Program secret de sterilizare a femeilor în Uzbekistan

Medicii din Uzbekistan desfăşoară un program secret de sterilizare a femeilor, relatează BBC News Online, care a discutat cu mai multe femei sterilizate fără să fie informate şi fără să consimtă acest lucru.

1306 afișări
Imaginea articolului Program secret de sterilizare a femeilor în Uzbekistan

Program secret de sterilizare a femeilor în Uzbekistan (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Adolat, care provine din Uzbekistan unde viaţa se centrează în jurul copiilor şi a unei familii mari, a mers la medic şi a aflat că a fost sterilizată după ce a născut-o pe fiica sa prin cezariană. "Am fost şocată. Am strigat şi am întrebat: «Dar de ce? Cine a putut să facă asta?» Doctorul a spus: «Aceasta este legea în Uzbekistan»", a declarat ea.

Cu toate acestea, sterlizarea nu este, oficial, legalizată în Uzbekistan. Dar dovezile strânse de BBC sugerează că autorităţile au condus un program în ultimii doi ani pentru a steriliza femeile din ţară, deseori fără ştirea lor.

"În fiecare an ni se prezintă un plan. Fiecărui doctor i se spune câtor femei trebuie să li se dea contraceptive; câte femei urmează să fie sterilizate", afirmă un ginecolog din capitala Taşkent. "Există o cotă. Cota mea este de patru femei pe lună", a adăugat ea sub acoperirea anonimatului.

Alte surse medicale sugerează că se fac presiuni puternice în special asupra medicilor din zonele rurale ale ţării, unde unii ginecologi au ordinul de a steriliza până la opt femei pe lună.

O mamă a declarat că a avut o durere suspectă şi sângerări abundente timp de mai multe luni după ce l-a născut pe fiul ei. După ce a făcut o ecografie, a descoperit că i-a fost scos uterul. "Mi-au spus: «Ce-ţi mai trebuie copii? Ai deja doi»", a povestit ea.

Potrivit unei surse din cadrul Ministerului Sănătăţii, programul de sterilizare are ca scop să controleze creşterea populaţiei în Uzbekistan, care a ajuns oficial la 28 de milioane de persoane.

Primul caz de sterlizare forţată a fost raportat în 2005, de Gulbakhor Turaeva, un patolog din oraşul Andijan care a remarcat că uterele unor femei tinere şi sănătoase sunt aduse la morga la care lucra.

După ce a strâns dovezi privind 200 de sterilizări forţate, urmărind femeile ale căror utere au fost îndepărtate, ea şi-a prezentat public descoperirile şi le-a cerut explicaţii şefilor săi.

Ea a fost concediată, iar în 2007 a fost încarcerată, fiind acuzată că a introdus ilegal în ţară literatură de opoziţie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici