Războiul din Ucraina, ziua 116. Ucraina simte că poate învinge Rusia / Bătălia pentru Severodoneţk este decisivă / Guvernatorul din Lugansk: Ne pregătim pentru ce e mai rău / Germania s-a răzgândit: revine la cărbune / Capii Regimentului Azov, transferaţi în închisoarea Lefortovo din Moscova

  • Preşedintele ucrainean Voldomir Zelenski a efectuat o altă vizită trupelor aflate în primele linii ale frontului
  • Liderul de la Kiev a ridicat moralul soldaţilor printr-un discurs despre vitejie
  • Rusia trimite un număr mare de trupe de rezervă la Sievierodoneţk din alte zone de luptă
  • Ruşii încearcăsă obţină controlul total asupra oraşului
  • Autorităţile ucrainene au raportat bombardarea peste noapte în mai multe locaţii din regiunile Lugansk, Harkov, Poltava şi Dnipropetrovsk
17651 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 116. Ucraina simte că poate învinge Rusia / Bătălia pentru Severodoneţk este decisivă / Guvernatorul din Lugansk: Ne pregătim pentru ce e mai rău / Germania s-a răzgândit: revine la cărbune / Capii Regimentului Azov, transferaţi în închisoarea Lefortovo din Moscova

Districtul Novomoskovsk

UPDATE 23:10

Preşedintele ucrainean Voldomir Zelenski a ţinut un discurs cu puternic impact emoţional:

”Mâine este începutul unui an istoric. Unul dintre cele mai importante din întreaga perioadă de după 1991. Săptămâna în care vom simţi răspunsul din partea Uniunii Europene cu privire la statutul de candidat al Ucrainei. Şi într-o astfel de săptămână trebuie să ne aşteptăm la intensificarea activităţii ostile a Rusiei. Într-un mod deosebit - ostentativ. Şi nu numai împotriva Ucrainei, ci şi împotriva Europei. Ne este teamă. Aşteptăm cu nerăbdare partenerii. Şi suntem recunoscători tuturor celor a căror forţă de astăzi este victoria noastră de mâine”.

UPDATE 18:00 Yellen: Inflaţie inacceptabil de mare din cauza războiului 

„Inflaţia este inacceptabil de mare, parţial din cauza războiului Rusiei în Ucraina. Cauzele sunt globale, nu locale, este puţin probabil ca aceşti factori să se diminueze imediat”, spune Janet Yellen, secretarul Trezoreriei SUA.

UPDATE 17:40 Kiev: Familiile victimelor de pe nava Moskva ameninţate şi lăsate fără veşti

Informaţiile militare ucrainene spun că autorităţile ruse refuză să admită 27 de morţi, persoane aflate la bordul navei Moskva, care s-a scufundat în urmă cu două luni, lăsând rudele fără veşti şi ameninţându-le să nu vorbească.

„Oficialii şi serviciile speciale continuă să forţeze familiile marinarilor ruşi să ascundă informaţii despre rudele care au murit la bordul Moscovei. 27 de membri ai echipajului sunt dispăruţi, inclusiv 19 recruţi. La Sevastopol, doar cadetul Vahruşev a fost înmormântat oficial”, spun serviciile militare de la Kiev. Rudele victimelor sunt aruncate din birouri de autorităţile ruse şi „trimise la un grup de psihologi, medici şi avocaţi” creat special pentru a ascunde informaţii despre recruţii ucişi sau dispăruţi”.

Tensiunea socială în rândul rudelor ruşilor care au murit pe crucişătorul Moskva este în creştere. Navă emblematică a flotei ruse din Marea Neagră, Moscova a fost scufundată la mijlocul lunii aprilie de rachetele Neptun ale forţelor ucrainene.

UPDATE 17:30 Podoliak: Ruşii sunt carne de tun

„Propagandiştii ruşi sunt îngrijoraţi pentru că apărătorii ucraineni vor fi pregătiţi în străinătate, înainte de a merge pe front. Toate acestea pentru că Ucraina acordă cea mai mare valoare vieţii cetăţenilor săi. Cine este mobilizat în Rusia nu este instruit, ci trimis direct să întâmpine moartea ca şi carne de tun”, a scris, pe Twitter, consilierul prezidenţial ucrainean Mikhail Podoliak.

UPDATE 17:00 Comandanţii Batalionului Azov, într-o închisoare din Moscova

Comandanţii Regimentului Azov, capturaţi la Mariupol, sunt deţinuţi în închisoarea Lefortovo din Moscova, a spus o sursă rusă pentru agenţia Tass. Printre cei duşi la închisoarea rusă se numără şi comandantul adjunct al regimentului Azov, Sviatoslav Palamar, şi Serghei Volinski, comandantul brigăzii 36 a puşcaşilor marini ucraineni.

UPDATE 16:30 Presa rusă: Putin va participa la summitul BRICS

Preşedintele rus, Vladimir Putin, va participa la summitul ţărilor BRICS în legătură virtuală pe 23 şi 24 iunie. Presa rusă a relatat acest lucru. Ţările BRICS sunt Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud.

UPDATE 16:00 Moscova, ofensiva pe Severodoneţk continuă cu succes

Moscova a raportat că ofensiva sa împotriva Severodoneţk, din estul Ucrainei, continuă cu succes, după ce a preluat controlul asupra unui district de la periferia oraşului. „Ofensiva în direcţia Severodoneţk se dezvoltă cu succes”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov, într-un videoclip, care anunţă cucerirea aşezării Metiolkine, la periferia de est a oraşului. „Forţele armate ale Federaţiei Ruse continuă să lovească ţinte militare pe teritoriul ucrainean”, a adăugat el. 

UPDATE 15:50 Lavrov: SUA vor să reducă la tăcere Rusia, dar vor eşua

Statele Unite nu vor putea reduce la tăcere Rusia la nivel internaţional, a afirmat ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, într-un interviu acordat Rossja 1. Şi a adăugat: SUA „lucrează pentru ca Rusia să nu aibă dreptul de a se exprima în afacerile internaţionale. Cred că realizează foarte bine că nu vor reuşi”.

UPDATE 15:30 Kiev: Moscova încearcă să facă din Harkov un oraş de primă linie

„Rusia încearcă să facă din Harkiv, în estul Ucrainei, un oraş de primă linie”, a declarat Vadim Denisenko, consilier al ministrului de Interne, preluată de BBC de la televiziunea naţională.

UPDATE 15:00 Germania: vom folosi mai mult cărbune, pentru a reduce consumul de gaz

Germania va lua măsuri de urgenţă pentru a-şi asigura stabilitatea energetică în faţa recentelor scăderi ale aprovizionării cu gaze ruseşti, în special cu utilizarea sporită a cărbunelui. „Pentru a reduce consumul de gaz, este necesar să folosim mai puţin gaz pentru a genera energie electrică. În schimb, centralele pe cărbune vor trebui folosite mai mult”, a spus Ministerul Economiei, într-un comunicat. Guvernul reacţionează la anunţurile din această săptămână privind numeroasele reduceri de gaze de către Gazprom prin Nord Stream, pe fondul unei confruntări între ţările occidentale şi Rusia în contextul războiului din Ucraina. Această decizie este o inversare de poziţie pentru coaliţia de guvernare germană care include Verzii şi care promisese că va elimina treptat cărbunele până în 2030. „Este o alegere amară, dar este esenţială reducerea consumului de gaze”, a reacţionat ministrul Ecologului Robert Habeck, într-un comunicat de presă.

UPDATE 14:30 Papa: „Să nu-i uităm pe oamenii torturaţi”

„Să nu uităm de poporul ucrainean chinuit în acest moment, un popor care suferă. Aş vrea să rămână în voi toţi o întrebare: ce fac eu astăzi pentru poporul ucrainean? Fiecare să răspundă în inima lui”, a spus, astăzi, Papa Francisc.

UPDATE 14:10 Zelenski, mesaj de Ziua Tatălui

UPDATE 14:00 Ruşii dezertează pe capete

UPDATE 13:20 Medvedev, omul lui Putin, ameninţă UE cu desfiinţarea

UPDATE 13:00 Moscova: Blocada feroviară Kaliningrad încalcă legile internaţionale

Moscova a reacţionat dur la restricţiile Lituaniei privind traficul feroviar de marfă între enclava rusă Kaliningrad şi restul teritoriului rus. „Blocada incipientă” a Kaliningradului încalcă dreptul internaţional, a scris Konstantin Kosachev, vicepreşedintele Consiliului Federaţiei Ruse, camera superioară a Parlamentului, într-o postare pe Telegram.

„Ca stat membru al UE, Lituania încalcă o serie de acte internaţionale obligatorii din punct de vedere juridic”, a adăugat el, referindu-se la acordul de parteneriat dintre UE şi Rusia, care interzice intervenţia în reţelele lor de transport respective. Figură marcantă în politica externă a Rusiei, Kosachev a intervenit după ce Lituania a interzis sâmbătă tranzitul pe teritoriul său a mărfurilor supuse sancţiunilor europene pe calea ferată, într-o măsură care afectează traficul către enclava baltică, strânsă între Polonia şi Lituania.

Potrivit guvernatorului Kaliningradului, Anton Alikhanov, 40-50% din tranzitul mărfurilor este astfel afectat, mai ales în ceea ce priveşte metalele şi materialele de construcţie.

UPDATE 12:30 Deputat Kiev, din SUA vin 1.400 de sisteme antiaeriene şi 6.500 de sisteme antitanc

Statele Unite transferă peste 1.400 de sisteme de rachete Stinger AA şi 6.500 de sisteme portabile antitanc Javelin în Ucraina. Liderul partidului politic ucrainean Golos, Kira Rudik, a declarat pe Twitter, după ce Departamentul de Stat de la Washington a anunţat săptămâna aceasta un ajutor în valoare de 1 miliard de dolari pentru Kiev. „Lista include sisteme antiblindate, drone Switchblade, obuziere, elicoptere Mi-17, sisteme Harpoon”, a adăugat Rudik.

UPDATE 11:30 Kiev: noi atacuri la Severodoneţk, ruşi la Metolkine

Armata ucraineană a declarat că oraşul asediat Severodoneţk s-a confruntat din nou cu artilerie grea şi foc de rachete, în timp ce forţele ruse atacau zonele înconjurătoare. Statul major al armatei în buletinul său, relatează The Guardian, a recunoscut că forţele sale au suferit un regres în aşezarea Metolkine, chiar la sud-est de Severodoneţk, în timp ce lupta pentru oraşul industrial Severodoneţk continuă în estul Ucrainei.

„În urma focului de artilerie şi a unui asalt, inamicul a obţinut un succes parţial în satul Metolkine, încercând să pună un punct de sprijin”, a spus el, într-o postare pe Facebook.

Serghei Gaidai, guvernatorul Luhansk numit de partea aucraineană, într-o altă postare online a vorbit despre „bătălii grele” din Metolkine.

UPDATE 11:00 Guvernatorul din Lugansk: Ne pregătim pentru ce e mai rău

Sergiy Gaiday, guvernatorul din Lugansk, regiunea din estul Ucrainei, scena unor lupte grele cu Rusia, a spus că situaţia actuală este „dificilă, în oraşul Lysychansk şi în regiune în ansamblu”, deoarece ruşii „bombardează”. trupele noastre 24 de ore din 24. Există o expresie: pregătiţi-vă pentru ce este mai rău şi ce e mai bun va veni de la sine: trebuie să ne pregătim”.

De la Lysychansk, artileria ucraineană trage spre Severodonetsk, unde se ridică fum din fabrica Azot, iar trupele ruse trag gloanţe şi rachete. Gaiday a cerut ca proviziile de „arme cu rază lungă să sosească cât mai curând posibil”. „Faptul că Occidentul ne ajută este bine, dar este (prea) târziu”.

UPDATE 10:30 Ruşii se laudă că au evacuat două milioane de ucraineni

UPDATE 10:00 Batalionul Azov va fi judecat în Rusia

UPDATE 9:40 NATO avertizează cu privire la un război de lungă durată în Ucraina

UPDATE 8:00 Ucraina va elibera Donbassul, cu o condiţie. Potrivit secretarului general al NATO, forţele armate ucrainene au nevoie de arme occidentale pentru a elibera partea ocupată din estul ţării de ocupanţii ruşi.

UPDATE 7:30 Ruşii continuă să bombardeze masiv Severodoneţk, Harkov şi Bakhmut. Armata ucraineană a respins un asalt în apropiere de Toshkivka, regiunea Luhansk, precum şi în Orekhovo-Zolote şi Pervomaisk-Zolote.

UPDATE 04:00 Războiul din Ucraina nu se va încheia curând 

"Trebuie să ne pregătim pentru un război prelungit, pentru că Putin a trecut la o campanie militară de demolare”, a declara premierul britanic Boris Johnson.

UPDATE 03:45 

Războiul Rusiei în Ucraina ar putea dura ani de zile, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, unui săptămânal german, adăugând că furnizarea de armament de ultimă generaţie trupelor ucrainene va creşte şansa de a elibera regiunea Donbas de sub controlul rusesc.

"Trebuie să ne pregătim pentru faptul că ar putea dura ani. Nu trebuie să renunţăm la sprijinirea Ucrainei", a declarat Stoltenberg pentru Bild am Sonntag. „Chiar dacă costurile sunt mari, nu numai pentru sprijinul militar, şi din cauza creşterii preţurilor la energie şi la alimente”.

UPDATE 02:15 Ucraina va prevala în războiul contra Rusiei. Bătălia pentru Sievierodoneţk continuă

UPDATE 01:25 Peste 1.000 de copii orfani din Ucraina sunt refugiaţi în Turcia. Numărul lor este în creştere

UPDATE 00:20 Crizele umanitare din lume vor creşte dacă Ucraina va fi învinsă, susţine ministrul de externe ucrainean Dmitri Kuleba

Rezumatul zilei

  • Mai multe rachete ruseşti au lovit o fabrică de gaz din districtul Izium al oraşului Harkov
  • Cinci civili ucraineni au fost returnaţi într-un schimb de prizonieri
  • Marea Britanie va sprijini Ucraina pe termen lung, susţine premierul britanic Boris Johnson
  • Preşedintele rus Vladimir Putin acuză Occidentul de aroganţă colonială şi ameninţă cu repercursiuni pentru sancţiuni
  • Planul SUA de a vinde drone militare Ucrainei a picat de teamă ca acestea să nu pice în mâinile ruşilor
     

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici