Războiul din Ucraina, ziua 548. Kremlinul răspunde la acuzaţiile că Putin ar fi vinovat pentru moartea lui Prigojin / Ucraina pregăteşte surprize ocupanţilor ruşi în „operaţiunea specială” din Crimeea / Ce soartă ar putea avea Grupul Wagner

  • Circumstanţele exacte ale morţii şefului Wagner, Evgheni Prigojin sunt încă neclare, deşi majoritatea experţilor consideră că ar fi răzbunarea preşedintelui Vladimir Putin pentru rebeliunea sa de scurtă durată din iunie.
  • Putin transmite "condoleanţe" familiei lui Evgheni Prigojin. Preşedintele rus l-a descris ca fiind un om cu o soartă dificilă, dar talentat
  • Pentagonul crede că Prigojin este mort şi spune că nu există dovezi că avionul a fost doborât de o rachetă sol-aer.
7707 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 548. Kremlinul răspunde la acuzaţiile că Putin ar fi vinovat pentru moartea lui Prigojin / Ucraina pregăteşte surprize ocupanţilor ruşi în „operaţiunea specială” din Crimeea / Ce soartă ar putea avea Grupul Wagner

Războiul din Ucraina, ziua 548. Pentagonul crede că Prigojin este mort şi spune că nu există dovezi că avionul a fost doborât de o rachetă sol-aer / Putin transmite "condoleanţe" familiei lui Evgheni Prigojin / Ucraina nu comentează moartea lui Prigojin

UPDATE Şeful serviciilor secrete ruse ar putea fi legat de "moartea" lui Prigojin

Un şef al serviciilor secrete ruse din cadrul GRU e suspectat că s-ar putea afla în spatele morţii şefului Wagner, Evgheni Prigojin.

Numele generalului Andrey Averyanov este discutat în legătură cu accidentul aviatic despre care se crede că l-a ucis pe Prigozhin, au declarat surse din serviciile de informaţii britanice şi ucrainene.

Kremlinul a negat că a ordonat uciderea liderului grupului de mercenari.

Averyanov conduce Unitatea 29155 a GRU, serviciile secrete militare ruse, care desfăşoară operaţiuni pe teritoriul străin la ordinul lui Vladimir Putin.

Unitatea a fost legată de mai multe asasinate, inclusiv de cel al spionului rus Alexander Litvinenko.

UPDATE Lukaşenko îl apără pe Putin

Liderul bielorus Aleksandr Lukaşenko a declarat că "nu-şi poate imagina" că Vladimir Putin a fost implicat în prăbuşirea avionului care îl avea la bord pe Evgheni Prigojin.

El a spus că "este o treabă prea dură şi neprofesionistă" pentru ca preşedintele rus să fi ordonat acest lucru, în declaraţii raportate de agenţia de ştiri Belta.

"Îl cunosc pe Putin, este calculat, foarte calm", a spus Lukaşenko. "Nu-mi pot imagina că Putin a făcut-o, că Putin este de vină".

UPDATE Prima reacţie a Kremlinului, după ce Putin a fost scos vinovat de moartea lui Prigojin

Kremlinul spune că aşa-zisa implicare a lui Vladimir Putin în moartea „băcătarului” Evgheni Prigojin, susţinută intens de sursele occidentale, nu reprezintă altceva decât o „minciună absolută”.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a făcut aprecierile ca răspuns la o întrebare formulată pe această temă.

„Există o mulţime de speculaţii cu privire la acest accident aviatic şi la moartea tragică a pasagerilor avionului, inclusiv Evgheni Prigojin. Desigur, în Occident, toate aceste speculaţii sunt prezentate dintr-un anumit unghi. Toate acestea sunt o minciună absolută”, a comentat Peskov.

UPDATE Zelenski şi ministrul turc de externe discută despre acordul privind cerealele

Acordul privind cerealele din Marea Neagră a fost un subiect important de discuţie în timpul unei întâlniri dintre Volodimir Zelenski şi ministrul turc de Externe, Hakan Fidan, care a avut loc astăzi.

Cei doi s-au întâlnit la Kiev pentru a discuta "multe chestiuni importante", a declarat preşedintele Ucrainei.

Ieşirea Rusiei din acordul privind cerealele, care a permis exportul în condiţii de siguranţă al cerealelor ucrainene din porturile de la Marea Neagră, a fost un subiect important pe ordinea de zi, precum şi "formula de pace" a Ucrainei şi pregătirile acesteia pentru un summit global pentru pace în toamnă.

UPDATE Rusia recrutează pe bandă rulantă

UPDATE Kiev: în Crimeea va avea loc o operaţiune la sol

„Importanţa operaţiunii speciale” care s-a desfăşurat ieri în Crimeea „este în primul rând să le reamintească oamenilor, oameni care nici măcar nu se află pe teritoriul Ucrainei continentale, ci în Crimeea, că victoria este aproape. Şi că eliberarea lor este de asemenea, nu departe”, aşa a declarat pentru canalul United News şeful serviciilor de informaţii militare ucrainene, Kiril Budanov. „Va avea loc o operaţiune la sol, va avea loc întoarcerea teritoriilor noastre. În curând toată lumea va aştepta să plece acasă”, a adăugat el.

UPDATE Heineken pleacă din Rusia

UPDATE Şeful Securităţii: Moscova are un plan B pentru a destabiliza Ucraina

Rusia nu poate învinge Ucraina din punct de vedere militar, dar are un plan B pentru a destabiliza ţara pe plan intern, a declarat secretarul Consiliului Naţional de Securitate al Ucrainei, Oleksi Danilov, într-un interviu pentru Radio Liberty, potrivit Rbc-Ucraina. „Singurul lucru pe care vreau să-l subliniez este că Federaţia Rusă nu ne poate învinge militar. Pentru aceasta, are un plan B: „Încercaţi să ne zguduiţi ţara prin destabilizare internă”, a spus Danilov. Potrivit secretarului Consiliului de Securitate, ucrainenii ar trebui să fie vigilenţi.

UPDATE Kiev: 470 de soldaţi ruşi ucişi în 24 de ore, aproape 260 de mii de la începutul războiului

470 de soldaţi ruşi şi-au pierdut viaţa în Ucraina în ultimele 24 de ore, în total 259.630 de la începutul războiului la 24 februarie 2022, scrie Ministerul Apărării de la Kiev în buletinul publicat astăzi, adăugând că sunt 12 drone doborâte în ultima zi, 4.356 în total.

UPDATE La Odesa, rachetele ruseşti au lovit porturile de la Marea Neagră

Forţele Aeriene Ucrainene au interceptat aseară două rachete lansate de aeronave ruseşti deasupra Mării Negre şi care se îndreptau spre unul dintre porturile din regiunea Odesa. De când acordul de export de cereale a expirat, exporturile de cereale au fost vizate de o campanie de bombardament rusă împotriva infrastructurii de export agricole a Ucrainei. "În jurul miezului nopţii, folosind aviaţia strategică deasupra Mării Negre, au fost trase două rachete, probabil Kh-35 sau Kh-59, în direcţia unuia dintre porturi. Apărarea antiaeriană a distrus rachete deasupra mării", a scris Oleg Kiper, şef. al administraţiei militare din Odesa, pe contul său Telegram. Câteva ore mai târziu, a adăugat Kiper, forţele ruse au tras încă două rachete Kalibr din Marea Azov către regiunea Odesa. „Apărarea antiaeriană a făcut o treabă grozavă: cele două rachete au fost distruse”, a spus Kiper. Raportul Forţelor Aeriene Ucrainene a confirmat că apărarea a distrus cele patru rachete lansate de Rusia în sudul Ucrainei. Forţele aeriene ucrainene au interceptat şi o dronă kamikaze Shahed, de fabricaţie iraniană, lansată de Rusia pe teritoriul ucrainean.

UPDATE Institutul pentru Studiul Războiului: Wagner nu va mai fi un grup militar independent

După moartea liderului său, Evgheni Prigojin, a co-fondatorului Dmitri Utkin şi a lui Valeri Cekalov, grupul Wagner nu va mai putea supravieţui ca structură militară paralelă cvasi-independentă, scrie Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) vorbind despre dificultatea pe care o va întâmpina grupul Wagner în încercarea de a rezista eforturilor Kremlinului şi ale Ministerului rus al Apărării de a „slăbi, subjuga şi distruge organizaţia”.

Citând surse ruseşti, ISW scrie că Kremlinul a refuzat să plătească guvernului de la Minsk pentru prezenţa oamenilor lui Wagner în Belarus. În plus, problemele financiare au dus deja la o reducere a plăţilor mercenarelor, forţând unii luptători Wagner să demisioneze. Potrivit think tank-ului american „nu este clar dacă Kremlinul intenţionează să dizolve complet gruparea Wagner, s-o menţină în viaţă ca o organizaţie mult mai mică sau să o subordoneze complet Ministerului Apărării”.

UPDATE Kiev: atacurile ruseşti, noaptea, la Odesa

În timpul nopţii, trupele ruse au atacat de două ori regiunea Odesa cu rachete de croazieră. Acest lucru a fost raportat de RBC-Ucraina, citând purtătorul de cuvânt al OVA, Serhii Bratciuk. Seara târziu, ocupanţii au lovit zona Cornomorsk cu două rachete. Prin activitatea coordonată a Forţelor Ucrainene de Apărare Aeriană, ambele ţinte aeriene au fost distruse. În jurul orei 3.44, a fost înregistrat un atac repetat în regiunea Odesa. Potrivit informaţiilor preliminare, toate rachetele au fost doborâte.

UPDATE Pentagon: pregătirea piloţilor de la Kiev pe F-16 începe din octombrie

Statele Unite vor începe pregătirea piloţilor ucraineni pe avioane de luptă F-16 în octombrie, la baza forţelor aeriene Morris din Tucson, Arizona. Acest lucru a fost spus de purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul Pat Ryder, subliniind că antrenamentul din SUA se încadrează în domeniul de aplicare a sprijinului pe termen lung pentru Kiev şi nu trebuie să facă parte din efortul actual de contraofensivă. Piloţii ucraineni, a spus Ryder, vor urma mai întâi un antrenament în limba engleză cu privire la manualul F-16 la Baza Aeriană Lackland din San Antonio, Texas, începând din septembrie, pentru a atinge nivelul de competenţă lingvistică necesar pentru operarea avioanelor. Pentru piloţii cu experienţă, a spus Ryder, antrenamentul F-16 durează aproximativ cinci luni.

UPDATE Convorbire telefonică Zelenski-Biden

Convorbire telefonică între Volodimir Zelensky şi Joe Biden, de Ziua Independenţei Ucrainei. Într-o postare pe X, după ce i-a mulţumit preşedintelui american pentru urările de bine cu ocazia aniversării, preşedintele ucrainean a amintit că „Statele Unite au mobilizat sprijin global pentru Ucraina. Această conducere crucială a făcut posibilă lupta noastră şi a înclinat arcul istoriei spre bine. Împreună, să arătăm că pentru libertate şi independenţă merită să luptăm. Mulţumesc preşedintelui Biden, Congresului Statelor Unite şi tuturor americanilor pentru acest lucru. Vă puteţi baza pe Ucraina pentru a ne proteja valorile comune”, a conchis Zelenski.

UPDATE Explozii pe cer în mai multe regiunile ruseşti, aeroporturile din Moscova sunt din nou închise

Numeroase canale de telegram ruseşti raportează explozii deasupra regiunilor Kaluga, Tula şi Moscova - probabil că aceasta este apărarea aeriană care trage în drone.

Aeroporturile Vnukovo şi Domodedovo din Moscova sunt din nou închise temporar, potrivit agenţiei de presă ruse TASS.

Circumstanţele exacte ale morţii şefului Wagner, Evgheni Prigojin sunt încă necalare, deşi majoritatea experţilor consideră că ar fi răzbunarea preşedintelui Vladimir Putin pentru rebeliunea sa de scurtă durată din iunie.

Şeful grupului de mercenari, care în iunie a încercat să răstoarne conducerea militară a Rusiei, se afla la bordul unui avion care s-a prăbuşit miercuri, toţi cei 10 pasageri fiind ucişi.

Cum a arătat ultima săptămână din viaţa lui Prigojin

A fost un turneu de adio pe care şeful paramilitar în vârstă de 62 de ani nu şi-a dat seama că îl face.

Pentagonul crede că Prigozhin este mort şi spune că nu există dovezi că avionul a fost doborât de o rachetă sol-aer.

Departamentul american al Apărării crede că şeful Wagner, Evgheni Prigojin, a fost ucis în accidentul aviatic de miercuri din Rusia, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul Patrick Ryder.

"Nu voi intra în detalii despre modul în care adunăm informaţii, decât, din nou, evaluarea noastră iniţială, bazată pe o varietate de factori, este că acesta a fost probabil ucis", a spus Ryder.

Ryder a mai spus că Pentagonul "nu are nicio informaţie care să indice în acest moment" că avionul a fost doborât de o rachetă sol-aer.

Preşedintele ucrainean, Zelenski, a declarat joi că nu are niciun comentariu cu privire la soarta şefului Wagner, Evgheni Prigojin.

"Guvernul rus, inclusiv Prigojin şi mercenarii săi, ne-au adus atât de mulţi morţi încât, ca să fiu sincer, nu pot spune nimic bun despre aceşti non-umani", a declarat Zelenski în timpul unei conferinţe de presă comune cu premierul Norvegiei, Jonas Gahr Støre, la Kiev.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici