Rusia a publicat o listă de cerinţe pentru a reduce tensiunile din Europa. Aceste cerinţe implică şi România

  • Kremlinul a emis o listă de cerinţe pentru ca situaţia din Europa să fie detensionată
  • Aceste cerinţe nu se opresc doar la interzicerea Ucrainei de a intra în NATO
  • România este şi ea afectată de aceste propuneri ale Moscovei
45502 afișări
Imaginea articolului Rusia a publicat o listă de cerinţe pentru a reduce tensiunile din Europa. Aceste cerinţe implică şi România

Rusia a publicat o listă de cerinţe pentru a reduce tensiunile din Europa. Aceste cerinţe implică şi România

Rusia a prezentat vineri o listă foarte controversată de garanţii de securitate pe care spune că le doreşte pentru a reduce tensiunile din Europa şi a dezamorsa criza din Ucraina. Cererile includ interdicţia Ucrainei de a intra în NATO şi o limitare a desfăşurării de trupe şi arme pe flancul estic al NATO, de fapt, reîntoarcerea forţelor NATO acolo unde erau staţionate înainte de 1997, anul când a avut loc prima extindere a alianţei în fostul bloc comunist din Europa de Est, potrivit The Guardian.

Moscova a promis că ignorarea intereselor sale ar putea duce la un “răspuns militar” similar crizei rachetelor din Cuba din anul 1962. Vladimir Putin a cerut Occidentului să ofere “garanţii legale” pentru securitatea sa. Însă propunerile agresive ale Rusie sunt văzute ca o încercare de a oficializa o sferă de influenţă a Rusiei asupra Europei de Est şi cu siguranţă vor fi respinse de capitalele occidentale

Ce garanţii vrea Rusia

Cererile, formulate integral de Moscova, au fost predate Statelor Unite în această săptămână. Acestea includ o cerere ca NATO să nu desfăşoare noi trupe şi arme în ţările care au intrat în alianţă după 1997, adică în statele Europei de Est, precum Polonia, Ungaria, România sau ţările baltice.

Rusia a cerut de asemenea, ca NATO să excludă extinderea ulterioară, inclusiv aderarea Ucrainei la alianţă şi să nu organizeze exerciţii militare fără acordul Rusiei în Ucraina, Europa de Est, în ţările din Caucaz precum Georgia sau în Asia Centrală.

Aceste propuneri cu siguranţă vor fi respinse de către ţările membre NATO, în special de către Polonia şi România care de mai muţi ani reprezintă principalele forţe ale flancului estic. Statele baltice de asemenea au avertizat că Rusia încearcă să-şi restabilească o sferă de influenţă în regiune şi consideră documentul drept o dovadă că Moscova încearcă să controleze din nou regiunea ca în timpul Războiului Rece.

Şeful NATO, Jens Stoltenberg, a exclus deja orice acord care să interzică Ucrainei dreptul de a intra în alianţa militară, spunând că acest acest lucru depinde de ce decide Ucraina şi de cele 30 de ţări membre. Există deja obstacole majore în calea intrării Ucrainei în alianţă, inclusiv disputa sa teritorială cu Rusia asupra Crimeei anexate.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici