LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 305. Crăciunul în vreme de război: artileria ucraineană loveşte două posturi de comandă ruseşti. Ocupanţii lansează zeci de rachete drept represalii

  • Ruşii nu ţin cont de sărbători şi lansează zeci de rachete în Ucraina
  • Majoritatea lovesc aşezări civile, fapt ce intrigă comunitatea internaţională
  • Armata ucraineană a răspuns atacurilor cu salve de artilerie, însă sunt sub capacitatea de foc a ruşilor
  • Putin susţine că este pregătit pentru negocieri, dar dă vina pe Vest pentru că a refuzat să-i vorbească
16443 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 305. Crăciunul în vreme de război: artileria ucraineană loveşte două posturi de comandă ruseşti. Ocupanţii lansează zeci de rachete drept represalii

Hepta- O biserică din Kiev

UPDATE - Statul Major: Forţele ruse au bombardat peste 65 de aşezări în Ucraina în ziua de Crăciun 

 

UPDATE 22:00 -   Shmyhal: Ucraina a primit 1,5 miliarde de dolari în sprijin pentru sectorul energetic de la parteneri

Sprijinul partenerilor pentru sectorul energetic al Ucrainei se ridică la 1,5 miliarde de dolari, a declarat prim-ministrul Denys Shmyhal pe 25 decembrie.

 

UPDATE 21:00 - China întăreşte legăturile cu Rusia în 2023

Într-un discurs din 25 decembrie, ministrul chinez de Externe Wang Yi a apărat poziţia Beijingului cu privire la războiul pe scară largă al Rusiei şi a indicat că îşi va consolida legăturile cu Moscova în anul viitor.

UPDATE 19:00 - Guvernator: Rusia a atacat spitalele din Herson pe 24 decembrie

Trupele ruse continuă să atace spitalele din părţile eliberate ale Oblastului Herson, lansând „atacuri teroriste vizate asupra instituţiilor care oferă asistenţă oamenilor”, a informat guvernatorul Regiunii Herson, Yaroslav Ianuşevici, pe 25 decembrie. 

 

UPDATE 17:00 - Putin susţine că este pregătit pentru negocieri, dar dă vina pe Vest pentru că a refuzat să-i vorbească

Dictatorul rus Vladimir Putin a susţinut pe 25 decembrie că Kremlinul este „gata să negocieze cu toţi cei implicaţi” pentru a ajunge la ceea ce consideră „soluţii acceptabile” pentru războiul său brutal împotriva Ucrainei. 

 

UPDATE 15:00 - Primar: Trei rachete ruseşti au lovit Kramatorsk

Trupele ruse au tras trei rachete într-o zonă industrială din oraşul Kramatorsk din regiunea Doneţk pe 25 decembrie, dar până acum nu au fost victime, a informat primarul Kramatorsk, Oleksandr Honcharenko. 

 

UPDATE 14:43 Papa Francisc cere să se pună capăt războiului „fără sens” din Ucraina în timpul discursului din ziua de Crăciun 

UPDATE 14:15 Preşedintele bulgar critică faptul că ţara sa trimite ajutor militar Ucrainei 

La începutul acestei luni, parlamentarii bulgari au votat pentru a trimite ajutor militar Ucrainei - împotriva dorinţei preşedintelui ţării, scrie Sky News. Rumen Radev i-a numit acum pe politicienii care au susţinut această măsură "belicoşi".
Bulgaria este una dintre puţinele ţări din UE care nu a trimis arme Ucrainei până în prezent.
 
"Din nefericire, belicoşii din parlament au decis în mod covârşitor să acorde asistenţă militară Ucrainei", a declarat Radev. "Astfel, ei au obligat guvernul provizoriu să încheie un acord cu Ucraina în ceea ce priveşte această asistenţă".
 
El a precizat că pachetul nu include avioane, sisteme de apărare aeriană sau tancuri, deoarece acest lucru ar slăbi puterea forţelor armate bulgare.
 
O propunere anterioară de a trimite ajutor în luna mai a fost blocată de Partidul Socialist, favorabil Rusiei, partener de coaliţie în guvernul anterior.
 
 

UPDATE 14:00 Câţi soldaţi ruşi au murit în Ucraina de la începutul invaziei - noi cifre ale Statului Major General

Rusia a pierdut 102.050 de soldaţi în Ucraina începând cu 24 februarie. 
Statul Major General al Ucrainei a raportat la 25 decembrie că Rusia a pierdut, de asemenea, 3.011 tancuri, 6.010 vehicule blindate de luptă, 4.635 de vehicule şi rezervoare de combustibil,1.991 de sisteme de artilerie, 418 sisteme de rachete cu lansatoare multiple, 212 sisteme de apărare aeriană, 283 de avioane, 267 de elicoptere, 1.706 drone şi 16 ambarcaţiuni.
 
 

UPDATE 13:30 Ucraina dă undă verde după alarmele de raid aerian din cursul dimineţii 

Rapoarte neconfirmate din mass-media sociale ucrainene au sugerat că sirenele ar fi putut fi declanşate după ce avioanele ruseşti au zburat spre Belarus şi că s-a dat undă verde după ce avioanele s-au întors la bazele lor.
 
Reuters nu a reuşit să verifice aceste rapoarte.
 
Iuriy Ihnat, un purtător de cuvânt al forţelor aeriene ucrainene, a declarat la televiziunea naţională mai devreme duminică că avioanele militare ruseşti zburau practic non-stop.
 
Rusia a efectuat o serie de atacuri cu rachete şi drone asupra infrastructurii energetice ucrainene de la jumătatea lunii octombrie, întrerupând alimentarea cu energie electrică şi provocând pene de curent de urgenţă în multe zone.
 
Sâmbătă, un atac rusesc asupra oraşului Herson din sudul ţării, recent eliberat de forţele ucrainene, a ucis cel puţin 10 persoane, a rănit 58 şi a lăsat cadavre însângerate pe şosea, au declarat autorităţile, în ceea ce Kievul a condamnat ca fiind o crimă gratuită. Moscova a acuzat Ucraina de lansarea atacului. 
 

UPDATE 13:00 Armata ucraineană a respins atacurilor ruşilor în 15 regiunile din Kharkiv, Donetsk şi Luhansk

UPDATE 11:00 Avansul ruşilor în Bakhmut a încetinit în ultimele zile

UPDATE 08:40 Cifrele genocidului: câţi civili ucraineni au fost ucişi de către soldaţii ruşi de la începutul invaziei 

 
ONU prezintă statistica tragică a numărului de vieţi omeneşti pierdute din cauza rachetelor, obuzelor şi gloanţelor trase de către invadatori: mii de civili morţi, iar peste 10.000, răniţi.
 
Potrivit agenţiei ONU pentru drepturile omului, războiul Rusiei împotriva Ucrainei a ucis cel puţin 6.826 de civili şi a rănit cel puţin 10.769 de la 24 februarie până la 19 decembrie. 
 
Agenţia a declarat că cifrele reale sunt probabil considerabil mai mari, deoarece informaţiile din unele locuri sunt întârziate, iar multe rapoarte privind victimele civile trebuie încă să fie confirmate.
 
Conform estimărilor Ministerului ucrainean de Interne, războiul din Rusia a ucis peste 9.000 de civili, inclusiv peste 400 de copii.
 
 

UPDATE 08:00 Numărul răniţilor în atacul din Herson a crescut la 68, potrivit autorităţilor

Şeful administraţiei militare din Herson, Iaroslav Ianuşevici, a declarat pe Telegram: "În prezent, avem teribile numere... Deocamdată, ştim despre 68 de persoane rănite în urma atacului invadatorilor ruşi asupra regiunii Herson".
 
Cel puţin 10 persoane au fost ucise în atacul de sâmbătă dimineaţă, au declarat autorităţile ucrainene.
 
Ianoşevici a făcut apel la locuitorii din Kherson să evacueze, în special pe cei din apropierea râului Dnipro, din cauza bombardamentelor intense.
 
Un oficial pro-Moscova a declarat că forţele ucrainene au lansat atacul în încercarea de a da vina pe armata rusă.
 
În timp ce ucrainenii au recucerit oraşul din sud în noiembrie, forţele ruse s-au retras pe partea opusă a râului Nipru şi au continuat să bombardeze Hersonul.
 
Atacurile asupra infrastructurii critice au lăsat locuitorii fără electricitate.
 

UPDATE 7:30 Trei muncitori care lucrau la deminare în Kherson, ucişi

 

UPDATE 04:00 Statul Major General: Trupele ucrainene resping atacurile Rusiei în apropierea a 15 aşezări din districtele Harkov, Doneţk, Lugansk

Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei a raportat că armata rusă a lansat cinci rachete, un atac aerian şi peste 90 de atacuri MLRS împotriva Ucrainei, provocând victime civile şi lovind infrastructura din oraşul Herson în aceeaşi perioadă.

UPDATE 03:00 Progresele Rusiei în Bakhmut au încetinit

Progresele Rusiei în apropiere de Bakhmut din regiunea Doneţk au încetinit în ultimele zile, deşi este prea devreme pentru a spune dacă eforturile Rusiei de a captura oraşul vor ajunge la final, a declarat Institutul pentru Studiul Războiului în cea mai recentă actualizare.

UPDATE 02:00 Numărul victimelor creşte în Ucraina

Conform ultimului raport al ONU, cel puţin 6.826 de civili au fost ucişi în război până acum. Potrivit aceleiaşi estimări, numărul răniţilor se ridică la cel puţin 10.769 din 24 februarie până în prezent.

UPDATE 01:15 Biserica ortodoxă şi greco-catolicii iau în considerare revizuirea calendarelor

Mitropolitul Epifanie, liderul spiritual al Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, şi Mitropolitul Sviatoslav, conducătorul Bisericii Greco-Catolice Ucrainene, s-au întâlnit pe 24 decembrie şi au convenit să ia în considerare revizuirea calendarelor religioase.

UPDATE 00:59 Înalt oficial UE: „Putin a pierdut deja, la fel ca Hitler în 1943”

Frans Timmermans a susţine că preşedintele rus Vladimir Putin s-a înşelat cu privire la rezistenţa ucrainenilor pentru că nimeni nu mai îndrăzneşte să-i spună adevărul, mai ales despre corupţie şi alte probleme din cadrul armatei ruse.

Rezumatul zilei

  • Preşedintele Voldomir Zelenski a transmis un mesaj ferm în discursul său susţinut cu ocazia zilei de Crăciun: „Nu vom aştepta un miracol, ne creăm unul singur”
  • Artileria ucraineană a lovit două posturi de comandă ruseşti. Garnizoanele inamice au fost atacate cu un sistem lansator de rachete S-300.
  • Ţările UE livrează Ucrainei peste 1.000 de generatoare electrice. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici