LIVE UPDATE   Războiul din Ucraina, ziua a 88-a. Rada Supremă prelungeşte legea marţială până în august / Lupte intense în Donbas. Forţele ruse folosesc avioane, artilerie, tancuri, rachete, de-a lungul întregii linii de front pentru a ataca poziţiile ucrainiene / Polonezul Duda a vorbit în Parlamentul de la Kiev

Rusia şi-a intensificat ofensiva în regiunea Donbas din estul Ucrainei şi a încetat să mai furnizeze gaze Finlandei, intensificând disputa dintre Moscova şi Occident privind plăţile pentru energie, relatează Reuters.

11163 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua a 88-a. Rada Supremă prelungeşte legea marţială până în august / Lupte intense în Donbas. Forţele ruse folosesc avioane, artilerie, tancuri, rachete, de-a lungul întregii linii de front pentru a ataca poziţiile ucrainiene / Polonezul Duda a vorbit în Parlamentul de la Kiev

Războiul din Ucraina, Lupte intense în Donbas. Forţele ruse folosesc avioane, artilerie, tancuri, rachete, de-a lungul întregii linii de front pentru a ataca poziţiile ucrainiene

UPDATE 22:30 Reguli noi privind circulaţia în zona Mariupol. Militarii ruşi eliberează permise de trecere

Consilierul Petro Andrushchenko a anunţat noile reguli impuse de ruşi şi a avertizat că deportările de ucraineni din regiune sunt în creştere.

Conform restricţiilor introduse sâmbătă, maşinile şi pasagerii care intră în oraş au nevoie de permise de unică folosinţă eliberate de un comandant rus din Manhush sau Vynohradne, oraşe situate la vest şi la est de oraşul ocupat, a declarat Andruşcenko.

Paşapoartele pentru a părăsi oraşul trebuie obţinute de la Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Populare Doneţk, susţinută de ruşi.

UPDATE 22:00 Atac aerian în regiunea Jîtomîr

Centrul de Comandă Aeriană al Ucrainei a anunţat pe Facebook că, duminică, ruşii au tras rachete asupra unor obiective de infrastructură din regiunea Jîtomîr.

Regiunea a fost atacată din „direcţia sud-est" de „rachete de croazieră cu baza navală", potrivit Centrului de Comandă Aeriană al Ucrainei.

Centrul a adăugat că „patru rachete de croazieră ruseşti au fost distruse de unităţile de apărare aeriană".

Regiunea Jîtomîr se află la vest de Kiev.

UPDATE 18:30 Zelenski promite că polonezii vor avea "un statut juridic special" în Ucraina

Cetăţenilor polonezi din Ucraina li se vor acorda aceleaşi drepturi de care beneficiază în prezent refugiaţii ucraineni din Polonia, a declarat duminică preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, în timpul unei vizite la Kiev a omologului său polonez Andrzej Duda.

Polonia a acordat dreptul de a trăi şi de a munci şi de a solicita plăţi de securitate socială pentru peste 3 milioane de refugiaţi ucraineni care au fugit de invazia Rusiei în Ucraina, scrie Reuters.

Anterior, duminică, un deputat al partidului de guvernământ ucrainean a declarat că Zelenski a anunţat depunerea iminentă a unui proiect de lege parlamentar pentru a acorda cetăţenilor polonezi "un statut juridic special" în Ucraina.

UPDATE 17:30 Franţa avertizează că ar putea dura „15 sau 20 de ani" pentru ca Ucraina să adere la UE

„Trebuie să fim sinceri. Dacă spuneţi că Ucraina va adera la UE în şase luni, un an sau doi, minţiţi. Probabil că va fi peste 15 sau 20 de ani, este nevoie de mult timp", a declarat Clement Beaune la Radio J din Paris.

Comentariile sale distrug speranţele lui Volodimir Zelenski de a intra rapid în UE.

Beaune a repetat oferta preşedintelui francez Emmanuel Macron de a crea o „comunitate politică europeană" mai lejeră, care ar putea ajuta la integrarea mai rapidă a Ucrainei, adăugând că „Nu vreau să le ofer ucrainenilor iluzii sau minciuni".

UPDATE 16:45 Ruşii rămân fără rachete de înaltă precizie

Ruşii rămân fără rachete de înaltă precizie, potrivit expertului militar Vladislav Seleznev.

Ocupanţii ruşi şi-au intensificat loviturile cu rachete, dar au început să folosească modele de rachete învechite. Acest lucru indică faptul că invadatorii rămân fără rachete de înaltă precizie.

„Ruşii rămân fără rachete de înaltă precizie sau nu sunt suficiente pentru a le folosi complet liber”, a spus el.

În plus, expertul este convins că Kremlinul înţelege clar eşecul invaziei asupra Ucrainei.
 

UPDATE 15:30 Rada Supremă prelungeşte legea marţială şi mobilizarea generală până pe 23 august

Preşedintele Volodimir Zelenski a semnat pentru prima dată decretul, împreună cu un apel la mobilizare militară generală, la 24 februarie şi, de atunci, l-a prelungit de două ori.

Duminică, parlamentul ucrainean a votat cu majoritate absolută pentru a treia prelungire, în timp ce Rusia continuă să atace regiunile din estul ţării.

Reprezentantul lui Zelenski la Curtea Constituţională, Fedir Venislavskyy, a declarat că decizia de a prelungi legea marţială cu 90 de zile se datorează faptului că o „contraofensivă necesită mai mult timp decât apărarea".

UPDATE 15:00  Duda: Numai Kievul are dreptul să decidă asupra viitorului

„S-au auzit voci îngrijorătoare care susţin că Ucraina ar trebui să cedeze cererilor lui Putin (n.r. - una îi aparţine lui Silvio Berlusconi - detalii AICI). Doar Ucraina are dreptul să-şi decidă viitorul”, a spus preşedintele polonez Andrzej Duda, vorbind în faţa Parlamentului de la Kiev, fiind primul lider străin care a luat cuvântul de la începutul invaziei ruse din 24 februarie.

UPDATE 14:00 Ruşii au pierderi mari pe front

UPDATE 13:00 Ruşii pregătesc ofensivă pe Izium, bombe pe Harkov

În regiunea Izium, în estul Ucrainei, lângă Donbass, ruşii „se pregătesc să reia ofensiva şi bombardează aşezările Vernopil, Dibrivne şi Dovgenke”, a anunţat şeful administraţiei regionale de stat din Harkiv, Oleg Sinegubov, pe Telegram, asigurând că, în orice caz, „forţele armate ucrainene îşi menţin poziţiile şi nu permit inamicului să avanseze”. El adaugă: „În ultimele 24 de ore, invadatorii ruşi au continuat să bombardeze oraşul Harkov şi aşezările din regiune. În urma bombardamentului de la Saltivka, 5 civili au fost răniţi. Ocupanţii au tras şi în raionul Loziv, satul Shevchenkove şi raioanele Chuguiv - 3 răniţi. Alţi 3 răniţi în oraşul Dergachi”.

UPDATE 12:00 Armata rusă subminează drumuri şi poduri în Herson

Soldaţii ruşi subminează drumurile şi podurile din regiunea Herson din sudul Ucrainei, afirmă administraţia locală. Ca urmare a minelor, căile de evacuare pentru rezidenţi sunt blocate, spun administratorii, în timp ce întreg districtul Herson continuă să fie lovit de bombardamente. Numeroase explozii au fost semnalate aseară în multe zone ale regiunii, adaugă administraţia.

UPDATE 11:30 Kiev, atac cu rachete ruseşti în zona Zaporijie

Aseară, forţele ruse au lansat un atac cu rachete asupra unui sat din districtul Vilniansk, în regiunea Zaporojie. Administraţia militară a Oblastului a raportat pe Telegram. Potrivit informaţiilor preliminare, ar fi victime civile. Statul major ucrainean mai raportează că a distrus unele sisteme de artilerie rusă în regiunea Zaporizhzhia.

UPDATE 11:00 Severodoneţk, ultima ţintă a ruşilor

UPDATE 10:30 1.000 de apartamente din regiunea Harkov, afectate

Bilanţul atacului rusesc de vineri cu rachete asupra Lozova, în regiunea de est a Harkov: peste o mie de apartamente şi 11 şcoli afectate. Primarul Sergi Zelenski, citat de CNN, a spus că „cifrele sunt şocante: 11 şcoli au fost lovite. Întinderea prejudiciului suferit de un spital şi de o clinică nu este încă ştiută. Palatul Culturii a fost şi el complet distrus”, a spus el. „Printre facilităţile şcolare avariate se numără filiala Lozova a Institutului Superior de Autoturisme şi Drumuri din Harkov”. În atac, 7 persoane au fost rănite, inclusiv un băiat de 11 ani. Lozova este situată la aproximativ 73 de kilometri sud-vest de Izium, un oraş ocupat de ruşi din regiunea Harkov.

UPDATE 10:00 Preşedintele polonez Duda a sosit în Ucraina

Preşedintele Poloniei Andrzej Duda a sosit în Ucraina. „Duminică - se arată într-o notă publicată pe site-ul oficial al şefului de stat polonez şi raportată de UNIAN - la Rada Supremă de la Kiev, preşedintele Republicii Polone se va adresa cu un mesaj din partea primului şef de stat străin către o face de la începutul războiului”.

UPDATE 09:00: Liderul polonez Duda va vorbi în Parlamentul Ucrainei

Preşedintelui polonez Andrzej Duda va vorbi în Parlamentul Ucrainei, a preşedinţia poloneză pe contul său de Twitter, menţionând că Duda va fi primul şef de stat străin care va ţine un discurs către Radad Supremă a Ucrainei de la începutul invaziei de către Rusia.

UPDATE 08:20 Lider din Doneţk: inclusiv luptători străini s-au predat la Azovstal

Liderul autoproclamatei Republici Populare Doneţk spune că, potrivit informaţiilor preliminare, printre luptătorii care s-au predat în combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol se numără şi cetăţeni străini, conform agenţiei Tass.

UPDATE 08:10 Olena Zelenska: Familia noastră este la fel de divizată ca a celorlalţi

Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a acordat un interviu împreună cu soţul ei. Este doar a doua oară când cuplul este văzut împreună de la începutul războiului din Ucraina. „Nimeni nu-mi ia soţul de lângă mine, nici măcar războiul”, a declarat prima doamnă, recunoscând însă că de la începutul invaziei, 24 februarie, familia lor a fost împărţită la fel ca toate celelalte familii din ţară. 

UPDATE 08:00 Canada îl sancţionează pe fostul agent KGB Alexander Lebedev

Canada a impus sancţiuni lui Alexander Lebedev, fostul agent KGB al cărui fiu Evgeny este proprietarul ziarelor britanice Evening Standard şi Independent. Miliardarul rus a fost inclus într-un nou val de măsuri restrictive împotriva regimului lui Vladimir Putin anunţat de ministrul canadian de externe Melanie Joly. Lebedev nu a fost sancţionat de Regatul Unit.

UPDATE 07:40 Mikolaiv înlătură monumentul lui Puşkin

Municipiul Mikolaiv din sudul Ucrainei a îndepărtat un monument al poetului şi scriitorului rus Alexandru Puşkin. Primarul Alexander Senkevici a anunţat-o pe Telegram. „Prieteni, să stăm calmi. Monumentul lui Puşkin a fost scos din serviciile publice. Nu avem nevoie de demolări sau de vandalism în acest moment”, a spus primarul, citat de Ukrinform, subliniind că viitorul monumentului se va decide la finalul conflictului.

UPDATE 07:30 Nepotul unui viceministru din „regimul Putin” ar fi murit pe front

UPDATE 07:00 Negociatorul de la Moscova nu vrea să-i dea la schimb pe cei din Baltalionul Azov

Negociatorul rus şi şeful Comisiei pentru afaceri internaţionale a Dumei, Leonid Sluţki, a negat deschiderea posibilităţii unui schimb de prizonieri între luptătorii din Batalionul Azov şi oligarhul pro-rus Medvedchuk. „Părerea mea nu s-a schimbat: nu ar trebui să existe schimburi cu luptătorii Azov, care sunt interzişi în Federaţia Rusă, iar soarta lor ar trebui să fie decisă de instanţă”, a scris el într-o postare pe Telegram, preluată de la agenţia Tass.

UPDATE Peste 1.000 de instituţii de învăţământ distruse de armata rusă de la începutul războiului

UPDATE  Rusia a publicat "lista actualizată a personelor interzise", interzicând intrarea în ţară unui număr total de 963 de oficiali şi personalităţi americane

Lista actualizată includea majoritatea senatorilor şi membrilor Camerei Reprezentanţilor din SUA, foşti şi actuali oficiali guvernamentali, jurnalişti, personal militar, avocaţi, cetăţeni, directori executivi - şi chiar câteva persoane decedate.

Rusia a vizat, de asemenea, Hollywood-ul, actorul Morgan Freeman şi actorul/cineastul Rob Reiner fiind incluşi pe listă Mike Pompeo, fost secretar de stat în timpul preşedintelui Donald Trump, a fost, de asemenea, inclus pe listă. El a vorbit anterior cu preşedintele rus Vladimir Putin despre interferenţa acestuia în alegerile din SUA.

UPDATE Volodimir Zelenski, informaţii de pe front: "Situaţia din Donbas este extrem de dificilă"

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat în discursul său nocturn, că "situaţia din Donbas este extrem de dificilă", în condiţiile în care armata rusă a intensificat în ultimele zile atacurile asupra oraşelor Slovyansk şi Severodonetsk.

UPDATE Victoriile militare ruseşti în unele părţi din estul Ucrainei sunt "foarte temporare" şi orice teritoriu revendicat va fi în cele din urmă returnat Kievului, a declarat preşedintele ucrainian Zelenski.

Liderul ucrainean a declarat că ţara sa va asista la mai multe lupte sângeroase, dar a subliniat că doar diplomaţia poate pune capăt războiului.

În ceea ce priveşte campania Rusiei, el a spus: "Pentru ei, toate aceste victorii - ocuparea Crimeei sau a Donbasului - sunt foarte temporare. Şi toate acestea se vor întoarce - din moment ce acesta este teritoriul nostru".

Ştire iniţială

După ce a pus capăt rezistenţei ultimilor luptători ucraineni în oraşul strategic Mariupol din sud-estul ţării, Rusia desfăşoară ceea ce pare a fi o ofensivă majoră în Luhansk, una dintre cele două provincii din Donbas.

Separatiştii susţinuţi de Rusia controlau deja teritoriu în Luhansk şi în provincia învecinată Doneţk înainte de invazia din 24 februarie, dar Moscova vrea să pună mâna pe întreg teritoriul din Donbas.

Forţele ucrainene au declarat sâmbătă că au respins nouă atacuri şi au distrus cinci tancuri şi alte 10 vehicule blindate în ultimele 24 de ore. Ele au precizat că, la ora locală 21.00 , încă mai existau lupte în patru locaţii nespecificate.

Forţele ruse folosesc avioane, artilerie, tancuri, rachete, de-a lungul întregii linii de front pentru a ataca structuri civile şi zone rezidenţiale, au precizat ucrainenii într-o postare pe Facebook. Cel puţin şapte persoane au fost ucise în regiunea Doneţk, au precizat forţele.

Controlul deplin al Mariupolului oferă Rusiei acum o rută terestră care leagă Peninsula Crimeea, pe care Moscova a ocupat-o în 2014, de Rusia continentală şi de zonele din estul Ucrainei care sunt controlate de separatiştii pro-ruşi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici