Referendum în Siria: Preşedintele Bashar al-Assad şi soţia sa au votat pentru o nouă Constituţie

Preşedintele sirian Bashar al-Assad şi soţia sa Asma au votat duminică, la Damasc, în cadrul unui referendum asupra unei noi Constituţii, care menţine prerogative extinse ale şefului statului, contestat de peste 11 luni de o revoltă populară fără precedent.

822 afișări
Imaginea articolului Referendum în Siria: Preşedintele Bashar al-Assad şi soţia sa au votat pentru o nouă Constituţie

Bashar al-Assad (Imagine: Mediafax foto/AFP)

Preşedintele şi soţia sa şi-au făcut drum cu dificultate în sediul televiziunii de stat, unde angajaţii se înghesuiau să îl salute, iar mulţimea scanda "Allah, Siria, Bashar şi atât".

Cuplul a trecut ulterior în spatele perdelei pentru a marca buletinele de vot, după care le-a introdus în urnă.

Siria face obiectul unei "campanii mediatice", a declarat ulterior al-Assad, dând asigurări că presa este "foarte importantă", dar că nu poate "bate realitatea".

Alegătorii sirieni sunt chemaţi în această duminică să se pronunţe asupra proiectului unei noi Constituţii, care pune capăt hegemoniei partidului Baas, aflat la putere de o jumătate de secol, dar care menţine prerogative extinse pentru preşedinte şi îi permite lui al-Assad să se menţină, teoretic, încă 16 ani la putere.

Scrutinul se desfăşoară în contextul în care aproximativ 7.600 de persoane au fost ucise în 11 luni de revoltă reprimată sângeros, iar bilanţul cotidian al acestor violenţe depăşeşte de câteva săptămâni în mod frecvent zeci de morţi, potrivit unor activişti din domeniul apărării drepturilor omului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici