Războiul din Ucraina, ziua 113. Ucrainenii nu cedează Severodoneţk: au ignorat ultimatumul rusesc / Statele Unite trimit mai multe arme Kievului / Trioul Scholz-Macron-Draghi, cu trenul în capitala Ucrainei / Şi Iohannis este la Kiev / Rusia îi dă cu flit lui Biden: nu vom fi vasalii nimănui / Liderii europeni, la Irpin / Britanicii l-au sancţionat pe Kirill

  • Rusia şi-a concentrat principalele forţe de atac în nordul regiunii Lugansk şi că încearcă să atace simultan în nouă direcţii
  • Ministerul rus al apărării acuză trupele ucrainene că au întrerupt eforturile de a permite civililor să evadeze dintr-o fabrică din Sievierodonetsk
  • Doi cetăţeni americani au dispărut în Ucraina, după ce s-au angajat ca voluntari în armata ucraineană
14579 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 113. Ucrainenii nu cedează Severodoneţk: au ignorat ultimatumul rusesc / Statele Unite trimit mai multe arme Kievului / Trioul Scholz-Macron-Draghi, cu trenul în capitala Ucrainei / Şi Iohannis este la Kiev / Rusia îi dă cu flit lui Biden: nu vom fi vasalii nimănui / Liderii europeni, la Irpin / Britanicii l-au sancţionat pe Kirill

UPDATE 23:45 Surse: Macron i-a cerut unui producător francez de arme să crească producţia

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, i-a cerut unui producător francez de arme să crească producţia, susţin surse guvernamentale, contactate de Reuters.

UPDATE 23:10 Preşedintele Zelenski s-a adresat, sub forma unei holograme, firmelor din tehnologie

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a pledat joi, în cadrul unei conferinţe la Paris, printre marile firme de tehnologie, apărând ca o hologramă şi făcând referire la "Războiul Stelelor", în încercarea de a obţine ajutor în lupta ţării sale împotriva Rusiei.

UPDATE 21:15 Zelenski a povestit despre ce a vorbit cu liderii Franţei, Germaniei, Italiei şi României

 
Potrivit preşedintelui, liderii statelor, „înţelegându-se pe deplin”, au vorbit despre extinderea sancţiunilor pentru Rusia şi întărirea apărării Ucrainei. Printre problemele discutate se numără şi securitatea alimentară şi sprijinul economic pentru Ucraina. „Am vorbit despre coordonarea abordărilor noastre privind sprijinul economic pentru Ucraina în reconstrucţia postbelică. Am analizat capacităţile noastre comune de a contracara criza alimentară provocată de Rusia", a declarat Zelenski.
 

UPDATE 20:00 ONU anunţă că la Mariupol ar putea fi mii de morţi 

 
Sunt peste 1.300 de decese confirmate, dar numărul final va fi mult mai mare, precizează cei de la ONU. 

UPDATE 19:00 Scholz spune că Zelenski a acceptat invitaţia de a participa la reuniunea G7 

 
Cancelarul german a transmis un mesaj pe Twitter prin care a anunţat că Volodimir Zelenski a acceptat o invitaţie de a participa la următoarea reuniune G7 din acest an, care va avea loc în Germania. 
 

UPDATE 17:40 Liderii UE de la Kiev susţin candidatura imediată a UE pentru Ucraina, spune Macron

UPDATE 16:30 Prim-ministrul italian Mario Draghi a promis că o să „reconstruiască totul" după ce a vizitat oraşul ucrainean Irpin, devastat de război. 

 
Preşedintele Franţei a declarat joi că toţi cei patru lideri ai Uniunii Europene prezenţi la Kiev susţin ideea acordării unui statut „imediat” de candidat la UE Ucrainei: „Toţi patru susţinem statutul de candidat imediat la UE”, a spus Macron. Totodată,Franţa va intensifica livrările de arme către ţara aflată în război cu Rusia.
 

UPDATE 15:00 Moscova sancţionează 121 de cetăţeni australieni, inclusiv jurnalişti

Ministerul rus de Externe a anunţat că a impus sancţiuni personale împotriva a 121 de cetăţeni australieni „inclusiv şefi de structuri de forţă, oameni de afaceri, experţi şi jurnalişti” şi că aceştia nu vor putea intra în Rusia „la infinit”. Moscova prezintă sancţiunile ca un răspuns la restricţiile impuse de guvernul australian.

UPDATE 14:50 Marea Britanie îl sancţionează pe patriarhul rus Kirill

Marea Britanie l-a sancţionat pe Patriarhul Kirill, şeful Bisericii Ortodoxe Ruse, ca parte a unei noi runde de măsuri ca răspuns la invazia Ucrainei. Ministerul de Externe a anunţat într-un comunicat, menţionând sprijinul liderului religios pentru războiul lui Putin.

UPDATE 14:30 Rusia, Novak: OPEC+ ar putea rămâne de acord şi după 2022

Rusia ar putea continua să coopereze în cadrul acordului OPEC+ privind producţia de petrol şi după 2022, a declarat viceprim-ministrul rus Alexander Novak, după o întâlnire cu ministrul energiei al Arabiei Saudite, potrivit Reuters. „Rusia ar putea continua să colaboreze cu OPEC+ chiar şi după expirarea acordului actual la sfârşitul acestui anâ. Totul va depinde de situaţia pieţei”.

UPDATE 14:00 Lavrov va participa la şedinţa ministerială a G20, în perioada 7-8 iulie

Ministrul rus de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, va participa la reuniunea miniştrilor de externe G20, care va avea loc pe 7 şi 8 iulie la Bali, Indonezia. Informaţia a fost furnizată de directorul Departamentului de Cooperare Economică al Ministerului de Externe rus Dmitri Birichevsky, citat de Tass.

UPDATE 13:30 Kiev: Noile arme vor face posibilă recuperarea şi Crimeei

Armele americane vor ajuta Ucraina să recupereze teritoriile ocupate de ruşi, inclusiv Crimeea şi Donbasul. Ministrul ucrainean al apărării, Oleksiy Reznikov, a declarat asta pentru CNN. „Ne vom elibera toate teritoriile, toate, inclusiv Crimee. Crimeea este o ţintă strategică pentru Ucraina, deoarece este teritoriu ucrainean. Dar ne vom deplasa pas cu pas”.

UPDATE 13:00 Filoruşii: am intrat în perimetrul uzinei Azot

Forţele pro-ruse ale autoproclamatei Republici Populare Lugansk (LPR) au declarat că au intrat în perimetrul uzinei chimice Azot din Severodoneţk, unde luptătorii ucraineni opun rezistenţă, susţine Tass. Între timp, liderul LPR, Leonid Pasechnik a declarat: „Nu există date precise cu privire la numărul de civili din uzina Azot din oraşul Severodoneţk”.

UPDATE 12:30 Cei 4 lideri europeni sunt la Irpin

Înainte de întâlnirea cu preşedintele Zelenski şi de conferinţa de presă, cei 4 lideri europeni, Klaus Iohannis, Mario Draghi, Emmanuel Macron şi Olaf Scholz, au efectuat o vizită în oraşul Irpin.

UPDATE 12:00 La Kiev, alarma antiaeriană a încetat după 30 de minute

Alarma antiaeriană trasă în această dimineaţă la Kiev a încetat după aproximativ 30 de minute, în timp ce 3 lideri ai UE, Emmanuel Macron, Mario Draghi şi Olaf Scholz, se aflau în vizită.

UPDATE 11:00 Kiel: SUA şi Germania au trimis mai puţine arme decât au promis

„Volumul de arme promise, inclusiv cele grele, a crescut semnificativ în ultimele săptămâni în comparaţie cu actualizarea anterioară a datelor din 18 mai. Totuşi, diferenţa dintre armele promise şi cele livrate efectiv poate fi foarte mare. Dintre principalii furnizori, Statele Unite şi Germania în special au promis mult mai mult decât au livrat, chiar dacă în termeni absoluti Statele Unite au livrat deja arme pentru o valoare de aproximativ 10 ori mai mare decât cea a Germaniei”, scrie Institutul Kiel în ultimul său buletin care monitorizează livrările de arme către Ucraina.

UPDATE 10:40 Şi Iohannis este la Kiev

UPDATE 10:30 NATO se pregăteşte pentru un război lung: ajutor fără precedent

„La reuniunea de ieri a miniştrilor apărării a existat un mesaj puternic din partea tuturor aliaţilor NATO: suntem pregătiţi pentru un conflict lung, suntem pregătiţi să continuăm să oferim Ucrainei un sprijin substanţial fără precedent”. Acest lucru a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la sosirea sa - împreună cu secretarul american al apărării, Lloyd Austin - la întâlnirea miniştrilor apărării Alianţei de la Bruxelles.

UPDATE 10:10 Moscova: Summit-ul Putin-Biden este puţin probabil în viitorul apropiat

Un summit între Putin şi Biden în viitorul apropiat este puţin probabil. Acest lucru a fost declarat de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. „Singura modalitate de a normaliza relaţiile dintre Rusia şi Statele Unite poate fi respingerea hegemonismului de către Washington şi să înţelegem că nu vom fi vasalii nimănui”.

UPDATE 09:40 Guvernatorul Severodoneţk, aproximativ 10 mii de civili blcoaţi

Aproximativ 10.000 de civili sunt prinşi în oraşul Severodoneţk, din estul Ucrainei, unde luptele cu forţele ruse au avut loc de săptămâni. Acest lucru a fost anunţat de guvernatorul regiunii Lugansk, Sergiy Gaiday. „Din 100.000 de locuitori, au mai rămas aproximativ 10.000”, a scris guvernatorul pe Telegram.

UPDATE 09:10 Franţa, Italia şi Germania şi-au trimis liderii la Kiev cu trenul

UPDATE 08:40 Ucraina: suntem prea slabi pentru a negocia

David Arakhamia, ucraineanul implicat în negocierile de pace cu Rusia, proceduri momentan blocate, a descris poziţia de negociere a Kievului drept „destul de slabă”. Din acest motiv „nu vrem să stăm la masă” deocamdată, ci „trebuie să inversăm cumva cursul”. Deşi negocierile au fost îngheţate, delegaţia ucraineană, a adăugat Arakhamia, a purtat un dialog telefonic cu partea rusă o dată sau de două ori pe săptămână: „Ambele părţi înţeleg perfect că nu mai este loc de negocieri acum”. Ucraina pierde până la 1.000 de soldaţi pe zi, răniţi şi ucişi, în Donbass, unde Rusia avansează. Kievul a recrutat până în prezent un milion de oameni şi are potenţialul de a ajunge la două milioane, a adăugat el.

UPDATE 08:30 Ucraina: trioul Draghi-Macron-Scholz cu trenul spre Kiev

În cursul nopţii, premierul Mario Draghi, preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Olaf Scholz au apărut în câteva fotografii care îi arată împreună în vagonul unui tren. Ar fi convoiul care îi duce la Kiev, unde cei trei lideri ai UE plănuiesc să se întâlnească astăzi cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. (Aici articolul lui Marco Galluzzo despre misiunea celor trei lideri de la Kiev)

UPDATE 08:10 Canada va trimite la Kiev piese de schimb pentru obuzierele M777

Canada va dona Ucrainei încă 9 milioane de dolari sub forma de piese de schimb pentru artilerie, a anunţat de ministrul canadian al apărării, Anita Anand. Piesele de schimb constau din 10 butoaie pentru M777 Howitzer, obuziere care necesită înlocuirea regulată a ţevii de foc pentru a asigura precizia şi raza de acţiune maximă”. Canada a promis 274 de milioane de dolari în asistenţă militară pentru Kiev.

UPDATE 08:00 Biden: Oferim peste 1,2 miliarde de ajutoare Kievului

„În această dimineaţă am vorbit cu preşedintele Zelenski pentru a discuta despre războiul brutal în curs cu Rusia”, a scris preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, într-un mesaj pe Twitter. „Am reiterat angajamentul nostru de a sprijini Ucraina şi am împărtăşit faptul că Statele Unite oferă peste 1,2 miliarde de dolari în asistenţă umanitară şi de securitate”.

UPDATE 07:30 Media Germania confirmă: Scholz a plecat la Kiev

Cancelarul german Olaf Scholz a plecat la Kiev, unde astăzi este programat să se întâlnească cu preşedintele ucrainean împreună cu premierul italian Mario Draghi şi cu preşedintele francez Emmanuel Macron, a confirmat un corespondent al postului german Zdf, citând „surse de încredere”. Berlinul a păstrat cât mai secretă călătoria cancelarului în Ucraina. Ieri, purtătorul de cuvânt al lui Scholz, Steffen Hebestreit, nu a vrut să confirme zvonurile despre plecarea iminentă.

UPDATE 07:00 Miami vrea să scoată armele de pe străzi, pentru a le trimite la Kiev

Consiliul Local din Miami a lansat o iniţiativă care are ca scop scoaterea din circulaţie a armelor, în special a puştilor de asalt semiautomate precum AR-15 şi AK-47, şi a le trimite în Ucraina în apărarea acesteia împotriva invaziei Rusiei. Iniţiativa a fost difuzată folosind hashtag-ul # guns4ukraine. Livrarea armelor a fost stabilită pentru sâmbăta viitoare direct la primărie cu asigurarea că „nu se vor pune întrebări” oricui alege să se alăture şi să predea arma sau puşca. „Armele considerate potrivite şi adecvate vor fi trimise în Ucraina”, a spus Ken Russell pe reţelele sale de socializare, un consilier democrat din Miami care va candida împotriva deputatului republican Maria Elvira Salazar la alegerile din noiembrie pentru districtul 27 din Florida. În manifestul iniţiativei se precizează că este un „efort de a scoate armele de pe străzi” şi că pentru fiecare armă livrată, proprietarul va primi un card cadou: 50$ pentru un pistol, 100 pentru o puşcă normală şi 150 pentru o puşcă de mare putere, precum AK-47 sau AR-15.

UPDATE 06:05

Ocupanţii au bombardat regiunea Sumy din elicoptere, omorând o persoană şi rănind alte şase.

UPDATE 05:00 Germania va preda Ucrainei trei lansatoare multiple de rachete MARS

UPDATE 04:00 Guvernul ceh aprobă un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina

Guvernul ceh va da 8 milioane de coroane (350.000 de dolari) Ucrainei. De asemenea, se intenţionează trimiterea de muniţie şi echipamente de protecţie antichimică.

UPDATE 03:00 

Peste 40 de ţări oferă asistenţă în domeniul apărării Ucrainei, a declarat Secretarul de stat al SUA, Anthony Blinken.  Acest lucru ajută la asigurarea victoriei Ucrainei pe câmpul de luptă, precum şi la consolidarea poziţiei sale la masa negocierilor.

UPDATE 02:00 

Germania a îngheţat active ruseşti în valoare de 4,48 miliarde de euro, a declarat Ministrul german de Finanţe, Christian Lindner.

UPDATE 01:00 Casa Albă îi îndeamnă pe cetăţenii americani să nu lupte în Ucraina

Kirby a declarat acest lucru în timp ce a comentat rapoartele privind capturarea a doi foşti militari americani.

"Cred că este un moment bun pentru a vă reaminti că ne opunem ca americanii să meargă în Ucraina şi să se angajeze în luptă în Ucraina", a spus Kirby.

UPDATE 00:30 

Ucraina va primi lansatoare americane până la sfârşitul lunii iunie, a declarat generalul Mark Milley, în cadrul unui briefing la sediul NATO din Bruxelles

"Până la sfârşitul lunii vom preda sistemele HIMARS, muniţia şi echipajul instruit pentru utilizarea operaţională în apărarea Ucrainei", a declarat generalul.

De asemenea, Milley a adăugat că, până în prezent, SUA au oferit instruire pentru 420 de ucraineni pe obuziere M777, 300 de ucraineni pe obuziere autopropulsate M109, 129 de ucraineni pe transportoare blindate de trupe M113, alţi 100 pe drone şi 60 pe HIMARS.

Rezumatul zilei

  • Preşedintele SUA Biden a anunţat încă o infuzie de un miliard de dolari în arme pentru Ucraina,
  • Pachetul include sisteme de rachete antinavă, rachete de artilerie, obuziere şi muniţie.
  • Ambasadorul Rusiei la ONU a denunţat ţările occidentale pentru că prin furnizarea de armament Ucrainei doresc continuarea războiului
  • Liderii celor mai mari trei ţări ale Uniunii Europene, Germania, Franţa şi Italia, sunt aşteptaţi la Kiev să îşi arate sprijinul pentru Ucraina
  • Persoanele fizice şi companiile ruseşti folosesc entităţi din Georgia pentru a ocoli sancţiunile occidentale

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici