RAPORT: Creştere a numărului de morţi în atentate în 2014

Numărul atentatelor comise în lume au crescut cu peste o treime în 2014 şi cel al victimelor cu 81%, în contextul intensificării acţiunilor reţelei extremiste sunnite Stat Islamic, anunţă un raport anual al Departamentului american de Stat publicat vineri, citat de Reuters în pagina electronică.

88 afișări
Imaginea articolului RAPORT: Creştere a numărului de morţi în atentate în 2014

RAPORT: Creştere a numărului de morţi în atentate în 2014 (Imagine: Hepta/Mediafax Foto)

Potrivit raportului, Departamentul american de Stat a înregistrat 13.463 de atentate în 2014, cu 35% mai multe decât în 2013. Cele 13.463 de atentate comise în 2014 s-au soldat cu peste 32.700 de morţi, cu peste 80% mai mulţi decât în 2013.

De asemenea, peste 9.400 de persoane au fost răpite în 2014, adică de trei ori mai multe decât în 2013.

Liderii Al-Qaida "par în pierdere din viteză în calitate de lideri autoproclamaţi ai unei mişcări mondiale, în faţa expansiunii rapide a (reţelei) Stat Islamic şi a proclamării unui califat", se arată în raport.

"Actualul război civil din Siria a fost un imbold pentru activităţile teroriste din întreaga lume", a apreciat coordonatoarea Departamentului de Stat pentru lupta împotriva terorismului, Tina Kaidanow, în cadrul unei conferinţe de presă.

Statele Unite sunt tot mai preocupate de numărul de grupări care au decis să jure credinţă reţelei extremiste Stat Islamic. Reprezentanta Departamentului de stat a subliniat că este vorba de o "atracţie" la nivel mondial mondial pentru organizaţia Stat Islamic (SI).

Grupările extremiste profită de slăbiciunile guvernelor pentru a se dezvolta, indiferent dacă este vorba de Siria, Irak, Yemen, Libia sau Nigeria, a subliniat Kaidanow.

Numărul atacurilor teroriste s-au diminuat în schimb în unele ţări, precum Pakistan, Filipine, Nepal sau Rusia.

Departamentul de Stat avertizează totodată în privinţa unui aflux fără precedent de combatanţi străini în Siria, datorită eficienţei SI pe reţelele de socializare.

La sfârşitul lui 2014, peste 16.000 de combatanţi străini luptau în Siria, mai mulţi decât cei prezenţi în Afganistan, Pakistan, Irak, Yemen sau Somalia "în orice moment din ultimii 20 de ani", menţionează raportul.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici