Raport SUA: Avocatul Poporului a avut putere limitată, fără autoritate pe drepturile cetăţenilor

Avocatul Poporului a avut putere limitată şi, deşi este singura instituţie care poate contesta ordonanţe de urgenţă la Curtea Constituţională, nu a contestat mai multe ordonanţe controversate, în pofida apelurilor insistente ale societăţii civile, potrivit Raportului Departamentului de Stat.

313 afișări
Imaginea articolului Raport SUA: Avocatul Poporului a avut putere limitată, fără autoritate pe drepturile cetăţenilor

Raport SUA: Avocatul Poporului a avut putere limitată, fără autoritate pe drepturile cetăţenilor (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)

În Raportul Departamentului de Stat american pe anul 2014 privind "Practici în materie de drepturile omului", la capitolul "Corpuri guvernamentale de drepturile omului" se arată că Avocatul Poporului a avut putere limitată şi nu a avut autoritatea de a proteja drepturile constituţionale ale cetăţenilor în cazuri care au necesitat acţiune judiciară.

Potrivit documentului, instituţia a procesat 4.918 plângeri în cursul primelor şase luni ale anului.

"Deşi Avocatul Poporului este singura instituţie care poate contesta ordonanţe de urgenţă la Curtea Constituţională, nu a contestat mai multe ordonanţe controversate, în ciuda apelurilor insistente ale societătii civile. Ambele camere ale Parlamentului au comisii pe probleme de drepturile omului. Acestea au sarcina de a elabora rapoarte asupra proiectelor de lege care vizează probleme de drepturile omului. Membrii acestor comisii au exprimat de obicei opiniile partidelor, în loc să abordeze problemele în mod obiectiv.

În raport se face referire şi la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), "agenţie guvernamentală independentă aflată sub control parlamentar, care până la 1 septembrie a primit 370 de petiţii publice de discriminare".

"CNCD a funcţionat cu cooperarea Guvernului, iar în majoritatea cazurilor acesta şi partidele politice nu au intervenit în activitatea acestei instituţii. Conform CNCD şi Avocatului Poporului, niciuna dintre instituţii nu a primit resurse adecvate. În general, observatorii au considerat CNCD eficient, iar majoritatea observatorilor au considerat Avocatul Poporului inactiv, în ciuda numărului mai mare de angajaţi, în special după numirea unui nou avocat al poporului, în luna mai. Atât CNCD, cât si Instituţia Avocatul Poporului publica rapoarte anuale de activitate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici