Putin a discutat cu Rohani despre aplicarea acordului în domeniul nuclear şi criza siriană

Preşedintele rus Vladimir Putin a abordat într-o conversaţie telefonică, pe care a purtat-o joi, cu omologul său iranian Hassan Rohani subiectele punerii în aplicare a acordului în domeniul nuclear dintre Teheran şi marile puteri şi crizei siriene, a anunţat Kremlinul.

119 afișări
Imaginea articolului Putin a discutat cu Rohani despre aplicarea acordului în domeniul nuclear şi criza siriană

Preşedintele rus Vladimir Putin (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cei doi lideri au "discutat despre probleme internaţionale actuale, inclusiv situaţia din Siria şi contextul pregătirilor conferinţei Geneva II, şi (despre) aplicarea acordurilor cu privire la programul nuclear iranian", a precizat preşedinţia rusă într-un comunicat, fără să ofere alte detalii.

Această conversaţie a avut loc în ziua în care reprezentanţi ai Iranului şi Uniunii Europene (UE) se află la Geneva pentru a finaliza negocieri cu privire la aplicarea acordului intermediar referitor la programul nuclear controversat al Teheranului.

Acest acord, încheiat pe 24 noiembrie, la Geneva, între Iran şi Grupul "5+1" (cei cinci membri permanenţi ai Consilului de Securitate al ONU şi Germania) este considerat un progres diplomatic major. El prevede limitarea îmbogăţirii uraniului în Iran pe o perioadă de şase luni, în cursul cărora nu vor fi adoptate noi sancţiuni.

Iranul este suspectat, în pofida faptului că neagă acest lucru, că urmăreşte să se doteze cu arma atomică, sub acoperirea programului nuclear civil.

În privinţa crizei siriene, iranul nu figurează pe lista invitaţiilor trimise de către secretarul general al ONU Ban Ki-moon la Conferinţa internaţională de pace privind Siria, care urmează să fie deschisă pe 22 ianuarie în Elveţia.

Ministrul german de Externe Frank-Walter Steinmeier s-a pronunţat miercuri în favoarea unei participări a Iranului la această conferinţă, cunoscută sub numele de Geneva II, la care se va discuta despre un proces de tranziţie politică în Siria.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici