Războiul din Ucraina, ziua 421. Stoltenberg, vizită în Ucraina pentru prima dată de la începutul invaziei militare a Rusiei / Putin a pus la cale cu Lula să blocheze Germania / Ambasada Rusiei, fără contract de închiriere la Kiev / Parlamentul European solicită eliberarea lui Kara-Murza şi a lui Navalnîi

  • Bahmut rezistă, dar cu pierderi mult mai mari decât la Azovstal
  • Mult aşteptata contraofensivă ucraineană a fost amânată din cauza vremii, a livrărilor lente de echipamente şi a unei cantităţi insuficiente de muniţie
  • Dacă contraofensiva eşuează acest lucru ar putea determina Kievul să negocieze cu Moscova, potrivit analiştilor
7167 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 421. Stoltenberg, vizită în Ucraina pentru prima dată de la începutul invaziei militare a Rusiei /  Putin a pus la cale cu Lula să blocheze Germania / Ambasada Rusiei, fără contract de închiriere la Kiev / Parlamentul European solicită eliberarea lui Kara-Murza şi a lui Navalnîi

UPDATE 23:00 Scurgerile Pentagonului: Kievul a vrut să atace forţele ruseşti în Siria

Ucraina plănuia un atac asupra forţelor ruse din Siria cu ajutorul kurzilor. Acest lucru este relevat de dosarele secrete ale Pentagonului scurse în ultimele zile şi pe care le-a citit Washington Post. Atacul împotriva Rusiei în Siria, relevă documentele Pentagonului, a avut ca obiectiv principal slăbirea nu doar a forţelor Kremlinului, ci mai ales a grupării paramilitare Wagner, activă în ţară. Operaţiunea militară a fost oprită de preşedintele Volodimir Zelenski în decembrie. În planurile serviciilor de informaţii militare de la Kiev, atacul ar fi fost lansat începând cu „ţinte mici” şi cu avioane fără pilot. Dar a existat şi ipoteza antrenării bărbaţilor din Forţele Democratice Siriene (SDF), forţa militară din nord-estul controlat de kurzi, pentru a lovi ţinte ruseşti.

UPDATE 21:30 Ucraina se alătură mecanismului de protecţie civilă al UE

Ucraina s-a alăturat Mecanismului de Protecţie Civilă al UE, cadrul european de solidaritate care ajută ţările afectate de un dezastru, prin semnarea acordului aferent, astăzi, la Kiev, în prezenţa comisarului european pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič. De la începutul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei în februarie 2022, Mecanismul de protecţie civilă al UE a oferit asistenţă de urgenţă Ucrainei din întreaga Europă. Mai recent, peste 1.000 de generatoare de energie finanţate integral de UE au fost mobilizate în Ucraina din rezervele strategice de energie ale RescEU. Acum, fiind membru cu drepturi depline, şi Ucraina va putea trimite ajutor prin mecanism într-un moment în care o altă ţară se află în criză. Astăzi, UE a eliberat încă 55 de milioane EUR în finanţare umanitară Ucrainei, pe lângă cele 145 de milioane EUR deja furnizate la începutul acestui an. Această tranşă de ajutor va ajuta la pregătirea pentru iarna viitoare.

UPDATE 20:30 Lavrov: SUA au lansat o cruciadă împotriva Moscovei

„Rusia şi Statele Unite nu au acum practic nicio relaţie, cu excepţia contactelor necesare. Discutăm doar problemele care apar în activităţile ambasadelor noastre de necesitate. Toată lumea înţelege că americanii au declarat o cruciadă împotriva Federaţiei Ruse, împotriva intereselor sale legitime, împotriva culturii şi tradiţiilor ruse”, a declarat ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, într-un briefing după vizita sa în Cuba, a relatat RIA Novosti. „Au ales regimul nazist de la Kiev drept „sfat” şi l-au pompat cu noi sisteme de arme”, a adăugat el.

UPDATE 19:30 Kiev: pedepsiţi Moscova blocându-i toate exporturile

„Astăzi, orice relaţie comercială cu Federaţia Rusă este considerată ca sprijin pentru un grup terorist al cărui lider este căutat ca şi criminal internaţional pentru crime de război şi genocid împotriva ucrainenilor. Blocarea totală a exporturilor Rusiei este singura modalitate de a pedepsi Moscova pentru aceste crime aici şi acum”. Mikhailo Podoliak, consilierul preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a scris mesajul pe Twitter.

UPDATE 19:20 Aleksandr Uss demisionează din funcţia de guvernator al Krasnoiarskului

Aleksandr Uss şi-a anunţat demisia din funcţia de guvernator al regiunii ruse Krasnoiarsk, Meduza relatează, citând canalul său Telegram. Guvernatorul a spus că l-a întâlnit pe Putin şi a primit o ofertă de a „continua să lucreze la nivel federal”. Aleksandr Uss este tatăl antreprenorului rus Artem Uss, care a scăpat din arestul la domiciliu în Italia, după ce extrădarea sa în Statele Unite a fost acordată pe 21 martie.

În locul lui Uss, Putin i-a propus ministrului adjunct al Finanţelor Mihail Kotjukov să preia funcţia de guvernator interimar al regiunii Teritoriului Krasnoiarsk.

UPDATE 19:30 Zelenski a discutat cu Rutte: Mulţumesc Ţărilor de Jos pentru sprijin

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a avut o conversaţie telefonică „fructuoasă” cu premierul olandez Mark Rutte. „Am discutat situaţia de pe front. Le-am mulţumit pentru furnizarea de Patriot şi pentru decizia comună cu Danemarca de a furniza 14 Leopard 2, alocarea a 274 de milioane de euro din pachetul de sprijin de 2,5 miliarde de euro pentru Ucraina”, a scris el pe Twitter. „Continuăm să lucrăm cu Olanda pentru ca agresorul să-şi plătească responsabilităţile”.

UPDATE 19:00 Ft: China ar fi refuzat armele grupului Wagner

China ar fi refuzat să furnizeze grupului de mercenari Wagner, scrie Financial Times, citând un raport de informaţii al Statelor Unite. Potrivit ziarului, reprezentanţii Wagner, care este controlat de apropiatul lui Putin, Evgheni Prigojin, „au căutat muniţie şi echipament” din China „la începutul anului 2023”. Solicitarea directă a lui Wagner către China indică faptul că avea o oarecare încredere că Beijingul va fi deschis să înarmeze Moscova, depăşind alte forme neletale de sprijin pentru campania militară oferite de companiile chineze. Dar, la începutul lunii ianuarie, China „nu a trimis nicio armă, nici măcar pentru testare, şi nu a avut contacte în ceea ce priveşte livrările de arme”, potrivit raportului. Statele Unite au declarat public că China ia în considerare să furnizeze Rusiei arme letale pentru a înlocui stocurile cruciale de muniţii, artilerie şi rachete, dar nu există nicio dovadă că Beijingul a oferit o astfel de asistenţă.

UPDATE 18:40 CNN Brasil: Putin i-a cerut lui Lula să nu vândă arme Germaniei

Surse diplomatice şi militare au declarat pentru CNN Brasil că Rusia a cerut Braziliei să nu vândă artilerie antiaeriană Germaniei, care va fi apoi transferată în Ucraina. Solicitarea preşedintelui rus, Vladimir Putin, ar fi fost acceptată de preşedintele brazilian, Luiz Inácio Lula da Silva. Armele în cauză sunt muniţii pentru sistemul antiaerian mobil Gepard, pe care Brazilia o achiziţionase de la armata germană pentru securitatea şi apărarea ţării în timpul Cupei Mondiale din 2014 şi a Jocurilor Olimpice de la Rio de Janeiro din 2016. În ultimele săptămâni, a existat o cerere de muniţie din Ucraina către Germania, iar guvernul lui Olaf Scholz a predat propunerea Brasiliei. După ce a aflat, Putin ar fi avertizat totuşi Brazilia să nu continue tranzacţia. Într-o notă, guvernul brazilian a declarat că „Brazilia nu exportă produse de apărare în ţările aflate în conflict”.

UPDATE 18:30 Municipalitatea de la Kiev a reziliat contractul de închiriere cu ambasada Rusiei

„Astăzi, consiliul oraşului Kiev a reziliat contractul de închiriere pentru terenul pe care se află clădirea ambasadei Rusiei”. Acest lucru a fost anunţat prin Telegram de primarul capitalei Ucrainei, Vitali Klitschko. „Am făcut apel la Cabinetul de Miniştri cu privire la restituirea proprietăţii moştenirii barbarilor ruşi către statul ucrainean”, a adăugat el.

UPDATE 18:20 Estonia: oferiţi rapid muniţie Ucrainei

„Iniţiativa Estoniei de a trimite un milion de obuze în Ucraina a trecut prin instituţiile Uniunii Europene cu o viteză fără precedent, iar acum Ucraina are nevoie de decizii rapide de la aliaţii săi europeni pentru ca aceste obuze să ajungă efectiv în Ucraina”. Acest lucru a fost declarat de ministrul eston al apărării, Hanno Pevkur, într-un comunicat de presă publicat astăzi de ministerul din Tallinn. „După acest mare şi rapid pas politic – a spus Pevkur – este esenţial să facem următorul pas: să colectăm muniţia şi să o trimitem aliatului nostru ucrainean”. Estonia pregăteşte un nou pachet de ajutor militar care urmează să fie trimis la Kiev. Include obuze de 155 mm, ochelari de vedere pe timp de noapte şi muniţie pentru arme de calibru mic.

UPDATE 18:00 Ucraina, atac rusesc asupra Hersonului: un mort

Un bărbat în vârstă de 59 de ani a murit în urma unui atac rusesc asupra regiunii Herson din Ucraina. Radiodifuzorul Suspilne a anunţat ştirea pe Telegram, precizând că „în acest moment se cunoaşte decesul unui bărbat, iar numărul răniţilor este pe cale să fie verificat”. În raidul care a lovit Kizomis, pe malul drept al Niprului, continuă sursa, „au fost avariate infrastructura civilă, clădiri de locuit, activităţi comerciale şi autovehicule”.

UPDATE 17:30 Parlamentul European solicită eliberarea lui Kara-Murza şi a lui Navalnîi

Parlamentul European condamnă cu fermitate sentinţa care a condamnat la 25 de ani de închisoare jurnalistului ruso-britanic Vladimir Kara-Murza, pentru că a criticat regimul lui Vladimir Putin. Pentru europarlamentari, este o sentinţă din motive politice şi cer eliberarea lui imediată şi necondiţionată. Parlamentul reiterează aceeaşi cerere pentru activistul rus al opoziţiei şi câştigătorul Premiului Saharov în 2021, Alexei Navalnîi, care este încă deţinut într-o colonie penală, şi pentru toţi ceilalţi prizonieri politici din Rusia.

UPDATE 17:00 Satelitul NASA a reintrat în atmosferă deasupra Africii de Nord

Pe cerul Africii de Nord, deasupra graniţei dintre Sudan şi Egipt, la 3:21 ora României, reintrarea în atmosferă a micului satelit dezafectat al NASA, Rhessi, care aseară fusese indicat în mod eronat ca fiind responsabil pentru puternica explozie care a avut loc în Ucraina, deasupra Kievului. Acest lucru este indicat de datele forţelor spaţiale americane raportate pe Twitter. Nu se ştie încă dacă satelitul care cântărea aproximativ 300 de kilograme s-a dezintegrat complet în timpul reintrarii sau dacă unele fragmente au supravieţuit căderii la pământ.

UPDATE 16:10 Peste 300 de atacuri cu drone la Kiev, în regiunea Belgorod din Rusia

Regiunea Belgorod din Rusia, situată la graniţa cu Ucraina, a fost atacată de drone de la Kiev „de peste 300 de ori”. Acest lucru a fost declarat de guvernatorul local Viacheslav Gladkov. Ria Novosti o relatează. Gladkov a depus un raport conform căruia zona a fost supusă a 326 de lovituri cu drone şi 15 sabotaj. „La începutul verii, am văzut că a apărut o nouă ameninţare din cauza atacurilor tot mai mari ale vehiculelor aeriene fără pilot – a explicat el –, am depus multă muncă pentru a asigura protecţia structurilor energetice”.

UPDATE 16:00 SUA şi unii aliaţi au în vedere interzicerea aproape totală a exporturilor către Moscova

Statele Unite şi unii dintre aliaţii cheie ai Ucrainei au în vedere interzicerea aproape totală a exporturilor către Rusia. Ideea este în discuţie, potrivit zvonurilor transmise de agenţia Bloomberg, în vederea întâlnirii G7 a şefilor de stat din Japonia din mai. Abordarea studiată este de a transforma regimul de sancţiuni existent într-o interdicţie a tuturor exporturilor, cu excepţia anumitor scutiri. Conform criteriilor utilizate în prezent, toate exporturile sunt permise, cu excepţia celor pentru care au fost impuse sancţiuni.

UPDATE 15:30 Elveţia introduce sancţiuni împotriva grupării Wagner

Elveţia a anunţat introducerea de sancţiuni împotriva companiei militare private Wagner. Acest lucru a fost raportat de Departamentul Federal de Economie, Educaţie şi Cercetare din Berna. A fost amendată şi agenţia de presă rusă Ria Fan, care aparţine proprietarului grupului Wagner, Evgheni Prigojin. „Grupul Wagner este responsabil pentru sprijinirea materială a acţiunilor care subminează şi ameninţă integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei”, se arată în decizie.

UPDATE 15:00 'Suntem cu toţii pregătiţi' pentru un contraatac

Un maior ucrainean din Brigada 59 a declarat că o contraofensivă împotriva forţelor ruse ar putea începe în orice moment.

"Suntem cu toţii pregătiţi, dar există un ordin, există un şef de stat major care planifică operaţiunea. Avem încredere în ordinele lor. Ar putea avea loc un atac brusc", a declarat Andre, care nu a dorit să îşi dea numele real, pentru agenţia Anadolu.

"Amintiţi-vă cum am eliberat herson. Nimeni nu ştia şi totul s-a întâmplat rapid, dar ne-a luat aproximativ opt luni să ajungem în acest punct. Lupta noastră va continua până când ne vom elibera pământurile", a adăugat el.

Andre a declarat că forţele ucrainene nu s-au retras de pe poziţiile lor din estul Ucrainei şi că forţele ruseşti continuă să sufere pierderi în Bahmut.

UPDATE 14:30 Rusia trece la apărare strategică după o ofensivă "eşuată"

Forţele ruseşti trec la o postură de apărare strategică generală în urma unei ofensive de iarnă eşuate, a declarat Andriy Iusov, purtătorul de cuvânt al agenţiei ucrainene de informaţii militare HUR.

"Ruşii nu au nicio intenţie de a repeta încercările la care am asistat după 24 februarie anul trecut, dar asta nu înseamnă că inamicul este învins sau că nu mai reprezintă un pericol pentru Ucraina", a declarat Iusov. 

"Există încă o cantitate mare de forţă de muncă, potenţial de mobilizare şi echipamente, deşi depăşite".

Potrivit lui Iusov, partea cea mai pregătită pentru luptă a armatei ruse a fost deja eliminată din Ucraina.

Menţinerea regiunii Doneţk rămâne "obiectivul maniacal" al armatei ruse, a adăugat Iusov.

UPDATE 14:00 Proprietarul Wikipedia a fost amendat cu 1,5 milioane de ruble

Agenţia de ştiri TASS a anunţat că un tribunal rus l-a amendat pe proprietarul Wikipedia cu 1,5 milioane de ruble (18.400 de dolari) pentru că nu a retras un articol despre conflictul din Ucraina.

Rusia a aplicat mai multe amenzi Fundaţiei Wikimedia în ultimele luni, dar "încă" nu intenţionează să blocheze serviciul, a declarat ministrul pentru afaceri digitale.

UPDATE 12:30 SUA salută legăturile cu Coreea de Sud, în timp ce Seulul ar putea oferi mai mult sprijin pentru Ucraina

Statele Unite vor continua să se coordoneze îndeaproape cu Coreea de Sud în ceea ce priveşte un sprijin mai mare pentru Ucraina, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA.

"Republica Coreea a fost un partener puternic în apărarea dreptului Ucrainei la suveranitate teritorială împotriva agresiunii ruseşti încă din primele zile ale invaziei la scară largă", a declarat purtătorul de cuvânt.

Miercuri, preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a declarat pentru Reuters că ţara sa ar putea merge dincolo de ajutorul umanitar sau financiar pentru Ucraina.

Coreea de Sud a încercat până acum să evite antagonizarea Rusiei, din cauza companiilor sale care operează acolo şi a influenţei Moscovei asupra Coreei de Nord.

UPDATE 11:25 Stoltenberg vizitează Ucraina pentru prima dată de la începutul războiului

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, vizitează Ucraina pentru prima dată de la invazia de anul trecut a Rusiei, a declarat joi un oficial al alianţei.

"Secretarul general al NATO se află în Ucraina. Vom publica mai multe informaţii cât mai curând posibil", a declarat un oficial al alianţei, care a cerut să nu fie identificat, în conformitate cu procedurile NATO.

Stoltenberg a mai fost la Kiev înainte de război, dar aceasta este prima sa vizită în timpul ostilităţilor şi subliniază angajamentele de lungă durată ale alianţei în apărarea independenţei Ucrainei.

UPDATE 11:00 Danemarca şi Olanda promit 14 tancuri Leopard 2 pentru Ucraina până "la începutul" anului 2024

Danemarca şi Olanda vor achiziţiona împreună şi vor dona Ucrainei 14 tancuri Leopard 2 până "la începutul" anului 2024, a anunţat la 20 aprilie Danish Broadcasting Corporation.

Anunţul privind cele 14 tancuri Leopard 2 vine după ce guvernul danez a promis deja 100 de tancuri Leopard 1 pentru Ucraina, a scris Danish Broadcasting Corporation.

Ministrul danez interimar al Apărării, Troels Lund Poulsen, a declarat după o reuniune a Consiliului danez pentru Afaceri Externe că "cel puţin" 80 de tancuri Leopard 1 vor fi transferate Ucrainei până la sfârşitul anului 2023.

Între timp, se aşteaptă ca tancurile Leopard 2 să fie transferate Ucrainei până la "începutul" anului 2024.

UPDATE 10:00 Statul Major General: Rusia a pierdut 184.420 de soldaţi în Ucraina

Statul Major General al forţelor armate ucrainene a raportat la 20 aprilie că Rusia a pierdut 184.420 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei sale pe scară largă, la 24 februarie anul trecut.

Acest număr include 670 de pierderi suferite de forţele ruse doar în ultima zi.

Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 3.667 de tancuri, 7.120 de vehicule blindate de luptă, 5.707 vehicule şi rezervoare de combustibil, 2.825 de sisteme de artilerie, 539 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 285 de sisteme de apărare aeriană, 308 avioane, 293 de elicoptere, 2.386 de drone şi 18 ambarcaţiuni.

UPDATE 08:00 New York Times: Propaganda rusă s-a înrădăcinat în estul Ucrainei

Mulţi locuitori din oraşele ucrainene de pe linia frontului încă mai cred în propaganda rusă despre război, potrivit unui articol din New York Times.

O locuitoare credea că armata ucraineană este responsabilă pentru bombardamentele din oraşul ei, deşi forţele ruseşti atacă mai multe oraşe din regiune de peste opt luni.

New York Times a relatat că mulţi rezidenţi perpetuează minciuni populare ruseşti, cum ar fi conspiraţia conform căreia Occidentul a provocat războiul sau că armata ucraineană este responsabilă pentru că forţează oamenii să plece.

Potrivit lui Dmytro Kirdiapkin, un şef al poliţiei locale din Kostyantynivka, locuitorii din estul Ucrainei sunt expuşi la canalele de socializare, la televizor şi la programele de radio ruseşti la orice oră din zi. "Am pierdut războiul informaţional în 2014", a spus el.

Comunitatea serviciilor de informaţii ucrainene este incapabilă să ţină pasul cu răspândirea propagandei. Pe lângă abundenţa de materiale pro-ruseşti, unii locuitori acţionează ca informatori ai serviciilor secrete ruseşti.

"În opinia mea, propaganda este cea mai brutală armă pe care Federaţia Rusă o foloseşte asupra poporului nostru", a declarat Kirdiapkin pentru New York Times.

UPDATE 04:00 Forţele aeriene: Ucraina a doborât 10 drone Shahed

Artileria ucraineană a distrus zece din 11 drone Shahed-136/131 de fabricaţie iraniană, potrivit unui rapor al Forţelor Aeriene Armate din Ucraina.

UPDATE 02:00 Sectorul agricol al Ucrainei a suferit peste 8 miliarde de dolari din cauza daunelor de război

Pagubele aduse sectorului agricol şi resurselor funciare ale Ucrainei au costat 8,7 miliarde de dolari de la începutul invaziei la scară largă întreprinsă de Rusia, potrivit unui raport al Şcolii de Economie din Kiev.

UPDATE 01:15 Cipru va înfiinţa o unitate naţională de implementare a sancţiunilor

Guvernul cipriot a anunţat că va înfiinţa o unitate naţională de implementare a sancţiunilor împotriva Rusiei, potrivit unui raport Cyprus Mail.

UPDATE 00:30 Elveţia nu are de gând să se alăture grupului operativ REPO pe baza neutralităţii

Elveţia a refuzat o solicitare din partea ţărilor G7 de a se alătura grupului operativ multilateral REPO, format de oligarhi ruşi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici