Ratko Mladici, audiat de judecătorii Tribunalului de la Haga: Sunt un om extrem de bolnav - VIDEO

Fostul lider militar al sârbilor din Bosnia, Ratko Mladici, acuzat de genocid, crime de război şi crime împotriva umanităţii, a compărut vineri pentru prima dată în faţa Tribunalului Penal Internaţional (TPI) pentru fosta Iugoslavie de la Haga.

1145 afișări
Imaginea articolului Ratko Mladici, audiat de judecătorii Tribunalului de la Haga: Sunt un om extrem de bolnav - VIDEO

Ratko Mladici este audiat de judecătorii Tribunalului de la Haga

Îmbrăcat cu un costum gri şi cămaşă de aceeaşi culoare, Mladici părea slăbit şi îmbătrânit, faţă de bărbatul masiv din anii '90, care purta uniformă militară.

"Sunt generalul Ratko Mladici", a răspuns el judecătorului, care i-a cerut să-şi prezinte identitatea.

"Sunt un om extrem de bolnav, am nevoie de puţin mai mult timp pentru a reflecta la tot ceea ce a spus", a afirmat acuzatul, după citirea drepturilor sale de către grefieră, în cadrul audierii sale iniţiale.

"Am fost expus la un stres foarte important, nu am înţeles decât puţin din tot ce tocmai ne-a citit această tânără", a continuat el. "În infirmeria unităţii de detenţie, mi s-au adus trei dosare, dar nu am citit nimic din toate acestea, nici nu am semnat nimic, eram într-o stare atât de proastă", a adăugat el.

Mladici a refuzat să pledeze vinovat sau nevinovat şi a denunţat "acuzaţiile odioase".

"Aş vrea să citesc acuzaţiile odioase la adresa mea", a declarat Mladici, în vârstă de 69 de ani. Vreau să citesc actul de acuzare cu avocatul meu. Am nevoie de o lună pentru a analiza aceste declaraţii monstruoase pe care nu le-am mai auzit până acum", a adăugat Mladici.

"Am apărat poporul şi ţara, nu pe Ratko Mladici", a declarat el la finalul audierii iniţiale în instanţa Tribunalului Penal Internaţional.

"Eu nu am omorât croaţi pentru că erau croaţi, ci doar mi-am apărat ţara", a insistat Mladici.

Întrebat de judecătorul Alfons Orie dacă mai are ceva de declarat înainte de finalul audierii, Mladici a răspuns: "Nu vreau să mă mai ţină de braţe ca şi cum aş fi orb, pot merge singur. Nu vreau să fiu condus de alte persoane, lumea întreagă ştie cine sunt: eu sunt generalul Mladici".

Următoarea audiere a lui Ratko Mladici în faţa Tribunalului Penal Internaţional (TPI) pentru fosta Iugoslavie va avea loc la 4 iulie, a stabilit vineri judecătorul.

Mladici este vizat de două acuzaţii de genocid, precum şi de persecuţie, exterminare, omucidere, deportare, acte inumane, acte de violenţă, atacuri ilegale împotriva unor civili şi luare de ostatici, care constituie cinci crime împotriva umanităţii şi patru crime de război, potrivit actului de acuzare modificat, depus miercuri.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici