LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 362. Zelenski după întâlnirea cu Biden, la Kiev: Negocierile cu SUA au fost "fructuoase" / Rusia avertizează că relaţiile cu Moldova sunt „foarte tensionate”/ Şeful Americii este în Polonia

  • Vladimir Putin aruncă în joc tot mai multe resurse pentru a îngenunchea Ucraina
  • Preşedintele ucraineaz Voldomir Zelenski susţine că singura alternativă pentru finalizarea războiului este victoria Ucrainei
  • Ruşii lansează atacuri cu drone, rachete şi bombe asupra mai multor localităţi ucrainene
  • Rusia avertizează că relaţiile cu Moldova sunt „foarte tensionate”
  • Kremlinul confirmă o vizită la nivel înalt din China, în timp ce Zelenski avertizează despre „izbucnirea unui război mondial”
46437 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 362. Zelenski după întâlnirea cu Biden, la Kiev: Negocierile cu SUA au fost "fructuoase" / Rusia avertizează că relaţiile cu Moldova sunt „foarte tensionate”/ Şeful Americii este în Polonia

MEDIAFAX FOTO

UPDATE 22:00 Biden a ajuns în Polonia

Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, se află în Polonia, scrie agenţia de ştiri de stat Pap, citându-l pe ministrul adjunct de externe polonez, Piotr Wawrzyk. Biden a sosit după o vizită-surpriză la Kiev.

UPDATE 21:00 Tass: trimisul chinez Wang Yi merge mâine la Moscova

Wang Yi, şeful diplomaţiei Partidului Comunist Chinez, va sosi mâine la Moscova şi este de aşteptat să arate autorităţilor ruse planul de pace al Beijingului pentru Ucraina, arată agenţia Tass, citând „o sursă apropiată organizatorilor vizitei”.

UPDATE 20:00 - Preşedintele ucrainean a întâmpinat-o pe directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, la Kiev

El a scris pe Telegram: Sprijinul FMI creează o oportunitate pentru Ucraina de a rămâne puternică. Este, de asemenea, o armă - o armă economică care ne permite nouă, societăţii şi afacerilor noastre să ne dezvoltăm.

 

UPDATE 19:26 - Rusia atacă un sat din regiunea Doneţk, ucigând o persoană 

Trupele ruse au lovit satul Ivanopillia din regiunea Doneţk pe 20 februarie, ucigând o persoană şi rănind alte două, potrivit guvernatorului Pavlo Kyrylenko. Rusia a lovit, de asemenea, Toretsk şi Avdiivka cu artilerie şi o rachetă şi a folosit mai multe sisteme de lansare de rachete pentru a viza satul Novyi Komar.

 

UPDATE 19:16 - Navalnîi solicită restabilirea graniţelor din 1991 şi plata despăgubirilor către Ucraina 

 

UPDATE 18:50 - Şeful grupării Wagner spune că a trebuit „să-şi ceară scuze şi să se supună”  

Şeful grupului de mercenari ruşi Wagner, Evgheni Prigojin, a recunoscut o „problemă majoră” cu proviziile de muniţie pentru luptătorii săi, acuzând oficialii ruşi că le-au refuzat în mod deliberat luptătorilor săi suficientă muniţie.

„Aceasta este o problemă majoră”, a spus Prigozhin într-un mesaj audio emoţionant de şapte minute, publicat pe canalul său oficial Telegram.

El a spus că i se cere „să-şi ceară scuze şi să se supună” cuiva  cu care are o „relaţie dificilă” pentru a asigura muniţie pentru luptătorii săi. Vorbind uneori cu vocea ridicată şi uneori înjurând, el a spus: Nu pot rezolva această problemă în ciuda tuturor conexiunilor şi contactelor mele.

Producţia militară a Rusiei este acum suficientă pentru a furniza forţele care luptă pe front, a spus el, susţinând că dificultăţile de aprovizionare cu care se confruntă luptătorii săi sunt rezultatul unor decizii conştiente.

Prigojin a spus că persoanele nespecificate pe care le-a învinuit pentru lipsa de muniţie „mănâncă micul dejun, prânz şi cina din farfurii de aur” şi îşi trimiteau rudele în vacanţă în Dubai, o destinaţie populară pentru elita rusă.

 

 

UPDATE 18:00 - Rusia avertizează că relaţiile cu Moldova sunt „foarte tensionate”

Kremlinul a descris relaţiile Rusiei cu Moldova drept „foarte tensionate” şi i-a acuzat pe liderii săi că urmăresc o agendă „anti-rusă”.

Parlamentul Republicii Moldova a aprobat săptămâna trecută formarea unui nou guvern pro-occidental condus de noul premier, Dorin Recean, după ce administraţia anterioară şi-a dat demisia în masă pe fondul unei serii de crize ca urmare a invaziei Ucrainei de către Rusia.

Noua administraţie a promis că va urma o cale pro-europeană şi a cerut, de asemenea, demilitarizarea Transnistriei, o regiune separatistă din estul Moldovei în care sunt staţionaţi 1.500 de soldaţi ruşi.

În cadrul discursului său regulat cu reporterii, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov , a spus că Rusia acţionează „responsabil” în ceea ce priveşte forţele de menţinere a păcii pe care le-a staţionat în regiunea separatistă şi a avertizat Republica Moldova să nu înflameze în continuare situaţia.

El a spus: "Relaţiile noastre cu Moldova sunt deja foarte tensionate. Conducerea se concentrează întotdeauna pe tot ce este anti-rus, ei alunecă în isteria anti-rusă".

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a acuzat Rusia că încearcă să destabilizaze Moldova  printr-un complot, cu scopul pentru a răsturna conducerea ţării, a opri aderarea acesteia la UE şi a o folosi în războiul împotriva Ucrainei.

Comentariile Maiei Sandu au venit după ce serviciul de informaţii al Republicii Moldova a raportat că a identificat „activităţi subversive”, după ce preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că Kievul a interceptat un „plan de distrugere a Moldovei” de către serviciile secrete ruse.

 

 

UPDATE 17:50 O delegaţie rusă se va afla joi la Viena, pentru adunarea OSCE

Joi, pentru prima dată de la începutul ostilităţilor din Ucraina, o delegaţie oficială rusă ar putea ajunge într-o ţară europeană, fără a fi sancţionată: aceasta este delegaţia Dumei, aşteptată la summitul adunării parlamentare a OSCE, care va avea loc la Viena, din 23 până în 24 februarie. Austria, care găzduieşte sediul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa şi al Adunării Parlamentare a acesteia, a acordat vize pentru 15 parlamentari ruşi, toţi supuşi sancţiunilor UE, inclusiv Piotr Tolstoi, vicepreşedintele Dumei şi strănepot al celebrului scriitor.

Cei 15 deputaţi europeni au fost trecuţi pe lista sancţiunilor UE, în urma votului lor în favoarea anexării celor patru teritorii ucrainene: Doneţk, Herson, Lugansk şi Zaporojie. Decizia Adunării Parlamentare contravine alegerii făcute în schimb pentru ministeriala OSCE, summit-ul la cel mai înalt nivel al organizaţiei, care a avut loc în Polonia în decembrie şi care a văzut Varşovia interzicând intrarea ministrului Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse, Serghei Lavrov.

Reacţia Kievului a fost imediată: Ucraina nu va participa, spune purtătoarea de cuvânt a partidului preşedintelui, Evghenia Kravchuk, care subliniază că „delegaţia ucraineană va veni la Viena, dar fără a participa la niciun eveniment oficial”.

UPDATE 17:30 Şeful Grupării Wagner: Lipsa de muniţii continuă

„Întrebările pe care le-am pus despre muniţie, din păcate, rămân încă nerezolvate”, a scris pe canalul său Telegram de Prigojin, şeful grupului Wagner, într-o nouă critică la adresa forţelor armate ruse. „Nu pot rezolva această problemă, în ciuda tuturor cunoştinţelor, conexiunilor, totul se scufundă şi îngheaţă”, adaugă el, subliniind că în fiecare zi mor „de două ori mai mulţi combatanţi” din cauza „foamei de gloanţe”.

UPDATE 16:55 - Rusia reprezintă o ameninţare militară clară în zona imediată a Suediei

Dar forţele ruse sunt în mare parte legate de războiul din Ucraina, a declarat luni Serviciul Suedez de Informaţii şi Securitate Militară.

„Ordinul de securitate european, aşa cum îl cunoaştem, a încetat să mai existe… şi, odată cu aceasta, au crescut şi riscurile pentru securitatea suedeză”, a declarat Reuters Lena Hallin, şefa Must, într-o conferinţă de presă.

Hallin a mai spus că se aşteaptă ca Rusia să îşi consolideze capacitatea militară în zona imediată a Suediei atunci când va fi posibil, ca răspuns la cererea Suediei şi Finlandei pentru aderarea la NATO.

Ea a spus că Must a considerat că Rusia doreşte să evite escaladarea tensiunilor actuale într-un conflict armat cu NATO.

UPDATE 16:29 - Dmitri Medvedev , aliat pe termen lung al lui Vladimir Putin şi în prezent vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, şi-a postat pe Telegram părerea sa despre vizita lui Joe Biden la Kiev. Medvedev, care a fost fost preşedinte şi prim-ministru al Federaţiei Ruse, scrie:

Biden, după ce a primit garanţii de securitate, a mers în cele din urmă la Kiev. El a promis o mulţime de arme şi a jurat credinţă regimului neo-nazist până în mormânt. Şi, desigur, au existat invocaţii reciproce despre victoria care avea să vină cu arme noi şi un popor curajos.

Medvedev a continuat spunând „şi aici este important să reţineţi că Occidentul livrează cu adevărat arme şi bani Kievului destul de regulat. În cantităţi uriaşe, permiţând complexului militar-industrial al ţărilor NATO să câştige bani” şi, sugerează el, să sifoneze unele dintre arme pentru a le vinde „teroriştilor din întreaga lume”.

UPDATE 15:00  - Kremlinul confirmă o vizită la nivel înalt din China, în timp ce Zelenski avertizează despre „izbucnirea unui război mondial”

Volodymyr Zelenskiy a avertizat că va exista un „război mondial” dacă China decide să sprijine Rusia în războiul său împotriva Ucrainei .

Vorbind înaintea vizitei de astăzi a principalului diplomat al Chinei, Wang Yi , la Moscova, Zelenskiy a spus că Kievul ar dori ca Beijingul „să fie de partea noastră”, într-un interviu acordat lui Die Welt.

 

 

UPDATE 14:30 - Biden: „Războiul de cucerire al lui Putin este un eşec”

Preşedintele SUA, Joe Biden, a declarat luni că „(războiul de cucerire al preşedintelui rus Vladimir) Putin eşuează”.
 
„Putin a crezut că Ucraina este slabă şi că Occidentul este divizat”, a declarat Biden, aflându-se alături de preşedintele Volodymyr Zelensky în Palatul Mariinskyi din Kiev.
 
„El a crezut că poate rezista mai mult decât noi. Nu cred că se gândeşte la asta acum”, a adăugat el. „S-a înşelat pur şi simplu”, a spus Biden despre Putin. 
 
„Un an mai târziu, dovezile sunt chiar aici, în această sală. Stăm aici împreună”, a spus Biden.
 
Biden a făcut o vizită neanunţată la Kiev luni, prima sa vizită în Ucraina în calitate de preşedinte. La Kiev, Biden s-a întâlnit cu Zelensky.
 
Biden a promis un ajutor suplimentar de 500 de milioane de dolari pentru Ucraina. Pachetul de asistenţă va consta în mai multe echipamente militare, cum ar fi obuziere şi muniţie de artilerie.
 

UPDATE 14:00 - Italia este dispusă să trimită avioane de luptă în Ucraina alături de alţi aliaţi occidentali

 
Italia este pregătită să trimită până la cinci avioane de luptă în Ucraina dacă alţi aliaţi occidentali procedează la fel, a informat ziarul italian la Repubblica. Potrivit articolului, Italia nu vrea să fie primul aliat care trimite avioane de luptă „din motive politice”.
 

UPDATE 13:30 Alerte de raid aerian în întreaga ţară

UPDATE 12:55 Zelenski după întâlnirea cu Biden, la Kiev: Negocierile cu SUA au fost "fructuoase"

 
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că spune că negocierile de luni cu preşedintele american Joe Biden, aflat într-o vizită supriză la Kiev, au fost „fructuoase” şi „cruciale".  
 
"Sperăm ca 2023 să devină un an al victoriei", adaugă el.
 
Zelensli a spus că va continua să facă tot posibilul pentru a se asigura că lumea democratică "câştigă în această luptă istorică".
 
Ucraina se confruntă cu o perioadă foarte dificilă, adaugă el, dar va face "realizări istorice" cu ajutorul SUA şi al restului lumii.
 
"Negocierile de astăzi au fost foarte fructuoase, foarte importante şi cruciale", a spus Zelenski, adăugând că rezultatele vor avea cu impact pe câmpul de luptă.
 
Armele cu rază lungă de acţiune au fost, de asemenea, un subiect de discuţie, alături de alte tipuri de sprijin militar care nu au fost furnizate până în prezent, continuă el.
 
"Reconstituirea şi recuperarea justiţiei este, de asemenea, importantă... iar agresorul trebuie să îşi asume responsabilitatea pentru agresiune şi să ramburseze daunele", a spus Zelenski, înainte de a mulţumi SUA pentru sprijinul acordat.
 

UPDATE 12:30 Biden, anunţ important în cadrul vizitei în Ucraina: mai multe arme pentru armata ucraineană şi mai multe sancţiuni pentru ruşi 

 
Casa Albă a emis o declaraţie cu privire la vizita lui Joe Biden în Ucraina din această dimineaţă.
 
„În timp ce lumea se pregăteşte să marcheze împlinirea unui an de la invazia brutală a Rusiei în Ucraina, mă aflu astăzi la Kiev pentru a mă întâlni cu preşedintele Zelenskiy şi pentru a reafirma angajamentul nostru de neclintit şi de nezdruncinat faţă de democraţia, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei. Când Putin şi-a lansat invazia, în urmă cu aproape un an, a crezut că Ucraina este slabă şi că Occidentul este divizat. A crezut că poate rezista mai mult decât noi. Dar s-a înşelat amarnic”, se arată în declaraţie.
 
„Astăzi, la Kiev, mă întâlnesc cu preşedintele Zelenskiy şi cu echipa sa pentru o discuţie extinsă privind sprijinul nostru pentru Ucraina. Voi anunţa o altă livrare de echipamente critice, inclusiv muniţie de artilerie, sisteme antiblindate şi radare de supraveghere aeriană pentru a ajuta la protejarea poporului ucrainean de bombardamentele aeriene. Şi voi împărtăşi faptul că, în cursul acestei săptămâni, vom anunţa sancţiuni suplimentare împotriva elitelor şi companiilor care încearcă să se sustragă sau să sprijine maşina de război a Rusiei. În ultimul an, SUA au creat o coaliţie de naţiuni de la Atlantic la Pacific pentru a ajuta la apărarea Ucrainei cu un sprijin militar, economic şi umanitar fără precedent - iar acest sprijin va dura”, se mai stipulează în document. 
 

UPDATE 11:00 Herson, atacat de 75 de ori duminică: trei morţi şi opt răniţi

UPDATE 10:30 Armata ruşilor continuă să aibă eşecuri pe front

Statul Major General al Ucrainei a raportat luni faptul că Rusia a pierdut aproximativ 143.680 de soldaţi, 3.316 tancuri, 6.553 de vehicule blindate de luptă, 2.334 de sisteme de artilerie, 243 de sisteme de luptă antiaeriană, 471 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 299 de avioane, 287 de elicoptere, 2.018 drone, 873 de rachete de croazieră, 18 nave de război, 5.209 vehicule şi rezervoare de combustibil şi 225 de echipamente speciale de la începutul invaziei la scară largă. 
 

UPDATE 8:30 Statul Major General: Rusia a lansat 25 de lovituri aeriene şi 10 atacuri cu rachete duminică

 
Într-o actualizare de luni dimineaţă, Statul Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei a raportat că Rusia a lansat 25 de lovituri aeriene şi 10 rachete care au vizat oblasturile Luhansk, Doneţk şi Zaporizhzhia pe 19 februarie. 
 
De asemenea, forţele ruse au lansat 62 de atacuri cu sisteme de salve de rachete duminică. Atacurile au provocat victime şi răniţi în rândul civililor.
 
Statul Major General a raportat, de asemenea, că forţele ruseşti creează unităţi de încarcerare ilegale pentru cetăţenii ucraineni suspectaţi de colaborare cu forţele armate ucrainene şi că susţin opinii pro-ucrainene în clădiri administrative din unele localităţi din regiunea Kherson.
 
Forţele aeriene ucrainene au lansat 29 de lovituri asupra bazelor temporare ale inamicului, asupra complexului lor de rachete antiaeriene şi asupra altor ţinte importante. După cum s-a raportat anterior, armata ucraineană a doborât un avion rus Su-25, un avion de sprijin aerian apropiat din epoca sovietică, două vehicule aeriene fără pilot de tip Orlan-10 şi două drone kamikaze Lancet.
 

UPDATE 05:00 Rusia foloseşte violenţa sexuală ca armă în războiul său împotriva Ucrainei

„Rusia foloseşte violenţa sexuală ca armă de război. Înregistrăm astfel de cazuri oriunde este staţionată armata rusă”, a declarat procurorul general Andriy Kostin în timpul întâlnirii cu deputatul britanic Alicia Kearns la Munchen.

Cei doi au discutat despre modalităţile prin care pot aduce infractorii în faţa justiţiei şi de a compensa daunele pe cheltuiala Rusiei.

UPDATE 04:00 Rusia transportă în albiile râurilor Nistru şi Bug rachete de atac pentru a nu fi interceptate de sistemele anti-aeriene ucrainene.

UPDATE 03:20 Războiul iniţiat de Rusia a ucis cel puţin 461 de copii, iar 924 au fost răniţi

Bombardarea oraşului Bakhmut pe 17 februarie a rănit un băiat de 16 ani, ducând numărul total al victimelor din rândul minorilor la 461 morţi şi 924 răniţi.

Numărul real al victimelor este de aşteptat să fie mai mare, deoarece numărul actual nu include date din teritoriile ocupate de ruşi sau unde ostilităţile sunt în desfăşurare.

Rezumatul zilei

  • Armata rusă bombardează regiunea Sumi de aproape 80 de ori într-o singură zi
  • Apărarea anti-aeriană ucraineană este depăşită de volumul mare de proiectile interceptate
  • Apărătorii ucraineni au reuşit să doboare un avion rusesc Su-25, o aeronavă de sprijin aerian din era sovietică, două vehicule aeriene fără pilot de tip Orlan-10 şi o dronă kamikaze Lancet
     

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici