LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 340. Există discuţii pentru rachete cu rază mai lungă de acţiune şi avioane de luptă / Mercenarii Wagner susţin că au cucerit un sat din estul Ucrainei / Artileria rusă lansează noi atacuri. Armata ucraineană respinge 16 atacuri ruseşti în regiunile Doneţk şi Luhansk

  • Rusia a încălcat principiul protecţiei copilului atunci câmd a înmânat populaţiei cucerite acte ruseşti
  • Ruşii au demolat un întreg district în Maiupol pentru a construi un cartier de elită
  • Oficialii de la Kiev se aşteaptă ca luptele să devină crâncene începând cu luna februarie
  • Ruşii continuă avansul lent în sud-est
  • Milioane de microcipuri produse de companii olandeze au sosit în Rusia de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei, în ciuda sancţiunilor asupra bunurilor tehnologice
9456 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 340. Există discuţii pentru rachete cu rază mai lungă de acţiune şi avioane de luptă / Mercenarii Wagner susţin că au cucerit un sat din estul Ucrainei / Artileria rusă lansează noi atacuri. Armata ucraineană respinge 16 atacuri ruseşti în regiunile Doneţk şi Luhansk

Războiul din Ucraina, ziua 340. Există discuţii pentru rachete cu rază mai lungă de acţiune şi avioane de luptă / Mercenarii Wagner susţin că au cucerit un sat din estul Ucrainei / Artileria rusă lansează noi atacuri. Armata ucraineană respinge 16 atacuri ruseşti în regiunile Doneţk şi Luhansk

UPDATE 23:00 Zelenski spune că Ucraina are nevoie de mai multe arme

Ucraina are nevoie de noi arme şi de livrări mai rapide pentru a face faţă unei situaţii "foarte dure" de atacuri constante din partea forţelor Rusiei în regiunea estică Doneţk, a declarat duminică preşedintele Volodimir Zelenski.

"Situaţia este foarte dură. Bahmut, Vuhledar şi alte sectoare din regiunea Doneţk - există atacuri constante ale Rusiei. Există încercări constante de a trece prin apărarea noastră", a declarat Zelenski în discursul său video nocturn.

UPDATE 21:00 Au loc negocieri cu aliaţii pentru a furniza Ucrainei rachete şi avioane, afirmă un consilier

Negocieri "în ritm rapid" sunt în curs de desfăşurare cu aliaţii occidentali pentru a furniza Ucrainei rachete şi avioane cu rază lungă de acţiune, potrivit consilierului prezidenţial ucrainean Mykhailo Podolyak.

"În opinia mea, există două poziţii foarte importante pe masa negocierilor pentru această etapă a războiului în acest moment: rachete cu rază lungă de acţiune - rachete cheie care vor permite distrugerea infrastructurii din spatele Rusiei, în primul rând a depozitelor de artilerie, dintre care un număr mare se află, de exemplu, pe teritoriul Crimeei - şi, de asemenea, aviaţia", a declarat Podolyak sâmbătă pentru presa ucraineană, adăugând că negocierile sunt "în ritm rapid".

Podolyak a precizat că procesul de instruire a soldaţilor ucraineni pentru a utiliza noile echipamente este, de asemenea, în curs de desfăşurare. El a adăugat că Ucraina a solicitat "un număr concret de tancuri" de la partenerii săi occidentali, fără a menţiona câte. 

UPDATE 19:30 Mercenarii Wagner susţin că au cucerit un alt sat în apropiere de Bahmut

Compania rusă de mercenari Wagner susţine că luptătorii săi au cucerit un alt sat în apropiere de oraşul Bahmut unde continuă luptele intense între forţele ruse şi ucrainene.

Wagner a declarat pe canalul său oficial de Telegram că "echipele sale de asalt au eliberat satul Blahodatne astfel au stabilit un control total asupra aşezărilor adiacente oraşului".

Blahodatne este un mic sat situat la aproximativ 6 kilometri la nord de Bakhmut, în regiunea Doneţk din estul Ucrainei.

UPDATE 17:38 -  3 morţi şi 5 răniţi în bombardamentele ruseşti asupra Hersonului

Potrivit Administraţiei Militare din Regiunea Herson, atacul din 29 ianuarie a afectat un spital, o şcoală, o staţie de autobuz, un oficiu poştal, o bancă şi mai multe clădiri rezidenţiale.

UPDATE 17:15 - Ministrul Apărării despre proviziile anticipate pentru avioane de luptă: „Ceea ce este imposibil astăzi va fi posibil mâine”

Ministrul Apărării, Oleksii Reznikov, a declarat pentru CBC că, după ce şi-a asigurat aprovizionarea cu tancuri moderne din Occident, Ucraina speră acum să primească avioane militare care ar putea schimba cursul războiului. 

UPDATE 16:06 - Ministerul Apărării din Regatul Unit: echipaje de tancuri ucrainene sosesc pentru a începe antrenamentele pe Challenger

„Echipele de tancuri ucrainene au sosit în Marea Britanie pentru a începe antrenamentele pentru lupta lor continuă împotriva Rusiei”, a scris Ministerul Apărării din Marea Britanie pe 29 ianuarie.

UPDATE 15:42 - Ministerul Sănătăţii: Forţele ruse bombardează spitalul din Herson, o asistentă rănită

Potrivit Administraţiei Militare a Regiunii Herson, trupele ruse au bombardat puternic zonele rezidenţiale din Herson, „ucigând şi rănind mulţi civili”, pe 29 ianuarie.

UPDATE 15:23 - Informaţii: Prigozhin nu conduce operaţiunile militare ale Grupului Wagner

Evgheni Prigojin, fondatorul grupului de mercenari Wagner susţinut de stat rus, nu comandă unităţi de luptă care luptă în războiul împotriva Ucrainei, potrivit Andriy Yusov, reprezentant al Serviciului de Informaţii al Ministerului Ucrainean al Apărării.

UPDATE 14:49 - Premierul Eston face apel la consolidarea izolării Rusiei faţă de Jocurile Olimpice

Premierul Estoniei Kaja Kallas a criticat sugestia Comitetului Olimpic de a ridica interdicţia pentru sportivii ruşi şi belarusi pentru Jocurile Olimpice de vară din 2024 de la Paris, considerând-o „greşită din punct de vedere politic şi moral”.

UPDATE 13:50 - Ministerul Apărării va aloca peste 500 de milioane de dolari pentru cumpărarea de drone în 2023

Utilizarea în masă a dronelor va face posibilă avansarea mai rapidă în timpul acţiunilor ofensive, va reduce semnificativ potenţialul de luptă al Rusiei şi va împiedica inamicul să-şi conducă propriile ofensive, a spus comandantul Forţelor Comunale ale Ucrainei Serhii Naev.

UPDATE 13:09 - Forţele Wagner susţin că Rusia a capturat Blahodatne lângă Bakhmut, neagă Ucraina

Rusia a susţinut că a capturat satul Blahodatne din regiunea Doneţk, ceea ce implică o traversare cu succes a unui râu strategic şi un pas semnificativ către încercuirea oraşului asediat Bakhmut. Fotografii circulate pe reţelele de socializare pe 29 ianuarie, înfăţişând mercenari Wagner în faţa unui panou pe care scria Blahodatne.

 

 

UPDATE 12:21 - SCANDALUL ANULUI? Microcipuri de fabricaţie olandeză găsite în armele ruseşti

Milioane de microcipuri produse de companii olandeze au sosit în Rusia de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei, în ciuda sancţiunilor asupra bunurilor tehnologice, a arătat o investigaţie a ziarului olandez Nederlandse Omroep Stichting (NOS).  

Sunt două companii olandeze implicate producătoare de semiconductori, NXP şi Nexperia. Cipurile fabricate de cele două companii au fost găsite în dronele ruseşti distruse de forţele armatei ucrainene. 

 

UPDATE 11:46 - Interdicţia de a părăsi Ucraina se extinde şi asupra funcţionarilor inapţi pentru serviciul militar

Interdicţia recent adoptată de ieşire din ţară a funcţionarilor publici ucraineni, pe lângă călătoriile de afaceri, se aplică şi persoanelor care nu sunt apte pentru serviciul militar, a declarat Andriy Demchenko, purtătorul de cuvânt al Serviciului de Frontieră de Stat, pe 29 ianuarie. 

Decizia priveşte atât bărbaţii cât şi femeile.

UPDATE 10:52 - Producătorul german de arme Rheinmetall gata să sporească producţia de arme şi să construiască HIMARS

Se pare că Rheinmetall este în discuţii cu Lockheed Martin, compania americană care produce HIMARS, pentru a începe producţia lor în Germania, a declarat directorul general al companiei,  Armin Papperger, pentru Reuters.

UPDATE 10:37 - Scholz vrea să continue să vorbească cu Putin

„De asemenea, voi vorbi din nou cu Putin - pentru că este necesar să vorbim unul cu celălalt”, a spus cancelarul german, adăugând că îi revine lui Putin sarcina să retragă trupele din Ucraina şi să pună capăt acestui „război teribil, fără sens”.

 

UPDATE 09:00 4 morţi şi 17 răniţi în regiunea Doneţk în ultima zi, în urma atacurilor ruseşti

Atacurile ruseşti din regiunea Doneţk au ucis patru civili şi au rănit alţi 17 în ultimele 24 de ore, a anunţat guvernatorul regiunii Doneţk, Pavlo Kyrylenko, la 29 ianuarie. În prezent, este imposibil de determinat numărul real al victimelor din Mariupol şi Volnovaha, ocupate de ruşi, a adăugat el.

UPDATE 08:00 Armata ucraineană respinge 16 atacuri ruseşti în regiunile Doneţk şi Luhansk

Într-o actualizare matinală din 29 ianuarie, Statul Major General al forţelor armate ucrainene a declarat că forţele ucrainene au respins 16 atacuri ruseşti în oblasturile Doneţk şi Luhansk.

UPDATE 07:00 Ucraina poartă discuţii cu aliaţii pentru a obţine rachete cu rază lungă de acţiune

Kievul şi aliaţii poartă discuţii cu privire la solicitările Ucrainei de a primi rachete cu rază lungă de acţiune, a declarat sâmbătă un consilier al preşedintelui Volodimir Zelenski, informează Reuters.

UPDATE 04:10 O explozie mare a fost raportată la o fabrică militară din Iran

O explozie puternică a fost auzită la centrul de producţie muniţie al Ministerului iranian al Apărării din Isfahan, ca urmare a atacului „nereuşit” cu drone, a informat presa de stat iraniană. Nimeni nu a fost rănit însă se fac cercetări pentru a descoperi cine a fost în spatele atacului.

UPDATE 03:00 Zelenski: Ucraina are nevoie de rachete ATACMS pentru a opri „teroarea rusă”

SUA au fost reticente în a furniza ATACMS din cauza fricii de escaladare şi a îngrijorărilor că acestea ar putea fi folosite pentru a ataca teritoriul Rusiei. Adepţii furnizării ATACMS Ucrainei susţin că incapacitatea Kievului de a lovi ţinte departe de linia frontului duce la moartea a numeroşi ucraineni şi îngreunează procesul de expulzare a trupele ruseşti de pe teritoriul său.

UPDATE 02:00 Trupele ruse bombardează regiunea Dnipropetrovsk cu artilerie grea

Trupele ruse au bombardat aşezarea Pokrovske de lângă Nikopol, a declarat Mykola Lukashuk, şeful Consiliului Oblastului Dnipropetrovsk. Ruşii produc mari pagube materiale.

UPDATE 01:00 Statul Major: Rusia continuă să desfăşoare ofensiva în 3 zone

Rusia continuă să desfăşoare operaţiuni ofensive către Bakhmut, Avdiivka şi Novopavlivka, regiunea Doneţk, a informat Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei.

UPDATE 00:00 Rusia ataca infrastructura civilă din Regiunea Sumi

Un atac aerian rusesc a lovit oraşul Seredyna-Buda din regiunea Sumi, distrugând o instalaţie sportivă, o grădiniţă şi clădiri rezidenţiale, a informat Administraţia Militară a Regiunii Sumi.

Rezumatul zilei

  • Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a transmis un mesaj de încurajare populaţiei, lovită din plin de rachetele inamicilor: „Rusia se va întinde atât cât îi permitem. Mai bine fără electricitate şi fără apă, decât cu ruşii. Ucrainenii rămân sfidători. Suntem pregătiţi să murim pentru viitorul nostru”
  • Preşedintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen şi-a arătat sprijinul total pentru Ucraina, care „luptă pentru apărarea valorilor noastre comune”
  • Germania a fost somată de către Comisia Europeană să se angajeze că nu va mai fi niciodată dependentă energetic de Rusia 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici