Admiterea Palestinei ca stat membru al UNESCO este considerată de americani „extrem de problematică” și un catalizator al „discursurilor ostile la adresa Israelului”. „UNESCO promovează cauze sociale și culturale divizive și susține o foaie de parcurs globalistă, contrară politicii noastre America First”, a declarat Tammy Bruce, purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, citată de Le Figaro.
După revenirea lor oficială în 2023, în urma unui acord bipartizan, Statele Unite au anunțat marți o nouă retragere din UNESCO, organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură. Decizia, justificată de alte acuzații privind „tendințe anti-americane și anti-israeliene”, urmează să intre în vigoare la 31 decembrie 2026.
„Motivele invocate de Statele Unite sunt aceleași ca acum șapte ani, deși tensiunile politice s-au atenuat, iar UNESCO este astăzi un spațiu rar de consens concret”, a declarat Audrey Azoulay, directoarea generală a UNESCO, respingând acuzațiile SUA.
Ea a adaugat că aceste critici invocate de administrația Trump sunt în totală contradicție cu eforturile reale ale organizației în predarea Holocaustului și lupta împotriva antisemitismului:„Toate acestea sunt în dezacord cu realitatea muncii depuse de UNESCO în ultimii ani”.
Deși recunoaște impactul financiar, pentru că SUA contribuiau cu 8% din bugetul anual de 1,8 miliarde dolari, lidera UNESCO a precizat că organizația nu va fi destabilizată: „Oricât de regretabil ar fi acest anunț, el era așteptat, iar UNESCO s-a pregătit.”
Președintele Emmanuel Macron a reacționat prompt, transmițând sprijinul „de neclintit” al Franței pentru UNESCO. „Retragerea Statelor Unite nu va slăbi angajamentul nostru alături de cei care duc această luptă”, a transmis șeful Franței pe rețelele sociale.
De cealaltă parte, Gideon Sa’ar, ministrul israelian de externe, a salutat decizia Washingtonului: „Este o măsură necesară pentru a promova dreptul Israelului la un tratament echitabil în cadrul ONU, un drept adesea încălcat”, consideră oficialul.
În ciuda criticilor, conducătoarea organizației s-a declarat optimistă: „Locul Israelului este la UNESCO. Toate statele au interesul să fie la masa discuțiilor – mai ales Israelul.”
Retragerea Americii nu are doar implicații financiare sau politice, ci semnalează o ruptură ideologică amplă între viziunea unilaterală a administrației Trump și logica multilateralismului reprezentată de UNESCO. Într-o perioadă marcată de multiple provocări în întreaga lume, de la educația digitală și inteligența artificială la protecția patrimoniului și schimbările climatice, ieșirea unei superputeri dintr-un astfel de for creează un precedent periculos.