Putin, reacţie acidă: “NATO ne-a minţit. Au spus că nu se extind spre est. Acum au arme de atac în România şi Polonia”

  • Astăzi are loc conferinţa anuală a lui Vladimir Putin în care răspunde jurnaliştilor la întrebări.
  • Liderul de la Kremlin a vorbit şi despre NATO, despre România şi criza din Ucraina.
28864 afișări
Imaginea articolului Putin, reacţie acidă: “NATO ne-a minţit. Au spus că nu se extind spre est. Acum au arme de atac  în România şi Polonia”

Vladimir Putin a fost întrebat de către o jurnalistă la conferinţa de presă anuală organizată la Kremlin despre ce garanţii de securitate poate oferi Rusia că nu va invada Ucraina. Acesta a fost vizibil iritat de întrebare şi a răspuns că Rusia trebuie de fapt să primească garanţii de securitate din partea NATO. “Ce reacţie ar avea Statele Unite dacă noi am duce arme aproape de graniţele lor? Cum ar fi să dislocăm arme în Canada sau Mexic la graniţa cu SUA?” a spus acesta.

NATO ne-a promis că nu se va mai extinde spre est în 1991. Ne-au minţit. Au avut loc cinci valuri de aderare de atunci. Acum în România şi Polonia alianţa are instalate arme de atac” a mai spus Putin. În realitate, în România şi Polonia există sisteme militare de profil defensiv pentru protejarea flancului estic al NATO. Principalul exemplu este sistemul de apărare antirachetă care oferă o capacitate mai avansată de apărare împotriva unui potenţial atac cu rachete balistice.

În 1991 Uniunea Sovietică s-a destrămat şi NATO nu mai avea un scop bine definit. Aşa că Rusia a cerut garanţii că nu se va apropia de granitele sale. Însă de atunci au intrat în NATO în cinci valuri mai multe state din Europa de Est.

Valurile de aderare de după căderea Uniunii Sovietice:

1999: Cehia, Ungaria şi Polonia

2004: România, Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Slovacia, Slovenia

2009: Albania

2017: Muntenegru

2020: Macedonia de Nord

Aderarea Ucrainei în NATO este inacceptabilă pentru Putin.

Noi nu ameninţăm pe nimeni. Rusia nu ameninţă graniţele Statelor Unite sau ale Marii Britanii. În schimb NATO ne ameninţă graniţele. Şi acum vor ca Ucraina să intre în NATO (…) NATO ne cere să oferim garanţii de securitate. În realitate NATO trebuie să ne ofere nouă. Noi nu ameniţăm pe nimeni” a mai declarat preşedintele Rusiei.

Această declaraţie vine la câteva zile după ce Rusia a publicat o listă cu mai multe cerinţe pentru a reduce tensiunile din Europa.  Acestea prevedeau că Ucraina nu va fi lăsată să adere la alianţa nord atlantică şi că în estul Europei nu vor mai fi desfăşurate noi trupe şi arme. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici