„UNESCO promovează cauze sociale și culturale divizive și se concentrează excesiv pe obiectivele de dezvoltare durabilă ale ONU – o agendă globalistă, ideologică, ce intră în contradicție cu politica noastră externă America First”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Tammy Bruce, potrivit The Guardian.
Această decizie reprezintă o lovitură pentru instituția cu sediul la Paris, fondată după cel de-al Doilea Război Mondial pentru a promova pacea prin cooperare internațională în domeniile educației, științei și culturii.
Hotărârea face parte din eforturile administrației Trump de a retrage SUA din mai multe organisme internaționale, inclusiv din Organizația Mondială a Sănătății (OMS), de a opri finanțarea agenției ONU pentru refugiații palestinieni (UNRWA) și de a se retrage din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, toate acestea fiind parte a unei revizuiri ample privind participarea americană în agențiile ONU.
Retragerea SUA din UNESCO va deveni efectivă în decembrie 2026 și va afecta activitățile organizației în domeniul educației, culturii și combaterii discursului instigator la ură.
Totuși, oficialii UNESCO se așteptau la o posibilă retragere a SUA în timpul celui de-al doilea mandat al lui Trump.
Statele Unite contribuie cu aproximativ 8% din bugetul total al organizației, astfel că impactul financiar al plecării SUA va fi mai redus comparativ cu alte instituții, precum OMS, unde SUA este de departe cel mai mare finanțator.
„Președintele Trump a decis să retragă Statele Unite din UNESCO – o organizație care sprijină cauze culturale și sociale woke, divizive, complet contrare politicilor de bun-simț pentru care americanii au votat în noiembrie”, a declarat purtătoarea de cuvânt adjunctă a Casei Albe, Anna Kelly, pentru New York Post.
Statele Unite au fost membru fondator al UNESCO în 1945, dar această retragere va fi a treia din istorie. Washington s-a retras prima dată în 1983, în timpul administrației Ronald Reagan, care a acuzat organizația de părtinire anti-occidentală și de politizare excesivă.
SUA au revenit în 2003, sub conducerea lui George W. Bush, care a declarat că este mulțumit de reformele implementate de UNESCO.
Trump a retras SUA din UNESCO și în 2017, în primul său mandat. SUA au revenit în UNESCO în 2023, sub președinția lui Joe Biden. Administrația Biden a considerat esențială revenirea pentru a contracara influența crescândă a Chinei, care devenise principalul finanțator al organizației în absența SUA.