Renato Usatîi a fost reţinut pe aeroportul din Chişinău, la revenirea din Rusia. Prima declaraţie a avocatului - VIDEO

Primarul oraşului moldovean Bălţi, Renato Usatîi, a fost reţinut, vineri, pe aeroportul din Chişinău, la revenirea din Rusia, informează site-ul de ştiri Unimedia. Avocatul acestuia, Ana Urscahe, a făcut o declaraţie publică.

6743 afișări
Imaginea articolului Renato Usatîi a fost reţinut pe aeroportul din Chişinău, la revenirea din Rusia. Prima declaraţie a avocatului - VIDEO

Renato Usatîi a fost reţinut pe aeroportul din Chişinău, la revenirea din Rusia (Imagine: Facebook foto)

UPDATE 18:50 - "Renato Usatîi a fost privat de libertate ilegal. Nu am fost lăsată să îl însoţesc. A fost transportat cu forţa", a declarat avocata acestuia, Ana Ursache.

Procuratura Generală din R.Moldova s-a autosesizat şi a început urmărirea penală în cazul difuzării înregistrării convorbirilor dintre Ilan Shor şi Vlad Filat, dar şi a afirmaţiilor lui Renato Usatîi despre interceptarea convorbirilor unor demnitari şi politicieni. Cercetarea penală este efectuată de Secţia pentru criminalitate organizată din cadrul Procuraturii Generale, sub aspectul comiterii infracţiunii de încălcare a dreptului la secretul corespondenţei.

Renato Usatîi, care este primarul oraşului Bălţi, a declarat, într-o emisiune la postul moldovean de televiziune Realitatea TV, că are înregistrări şi cu discuţiile liderului liberal Mihai Ghimpu, ale premierului Valeriu Streleţ, ale fostului premier Iurie Leancă şi ale oligarhului Vlad Plahotniuc, pe care, de asemenea, le va face publice.

Potrivit lui Usatîi, aceste convorbiri telefonice nu au fost interceptate de Serviciul moldovean de Securitate (SIS), ci de o aplicaţie-spion pentru telefoane mobile. "Pe telefon vine un mesaj în care apare o aplicatie şi cere să fie instalată. Odată instalată, această aplicaţie poate citi toată informaţia din telefon", a explicat el. "Am demonstrat pe parcursul anului trecut că Usatîi este un virus care intră acolo unde îi trebuie. Am declarat anul trecut că Filat o sa fie supravegheat şi va ajunge la puşcărie. Şi am fost nevoit să-mi îndeplinesc promisiunea în faţa cetăţenilor şi am fost nevoit chiar şi pentru securitatea mea. Am făcut acest lucru pentru a demonstra că Shor şi Filat sunt complici", a declarat Usatîi în cadrul emisiunii "Pahomi".

Politicianul a mai dezvăluit că Filat ar fi încercat să-l convingă pe Shor, în prezent primar al oraşului Orhei, să-şi asume toată vina pentru furtul banilor din sistemul bancar al Republicii Moldova şi să părăsească ţara, fugind în Israel. Ulterior, Vlad Filat ar fi fost ales în funcţia de preşedinte al ţării, iar după câteva luni de mandat l-ar fi chemat pe Shor înapoi în R.Moldova. Vlad Filat este în arest preventiv pentru luare de mită şi fraude.

Renato Usatîi este unul dintre organizatorii mitingurilor proruse de la Chişinău. Formaţiunile proruse Partidul Socialiştilor, condus de Igor Dodon, şi Partidul Nostru, condus de primarul din Bălţi, Renato Usatîi, cer demisia Guvernului proeuropean condus de Valeriu Streleţ, a preşedintelui Nicolae Timofti şi alegeri parlamentare anticipate.

Liderul formaţiunii proruse Partidul Nostru plecase marţi în Rusia după ce Procuratura Generală anunţase iniţierea cercetării penale în cazul său. Renato Usatîi a publicat online înregistrări ale convorbirilor telefonice dintre fostul premier Vlad Filat, arestat pentru corupţie, şi omul de afaceri Ilan Shor, precizând că a interceptat discuţiile pentru a arăta că aceştia sunt complici.

Imediat după reţinere, agenţi de pază şi simpatizanţii lui Usatîi au blocat vehiculele autorităţilor şi au izbucnit scurte îmbrânceli între manifestanţi şi forţele de ordine.

Renato Usatîi a fost dus la Procuratura Generală din Republica Moldova.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici