Reţeaua Stat Islamic a folosit arme chimice în atacul asupra aeroportului din oraşul sirian Deir Zor

Reţeaua treoristă Stat Islamic a folosit gaz muştar împotriva armatei siriene în cadrul ofensivei asupra aeroportului militar din oraşul Deir Zor, din estul Siriei, de la frontiera cu Irak, a anunţat televiziunea naţională siriană, luni, citată de Reuters.

2151 afișări
Imaginea articolului Reţeaua Stat Islamic a folosit arme chimice în atacul asupra aeroportului din oraşul sirian Deir Zor

Reţeaua Stat Islamic a folosit arme chimice în atacul asupra aeroportului din oraşul sirian Deir Zor (Imagine: Hepta/Mediafax Foto)

"Teroriştii au lansat rachete cu gaz muştar", se arată într-un comunicat citat de televiziunea naţională siriană. Oraşul Deir Zor este o locaţie strategică, care face legătura cu Raqqa, fieful reţelei teroriste Stat Islamic, şi luptătorii din Irak.

Agenţia de ştiri Amaq, care susţine mişcarea militanţilor islamişti, anunţase anterior că reţeaua Stat Islamic a lansat un atac imens asupra localităţii Jufrah din apropierea aeroportului aflat în sudul oraşului Deir Zor, atac în care doi kamikaze au intrat cu maşinile în militari, producând "zeci de morţi".

"Bătălia va continua pe mai multe fronturi şi ne rugăm lui Allah pentru victoria mujahedinilor lui (luptătorii sfinţi)", se arată într-un comunicat al reţelei teroriste.

Organizaţia Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a avertizat în privinţa intensificării ofensivei islamiştilor în zonă, pe care armata siriană, susţinută de raidurile aeriene ale forţelor ruse, a reuşit să-i împiedice în ianuarie să ocupe mai multe sate din apropierea aeroportului, dar nu şi să-i alunge.

Din 27 februarie, un armistiţiu parţial este în vigoare în Siria, dar nu este valabil şi în cazul organizaţiilor teroriste Stat Islamic şi Al-Nusra, afiliată Al-Qaida.

Siria se confruntă din martie 2011 cu un conflict între forţele regimului Bashar al-Assad şi grupări rebele, printre care se află şi organizaţii teroriste precum Stat Islamic. Potrivit unui raport realizat de Centrul Sirian pentru Studii Politice, prezentat la începutul lunii februarie, circa 470.000 de persoane au murit în acest conflict, peste 1,9 milioane au fost rănite şi 45% dintre locuitori (peste 10,5 milioane) şi-au părăsit locuinţele, mutându-se în alte zone ale ţării sau emigrând.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici