Qatar înrolează civili pentru a asigura securitatea la Cupa Mondială

Qatarul a mobilizat sute de civili, inclusiv diplomaţi rechemaţi înapoi din străinătate, în serviciul militar obligatoriu, pentru a opera la punctele de control de securitate de pe stadioanele Cupei Mondiale, potrivit unei surse şi unor documente consultate de Reuters.

180 afișări
Imaginea articolului Qatar înrolează civili pentru a asigura securitatea la Cupa Mondială

Qatar înrolează civili pentru a asigura securitatea la Cupa Mondială

Desfăşurarea recruţilor, dintre care unii ar fi amânat în mod normal serviciul naţional pentru că munca lor este considerată vitală, evidenţiază provocarea logistică cu care se confruntă micul stat arab din Golf, care găzduieşte unul dintre cele mai mari turnee sportive din lume.

Recruţii se antrenează pentru a gestiona cozile de la intrarea pe stadioane, pentru a percheziţiona fanii şi pentru a detecta contrabanda, cum ar fi alcoolul, drogurile sau armele ascunse în cozi de cal, în căptuşeala jachetelor sau chiar în burţile false, potrivit materialelor de antrenament consultate de Reuters.

Qatarul are o populaţie de 2,8 milioane de locuitori - din care abia 380.000 sunt cetăţeni qatarezi - şi se aşteaptă la un aflux fără precedent de 1,2 milioane de vizitatori pentru turneu. Arabii au deja un acord cu Turcia, care furnizează 3.000 de poliţişti combatanţi.

La începutul lunii septembrie, civililor li s-a ordonat să se prezinte la datorie înainte de răsărit în tabăra serviciului naţional de la nord de capitala Qatarului, Doha, potrivit unor documente de ordine consultate de Reuters, cu mai puţin de trei luni înainte de începerea turneului de 29 de zile.

Civililor li s-a spus că au fost chemaţi pentru a ajuta la Cupa Mondială şi că este „datoria lor patriotică" să facă acest lucru, a precizat sursa citată. „Majoritatea oamenilor sunt acolo pentru că trebuie să fie acolo - nu vor să aibă probleme", a spus sursa.

Unii voluntari se antrenează, de asemenea, alături de forţele centralizate, potrivit sursei, care are cunoştinţe directe despre plan şi despre antrenamente.

Solicitat să comenteze, un oficial guvernamental din Qatar a declarat că programul de serviciu naţional al Qatarului va continua în mod normal în timpul Cupei Mondiale.

„Recruţii vor oferi sprijin suplimentar în timpul turneului ca parte a programului obişnuit, aşa cum fac în fiecare an la evenimente publice majore, cum ar fi sărbătorirea Zilei Naţionale", a adăugat declaraţia.

Începând din 2014, bărbaţii din Qatar cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani se antrenează cu armata timp de cel puţin patru luni, ca parte a serviciului naţional obligatoriu introdus de emir, şeicul Tamim bin Hamad al-Thani. Eschivarea de la această obligaţie poate atrage un an de închisoare şi o amendă de 50.000 de riali qatarezi (13.700 de dolari).

Obiectivul este mai puţin de a stimula forţele armate şi mai mult de a construi disciplina şi de a "spori coeziunea socială şi unitatea naţională", potrivit Eleonora Ardemagni, cercetător asociat pe tema Golfului şi a Yemenului la Institutul italian pentru studii politice internaţionale.

În anii trecuţi, recruţii din Qatar au participat la sărbătorirea zilei naţionale şi la aranjamentele pentru ziua sportului naţional. Diplomaţii din străinătate au putut să-şi amâne serviciul militar.

Grupul actual de civili se află în concediu plătit timp de patru luni de la locurile de muncă la instituţii cheie din Qatar, precum compania de stat QatarEnergy şi ministerul de externe, a precizat sursa citată.

Qatarul a adus acasă diplomaţi din mai multe misiuni în străinătate, inclusiv din Statele Unite, China şi Rusia, a precizat sursa. Se aşteaptă ca diplomaţii să se întoarcă la posturile lor după Cupa Mondială.

Recruţii se prezintă la tabăra de serviciu naţional cinci zile pe săptămână, unde participă la sesiuni de pregătire conduse de oficiali din cadrul diviziei de securitate a organizatorilor Cupei Mondiale din Qatar, a precizat sursa.

Ei sunt învăţaţi să abordeze fanii cu "un limbaj corporal pozitiv, concentrare şi zâmbet", a precizat sursa, să respecte Declaraţia Universală a Drepturilor Omului şi să evite discriminarea fanilor pe orice bază.

De asemenea, pregătirea include exerciţii de marş de o oră pe terenul de paradă.

Stadionul Lusail, cu o capacitate de 80.000 de locuri, construit pentru finală, a fost plin aproape de capacitate la începutul acestei luni. Fanii care au părăsit stadionul au stat ore întregi la coadă la metrou, iar organizatorii au rămas fără apă la pauză, într-o seară fierbinte de sfârşit de vară din Golf.

Organizatorii Cupei Mondiale intenţionează să relaxeze legile stricte din Qatar care limitează vânzarea publică de alcool şi vor permite ca berea să fie servită în apropierea stadioanelor cu câteva ore înainte de începerea meciurilor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici