Războiul din Ucraina, ziua 618. Putin vorbeşte despre pogromuri în Rusia / Răspunsul Ucrainei la disponibilitatea Moscovei de a negocia / Zelenski îl înlocuieşte pe şeful forţelor speciale ale Armatei

  • Ucraina a distrus patru lansatoare ruseşti de rachete sol-aer
  • SUA sancţionează 200 de entităţi şi persoane implicate în susţinerea efortului de război al Moscovei
  • Ucraina anunţă evacuarea a 275 de copii şi a familiilor acestora din regiunea Harkov din cauza „situaţiei dificile de securitate”
4967 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 618. Putin vorbeşte despre pogromuri în Rusia / Răspunsul Ucrainei la disponibilitatea Moscovei de a negocia / Zelenski îl înlocuieşte pe şeful forţelor speciale ale Armatei

Sursa foto: Hepta

UPDATE Kuleba: Zelenski ia în considerare organizarea de alegeri în primăvara anului viitor

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski ia în considerare posibilitatea de a organiza alegeri, aşa cum era programat, în primăvara anului 2024. Acest lucru a fost declarat de ministrul de Externe, Dmitro Kuleba, în timpul unui briefing, potrivit „Sky News”. „Preşedintele Ucrainei ia în considerare şi cântăreşte diferitele argumente pro şi contra”, a spus Kuleba, adăugând că organizarea de alegeri în timpul unui război împotriva Rusiei ar duce la provocări „fără precedent”.

UPDATE SUA oferă alte 425 de milioane de dolari de ajutor militar pentru Kiev

Pentagonul anunţă un alt ajutor militar de 425 de milioane de dolari pentru Ucraina. Pachetul include material preluat din arsenalele americane pentru 125 de milioane de dolari, „pentru a satisface nevoile imediate ucrainene pe câmpul de luptă”; şi 300 de milioane de dolari în fonduri care se încadrează în Ukraine Security Assistance Initiative (USAI), „pentru a consolida apărarea antiaeriană a Ucrainei pe termen lung”. În special, muniţii ghidate cu laser pentru doborârea dronelor. Mai exact, pachetul include, printre altele: muniţie pentru sistemele de rachete Nasams şi sistemele de artilerie Himars; muniţie de artilerie de 105 mm şi 155 mm; rachete de remorcare şi sisteme Javelin.

UPDATE Moscova: bombele ucrainene pe partea ocupată de ruşi provoacă 7 morţi

Obuzele ucrainene asupra zonei ocupate de ruşi din regiunea Herson din sudul Ucrainei au ucis şapte persoane. Acest lucru a fost anunţat de un şef al administraţiei locale susţinute de Rusia, precizând că „armata ucraineană a atacat infrastructura civilă din districtul Chaplinski”.

UPDATE Moscova: Abu Mazen amână vizita în Rusia  

La solicitarea părţii palestiniene, o vizită pe care preşedintele Autorităţii Naţionale Palestiniene, Mahmud Abbas (Abu Mazen), trebuia să o facă la Moscova pe 15 noiembrie a fost amânată. Vestea a fost dată de viceministrul de externe al Moscovei şi trimisul special pentru Orientul Mijlociu, Mihail Bogdanov, citat de agenţia Interfax. Motivele nu au fost dezvăluite.

UPDATE Zelenski are în vedere o vizită în Israel, săptămâna viitoare

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski ia în considerare posibilitatea de a vizita Israelul, dar o decizie finală în această privinţă nu a fost încă luată, a dezvăluit o sursă de la Kiev, citată de ziarul israelian „Haaretz”. O sursă israeliană a declarat că intenţia este ca preşedintele ucrainean să viziteze Israelul în decursul săptămânii viitoare. Ambasadorul Israelului în Ucraina, Michael Brodsky, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă la Kiev, săptămâna aceasta, că „în Israel îl aşteptăm pe preşedintele Zelenski şi ne-am bucura să-l vedem”.

UPDATE Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării: Forţele ruse au ocupat „cele mai bune poziţii” în zona Kupiansk

Forţele ruse au ocupat poziţii mai bune în zona Kupiansk, în regiunea Harkov, din estul Ucrainei, a raportat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov. „În sectorul Kupyansk, unităţile Grupului de Forţe de Vest au capturat linii şi poziţii mai bune şi au respins 24 de contraatacuri inamice datorită acţiunilor lor profesionale”, a spus Konaşenkov, la o conferinţă de presă.

UPDATE Putin, preocupat de corupţia de la Kiev 

Statele Unite nu vor putea învinge corupţia din Ucraina schimbând elitele, a spus preşedintele rus Vladimir Putin. „De fapt, corupţia este legală acolo. De ce americanii încearcă acum să lupte cu această corupţie şi nimic nu funcţionează? Cred că nu va funcţiona. Acum plănuiesc o schimbare în elitele economice şi politice, dar totul va rămâne la fel”, a spus Putin, la o întâlnire cu Camera Civică Rusă.

Rusia are aceleaşi probleme, a recunoscut el, „dar nivelul este foarte diferit”. „Modul în care Ucraina a trăit cu corupţia este de neegalat în lume”, a adăugat Putin. „Am avut relaţii strânse cu conducerea anterioară. Există mită de plătit pentru tot, un vot la Curtea Supremă, un vot la Curtea Constituţională”. 

UPDATE Podoliak: avem dificultăţi în stadiul actual al războiului

„Obiectivele şi strategiile Ucrainei sunt evidente şi de înţeles, avem o înţelegere clară a modului în care va arăta sfârşitul războiului, în ciuda tuturor dificultăţilor din stadiul actual al războiului”, spune oficialul ucrainean Podoliak. Consilierul prezidenţial prezice „retragerea necontrolată a forţelor ruse agresive, prăbuşirea miturilor fundamentale ale propagandei ruse şi eventuala scădere a influenţei lui Putin”, dar şi „autoizolarea Rusiei cu revolte interne şi înlocuirea actualelor elite ruse”. 

UPDATE Zelenski numeşte un nou şef al forţelor speciale ale Armatei

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a înlocuit pe comandantul forţelor de operaţiuni speciale ale Forţelor Armate ucrainene Viktor Korenko, care era în funcţie din 25 iulie 2022, numindu-l pe Serghei Lupanciuk, relatează presa ucraineană, invocând decretele prezidenţiale pe această temă.

UPDATE Fotbalul nu se opreşte în Ucraina: Lucescu, implicat

UPDATE Putin: Occidentul încearcă să organizeze pogromuri în Rusia

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a acuzat astăzi pe susţinătorii occidentali ai Ucrainei că „încearcă să organizeze pogromuri împotriva evreilor” în Rusia, pentru a provoca diviziuni în ţară. Putin, citat de agenţia Ria Novosti, se referea la violenţa antisemită care a avut loc duminica trecută pe un aeroport din Daghestan. Unele ţări, a spus Putin, „par să-i susţină pe evreii din Israel şi, între timp, cu ajutorul agenţilor lor din Ucraina, încearcă să organizeze pogromuri în ţara noastră. Este dezgustător”.

UPDATE Kuleba: pentru a vorbi despre pace, Rusia trebuie mai întâi să plece

„Rusia trebuie să iasă din Ucraina. Până nu va fi aşa, până nu vor fi dispuşi să facă asta, nu are rost să vorbeşti cu ei". Ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba a spus acest lucru, vorbind cu postul german Zdf. Dacă Rusia ar vrea cu adevărat să negocieze, nu ar mai lansa rachete în Ucraina „în fiecare noapte” şi nu ar mai trimite soldaţi şi tancuri. „Nu te comporţi aşa atunci când vrei să negociezi”, a mai spus ministrul de externe ucrainean. Întrebat dacă în prezent există discuţii între Kiev şi partea rusă „în spatele uşilor închise”, Kuleba a răspuns: „Nu”. Zilele trecute, ministrul de externe rus Serghei Lavrov se arăta dispus la negocieri de pace.

UPDATE Purtătorul de cuvânt al Kremlinului: Wagner ajută pe Hezbollah? Ştiri bazate pe nimic

Grupul Wagner „de facto” nu există şi speculaţiile despre acesta se bazează de obicei pe nimic: purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Dmitri Peskov, a declarat jurnaliştilor, răspunzând la o întrebare despre modul în care Kremlinul comentează ştirile date de Wall Street Journal, conform cărora Statele Unite sunt îngrijorate de faptul că mercenarii Grupului Wagner din Siria ar putea transfera sisteme de rachete antiaeriene grupului Hezbollah. „Am spus deja că, de fapt, un astfel de grup nu există, aşa că toate aceste argumente, de regulă, nu se bazează pe nimic, nu au nimic în spate”, a spus Peskov. Acest lucru a fost raportat de agenţia rusă Ria Novosti.

UPDATE Olanda va furniza Ucrainei muniţie în valoare de 500 de milioane de euro

Olanda va furniza Ucrainei "cantităţi semnificative" de muniţie în valoare de 500 de milioane de euro (532 de milioane de dolari), a declarat ministrul olandez al Apărării, Kajsa Ollongren, în timpul vizitei sale la Kiev, după cum a relatat postul de presă Het Parool.
 
Livrarea va fi finalizată înainte de jumătatea anului 2024, potrivit lui Ollongren. Ea nu a precizat câte obuze va trimite Olanda în Ucraina.

UPDATE Bilanţul atacului rusesc asupra depozitului de la Nova Poshta a crescut la 8 morţi

Un angajat în vârstă de 29 de ani al unui depozit poştal din Nova Poshta, în regiunea Harkov, rănit în urma atacului cu rachete al Rusiei din 21 octombrie împotriva instalaţiei, a murit la spital pe 3 noiembrie, a anunţat guvernatorul Oleh Syniehubov.
 
Decesul său ridică bilanţul atacului la opt morţi, a declarat Syniehubov, adăugând că alte şapte victime se aflau sub tratament medical. Starea lor este stabilă, a adăugat el.
 
La 21 octombrie, o rachetă rusă a lovit un depozit poştal al celui mai mare serviciu poştal privat din Ucraina, Nova Poshta, în satul Korotych din regiunea Harkov, ucigând cel puţin şase angajaţi poştali la momentul atacului şi rănind 17.
 
La două zile după atac, co-fondatorii Nova Poshta au declarat că societatea va amenaja adăposturi suplimentare împotriva bombelor în depozitele sale.
 
Depozitul Korotych avea un adăpost antiaerian, dar victimele nu au avut timp să ajungă la el, deoarece au trecut doar 15 secunde între alerta de raid aerian şi atac, a declarat cofondatorul Nova Poshta, Viacheslav Klymov, citând muncitorii răniţi.

UPDATE Ucraina doboară 24 de drone ruseşti şi o rachetă

Apărarea aeriană ucraineană a distrus 24 de drone şi o rachetă ghidată X-59 lansată de forţele ruse în cursul nopţii, a raportat Statul Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei în actualizarea de dimineaţă de vineri, 3 noiembrie.

Forţele ruse au atacat Ucraina în cursul nopţii cu 38 de drone Shahed şi o rachetă X-59. Unităţile de apărare antiaeriană au interceptat 24 dintre drone şi au doborât racheta.

Autorităţile locale au raportat un atac masiv cu drone în Harkov în noaptea de 3 noiembrie.

Armata a declarat că, în cursul zilei precedente, forţele ruse au lansat în total 70 de atacuri aeriene şi şapte atacuri cu rachete asupra Ucrainei.

UPDATE Kievul susţine că Rusia a pierdut 303.270 de soldaţi de la începutul războiului

Statul Major General al forţelor armate ucrainene a raportat vineri că Rusia a pierdut 303.270 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei.

Acest număr include 850 de pierderi suferite de forţele ruse doar în ultima zi.

Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 5.265 de tancuri, 9.901 vehicule blindate de luptă, 9.691 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 7.328 de sisteme de artilerie, 854 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 566 de sisteme de apărare aeriană, 322 de avioane, 324 de elicoptere, 5.495 de drone şi 20 de ambarcaţiuni.

UPDATE Casa Albă va trimite un nou pachet de ajutor pentru Ucraina

SUA intenţionează să trimită un pachet de ajutor de 425 de milioane de dolari pentru Ucraina, care va include capabilităţi contra-drone şi alte muniţii, au declarat oficialii americani. 

UPDATE Mass-media: Proprietăţile ucrainene ale lui Medvedchuk nu au fost încă confiscate de stat

Mai multe proprietăţi aparţinând oligarhului pro-rus Viktor Medvedchuk şi soţiei sale Oksana Marchenko nu au fost încă sechestrate de statul ucrainean, a informat publicaţia de investigaţie Bihus.info 

UPDATE Ministrul Economiei: Redresarea economică necesită întoarcerea a 4,5 milioane de ucraineni

În timp ce peste 6 milioane de ucraineni au fugit în străinătate din cauza invaziei ruse, doar un milion s-au întors, conform cifrelor ONU.

Estimările preliminare ale Ministerului Economiei arată că atragerea a încă 4,5 milioane de oameni pentru a se întoarce va „accelera semnificativ ritmul redresării”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici