Reducerea semnificativă a scurgerilor radioactive la Fukushima va dura 6-9 luni

Operatorul centralei nucleare avariate Fukushima, din nord-estul Japoniei, a apreciat că va fi nevoie de aproximativ trei luni pentru a începe reducerea radioactivităţii şi între şase şi nouă luni pentru răcirea reactoarelor.

86 afișări
Imaginea articolului Reducerea semnificativă a scurgerilor radioactive la Fukushima va dura 6-9 luni

Reducerea semnificativă a scurgerilor radioactive la Fukushima va dura 6-9 luni (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Estimăm că va fi nevoie de aproximativ trei luni pentru a face în aşa fel încât nivelul radiaţiilor să înceapă să scadă", a explicat duminică Tsunehisa Katsumata, preşedintele companiei de electricitate Tokyo Electric Power (TEPCO).

"După ce vom încheia această primă etapă, vom avea nevoie de încă trei până la şase luni pentru a putea reduce scurgerile radioactive la un nivel foarte scăzut", diminuând temperatura reactoarelor şi a bazinelor de stocare a combustibilului uzat, a adăugat el, în cadrul unei conferinţe de presă.

Conform companiei, această a doua etapă va avea ca obiectiv să realizeze "oprirea la rece" a reactoarelor (cold shutdown), ceea ce va permite intervenţia tehnicienilor.

Situată la 250 de kilometri de Tokyo, centrala nucleară Fukushima Daiichi (numărul 1) a fost grav avariată de seismul cu magnitudinea 9 urmat de un tsunami uriaş, care au devastat nord-estul Japoniei la 11 martie.

Autorităţile nipone şi TEPCO depun eforturi de atunci să împiedice acest accident nuclear să degenereze şi să conducă la scurgeri radioactive de amploare.Katsumata a precizat că societatea speră "să răcească reactoarele şi bazinele de stocare a combustibilului uzat în mod complet şi stabil".

Oprirea circuitelor de răcire şi a generatoarelor de salvare este la originea seriei de incidente care s-au produs la centrală. Personalul a fost nevoit să injecteze cantităţi enorme de apă pentru a controla temperatura combustibilului.

TEPCO a precizat că va încerca "cu prioritate să împiedice orice explozie de hidrogen la reactoarele 1, 2 şi 3".

"Muncitorii vor injecta azot în aceste reactoare pentru a menţine la cel mai scăzut nivel raportul între hidrogen şi oxigen", a adăugat compania într-un comunicat.

La câteva zile după catastrofa de la 11 martie, s-au produs explozii la reactoarele 1 şi 3, provocate de o acumulare de hidrogen în clădirile care adăpostesc instalaţiile.

TEPCO va încerca de asemenea să nu elibereze apă puternic radioactivă.

"La reactorul 2, vrem să începem să decontaminăm apa puternic radioativă în iunie", a precizat Katsumata.Injectarea şi deversarea masivă de apă după 11 martie au condus la scurgeri de apă puternic radioactivă în sălile turbinelor şi în canalele instalaţiilor, iar o parte a ajuns în mare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici