Războiul din Ucraina, ziua 611. Fostul parlamentar ucrainean pro-rus Ţariov, pe care Moscova dorea să-l instaleze la Kiev în locul lui Zelenski, este grav rănit / Ungaria şi Slovacia au sabotat Ucraina

  • Soldaţii ruşi care încalcă sau refuză să îndeplinească ordinele sunt executaţi
  • Deputaţii ruşi aprobă bugetul apărării pentru anul 2024
  • Ucraina se apără greu în estul ţării
4792 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 611. Fostul parlamentar ucrainean pro-rus Ţariov, pe care Moscova dorea să-l instaleze la Kiev în locul lui Zelenski, este grav rănit / Ungaria şi Slovacia au sabotat Ucraina

General Staff of the Armed Forces of Ukraine, Facebook

UPDATE Ruşii bombardează Herson

O rachetă rusă a lovit centrul oraşului Herson în seara zilei de 27 octombrie, a raportat guvernatorul Oleksandr Prokudin.
 
Printre victime se numără femei în vârstă de 82, 76 şi 49 de ani, care au suferit răni minore şi au primit tratament la spital, a precizat oficialul.
 
Doi bărbaţi în vârstă de 54 de ani, precum şi alţi doi bărbaţi de 55 şi 58 de ani, au suferit răni minore provocate de schije şi au fost trataţi la faţa locului, refuzând spitalizarea, potrivit lui Prokudin.
 
Atacul, lansat în jurul orei 18:30, a distrus două case, a distrus parţial trei şi a provocat pagube la alte 10, a declarat Roman Mrochko, şeful administraţiei militare a oraşului.

UPDATE Ungaria şi Slovacia critică la summitul UE ajutorul acordat Ucrainei 

Premierul ungar Viktor Orban şi omologul său slovac Robert Fico şi-au exprimat obiecţiile faţă de ajutorul acordat de UE Ucrainei, în timp ce majoritatea liderilor blocului comunitar au afirmat că vor continua să sprijine Ucraina în timpul summitului de la Bruxelles din 26 octombrie, potrivit Reuters.
 
Orban, "pentru moment", a respins pachetul de ajutor planificat de 50 de miliarde de euro (53 de miliarde de dolari) pentru Kiev, iar Fico a numit corupţia din Ucraina ca fiind o potenţială provocare pentru sprijinul viitor, a precizat Euroactiv.
 
Fico, proaspăt numit şef al guvernului slovac, a declarat cu puţin timp înainte de a pleca la summit că Bratislava va opri orice ajutor militar pentru Ucraina, concentrându-se doar pe asistenţa umanitară.
 
El a promis, de asemenea, că va promova acest punct de vedere la Bruxelles, adăugând că Slovacia nu va susţine viitoarele sancţiuni împotriva Rusiei fără o analiză adecvată a potenţialelor efecte interne.
 
Cu toate acestea, premierul bulgar Nikolay Denkov a comentat că niciunul dintre cei doi lideri nu a respins în mod categoric sprijinul pentru Ucraina.

UPDATE Germania livrează Ucrainei sistemul de apărare aeriană IRIS-T şi alte ajutoare

Germania a predat un sistem de apărare aeriană IRIS-T SLM, rachete IRIS-T SLS, 5.000 de proiectile de artilerie de 155 mm şi alte tipuri de asistenţă în domeniul apărării, ca parte a ultimelor sale livrări de ajutor către Ucraina, a declarat guvernul german.
 
Livrarea a mai inclus patru transportoare blindate pentru trupe, opt drone de recunoaştere VECTOR, un radar aerian TRML-4D, patru radare terestre, cinci nave de suprafaţă fără echipaj uman şi şase vehicule pentru paza frontierelor.
 
De asemenea, au fost incluse muniţie pentru sistemele de rachete cu lansare multiplă MARS II, patru tractoare cu semiremorcă şi 10.000 de ochelari de protecţie, a precizat Berlinul.

UPDATE Delegaţia UE revine la organizarea unui festival de film online pentru Rusia

Delegaţia Uniunii Europene în Rusia a anunţat că festivalul său de film european va continua şi în acest an, după ce a deschis evenimentul cu proiecţia unui film spaniol într-un cinematograf din Moscova, pe 25 octombrie.
 
Restul filmelor din program vor putea fi vizionate online cu subtitrare în limba rusă între 1 şi 15 noiembrie.
 
Ediţia din 2021 s-a desfăşurat online din cauza pandemiei Covid-19, în timp ce în 2022 festivalul nu a fost organizat.
 
Sloganul acestei ediţii este "Cinematografia uneşte", potrivit site-ului.

UPDATE Ministerul britanic al Apărării: Rusia întrerupe loviturile aeriene cu rachete de croazieră lansate împotriva Ucrainei

Aviaţia de rază lungă de acţiune a Rusiei nu a mai efectuat atacuri aeriene cu rachete de croazieră  împotriva Ucrainei de peste o lună, una dintre cele mai lungi întreruperi ale unor astfel de atacuri de la începutul invaziei la scară largă, a raportat Ministerul britanic al Apărării.
 
Armata rusă a redus "aproape sigur" frecvenţa loviturilor sale pentru a-şi reface stocul de rachete Kh-101, cunoscute şi sub denumirea de raportare NATO AS-23a KODIAK.
 
Moscova va folosi probabil toate rachetele cu rază lungă de acţiune produse recent pentru a ţinti infrastructura energetică ucraineană în această iarnă, completând campania cu drone kamikaze de concepţie iraniană, a concluzionat ministerul.
 
Oficialii ucraineni au avertizat că Rusia îşi va intensifica probabil atacurile împotriva infrastructurii energetice ucrainene în următoarele luni pentru a paraliza reţeaua electrică a ţării.

UPDATE - Zelenski a vorbit cu Sunak

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a purtat o conversaţie telefonică cu prim-ministrul britanic Rishi Sunak. „Am discutat despre continuarea cooperării în domeniul apărării, în special mai multe rachete şi capacităţi anti-drone pentru apărarea aeriană a Ucrainei”, a spus Zelenski pe reţelele de socializare.

„L-am informat pe Rishi despre încercările ruseşti de a încercui Avdiivka”, a adăugat liderul ucrainean. „L-am informat despre acţiunile Rusiei în Marea Neagră, ceea ce pune în pericol transportul civil. Coridorul de cereale ucrainean va continua să funcţioneze, în ciuda tuturor dificultăţilor. Sprijinul Regatului Unit pentru Ucraina rămâne neclintit”, scrie din nou Zelensky, care menţionează că „apreciez foarte mult”.

UPDATE - Ucraina: Slovenia furnizează drone de recunoaştere

Compania slovenă C-Astral a furnizat recent drone de recunoaştere Ucrainei, scrie Defense News. „Producătorul sloven de drone C-Astral a furnizat recent sisteme de recunoaştere trupelor ucrainene”, a declarat compania pentru Defense News, în această săptămână. Dronele furnizate de compania slovenă Ucrainei sunt sisteme aeriene fără pilot Belin, cunoscute şi sub numele de Bramor C4EYE. „Drona este folosită de ucraineni de ceva timp”, a declarat jurnalistul Jernej Moderc, pilot de dronă Bramor la C-Astral.

UPDATE - Fostul parlamentar ucrainean pro-rus Ţariov, pe care Moscova dorea să-l instaleze la Kiev în locul lui Zelenski, este grav rănit

Fostul deputat ucrainean OlegTsaryov, o personalitate pro-rusă care ar fi fost numită de Moscova să conducă o administraţie marionetă la Kiev după invazia rusă, se află la terapie intensivă, după ce a fost lovit de un glonţ la Ialta, a declarat un oficial rus. Oficialul, Vladimir Rogov, nu a spus unde a avut loc împuşcătura.

„Starea lui Oleg este foarte gravă. În prezent, se află la terapie intensivă”, a spus Rogov, un înalt oficial rus cu sediul în sudul Ucrainei. „Oleg a fost lovit”, a spus el pe Telegram, cerând credincioşilor creştini ortodocşi să se roage pentru Ţariov. Anul trecut, surse au declarat pentru Reuters că Rusia i-a propus lui Ţariov să conducă un guvern-marionetă la Kiev, după ce forţele Moscovei au invadat Ucraina, pe 24 februarie 2022.

Ţariov a respins această posibilitate atunci când Financial Times a scris, citând serviciile de informaţii americane. El a spus la acel moment pentru FT că ideea era „destul de amuzantă”, deoarece conducea doar o afacere de wellness în Crimeea şi nu era „suficient de mare”. Ţariov a fost anterior membru al parlamentului ucrainean şi apoi preşedinte al parlamentului „Novorossiya”, o entitate formată după ce separatiştii susţinuţi de Rusia în estul Ucrainei s-au despărţit în 2014 şi au început să lupte cu forţele ucrainene.

UPDATE - Orban poartă sâmbetele Kievului

UPDATE - Kiev: 510 copii ucraineni ucişi de la începutul războiului

Potrivit rapoartelor oficiale ale procurorilor pentru minori, 510 copii au fost ucişi şi alţi 1.139 au suferit răni de diferite severităţi în urma invaziei ruse, relatează Ukrinform. Datele nu sunt definitive, deoarece atacurile sunt în desfăşurare. Ieri, un băiat de 16 ani a murit în urma unui bombardament în satul Pozhnia, din regiunea Sumi. Majoritatea copiilor au fost răniţi în regiunea Doneţk (492); Harkov (304); Herson (132); Kiev (129) şi Zaporojie (99).

UPDATE - Ungaria şi Slovacia au blocat un ajutor de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina

Ungaria şi Slovacia au blocat un ajutor de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina. Liderii Ungariei şi Slovaciei s-au opus alocării unui nou pachet de ajutoare Ucrainei în valoare de 50 de miliarde de euro la summitul UE de la Bruxelles, a declarat pentru Politico o sursă bine informată din rândul diplomaţilor. Potrivit acestuia, premierul ungar Viktor Orban a spus că sprijinul pentru Ucraina „nu funcţionează”. Premierul slovac Robert Fico, la rândul său, s-a referit la problemele de corupţie din Ucraina, care interferează cu alocarea fondurilor.

UPDATE - Explozii în Herson

Explozii au fost auzite în această dimineaţă în oraşul Herson, din sudul Ucrainei: relatează RBC-Ucraina, citând canalele locale Telegram.

UPDATE - Moscova: dronă a Kievuşui interceptată în regiunea Kursk

O dronă ucraineană a fost interceptată de apărarea antiaeriană rusă deasupra regiunii Kursk, la graniţa cu Ucraina. Potrivit Tass, acest lucru a fost raportat de Ministerul rus al Apărării. „Încă o altă încercare a regimului de la Kiev de a ataca instalaţiile de pe teritoriul Federaţiei Ruse cu o dronă cu aripă fixă ​​a fost zădărnicită la ora 23.50, ora Moscovei, pe 26 octombrie – explică ministerul. Unităţile de apărare aeriană aflate în serviciu au interceptat un vehicul aerian fără pilot asupra teritoriului regiunii Kursk”.

UPDATE - Regiunea Sumi - atacată, un băiat de 16 ani a fost ucis

Regiunea de nord-est Sumi a fost puternic atacată de armata rusă cu artilerie, provocând moartea unui tânăr de 16 ani seara. Acest lucru a fost raportat de administraţia militară regională, citată de UNIAN. „Comunitatea Velikopisariv: bombardarea artileriei (5 explozii) a fost efectuată de pe teritoriul Federaţiei Ruse. Un băiat născut în 2007 a murit în urma bombardamentului”.

Potrivit administraţiei, în total în cursul zilei ruşii au efectuat 4 bombardamente pe teritoriile şi aşezările de graniţă din regiunea Sumy. Au fost înregistrate 12 explozii. Au fost bombardate şi municipalităţile din Bilopolska, Krasnopilska şi din Seredino-Budska.

UPDATE - Rusia creşte capacitatea de producţie la fabricile militare din întreaga ţară, arată imaginile din satelit, potrivit Kyiv Independent 
 

UPDATE -  Rusia suferă pierderi grele lângă Avdiivka. Soldaţii ruşi care încalcă sau refuză să îndeplinească ordinele sunt executaţi ca acum 80-100 ani, ca urmare, armata rusă are moralul scăzut 

 „Avem informaţii că armata rusă a executat efectiv soldaţi care au refuzat să se supună ordinelor”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al SUA, John Kirby, în timpul conferinţei de presă, potrivit corespondentului European Pravda.
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici