Războiul din Libia, în blocaj: Patru foşti eurodeputaţi s-au întâlnit la Tripoli cu oficiali ai regimului libian

Patru foşti eurodeputaţi, trei francezi şi unul britanic, au efectuat, la începutul lui august o vizită la Tripoli, unde au avut contacte cu oficiali ai regimului colonelului Muammar Kadhafi, a anunţat unul dintre ei.

1081 afișări
Imaginea articolului Războiul din Libia, în blocaj: Patru foşti eurodeputaţi s-au întâlnit la Tripoli cu oficiali ai regimului libian

Războiul din Libia, în blocaj: Patru foşti eurodeputaţi s-au întâlnit la Tripoli cu oficiali ai regimului libian (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"După 140 de zile de război al coaliţiei, se constată că acest conflict NATO-Libia este marcat de un blocaj, din care pare dificil de ieşit", scriu, într-o declaraţie transmisă AFP, cei patru foşti deputaţi europeni, între care şi francezul Thierry Cornillet (Partidul Radical, de centru-dreapta), preşedinte al Asociaţiei Internaţionale al Regiunilor Francofone (AIRF), care afirmă că a fost invitat de aleşi din ţările regiunii subsahariene să organizeze această vizită.

"Cum să nu îţi pui întrebări asupra unei intervenţii militare, iniţial legitime, sub egida ONU, pentru neutralizarea spaţiului aerian libian şi protejarea populaţiilor civile din Benghazi, când constaţi că aceasta şi-a pierdut, ulterior, neutralitatea şi raţiunea sa originară?", afirmă ei.

La finalul vizitei, în perioada 4-7 august, la Tripoli, aceştia îşi exprimă uimirea "faţă de subestimarea de către NATO a importanţei reale, politice şi militare, a lui Muammar Kadhafi şi supraestimarea reprezentativităţii Consiliului Naţional de Tranziţie (CNT) şi a capacităţii sale de a extinde revolta dincolo de regiunea (oraşului) Benghazi".

Ei s-au întâlnit cu reprezentanţi ai regimului libian, între care Beshir Saleh, un apropiat al colonelului Muammar Kadhafi.

Cei patru membri ai acestei delegaţii, şi anume Cornillet, Margie Sudre, fost minsitru şi membru al UMP, majoritatea prezidenţială, Michel Scarbonchi, fost membru al PRG, de centru-stânga, şi britanicul John Corrie, conservator, preconizează organizarea, la Paris, a unei "Comisii pregătitoare a unui dialog interlibian reunind, sub egida ONU şi Uniunii Africane (UA), reprezentanţi ai NATO, Uniunii Europene (UE), autorităţilor de la Tripoli şi CNT".

Deputaţii susţin eforturile de mediere ale UA în această criză, au anunţat aceştia.

Cornillet a precizat că Ministerul francez al Afacerilor Externe a fost informat cu privire la sejurul lor abia la întoarcere.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici