Români, sclavi la o fermă din Olanda

Inspectori din cadrul Ministerului olandez al Afacerilor Sociale analizează posibilitatea cercetării penale a proprietarului unei ferme agricole din Brabant, unde 50 de persoane, printre care mulţi români, au fost găsite vineri trăind în condiţii similare "sclaviei", relatează site-ul DutchNews.nl.

137 afișări
Imaginea articolului Români, sclavi la o fermă din Olanda

Români, sclavi la o fermă din Olanda (Imagine: Mediafax Foto)

Cei 50 de muncitori locuiau la fermă într-o cameră murdară fără ferestre. "Nu le era permis să părăsească clădirea. Ei erau plătiţi cu mai puţin decât le fusese promis, iar angajatorul lor i-a forţat să cumpere de la el alimente şi alte produse de bază la preţuri foarte mari", a declarat primarul oraşului Someren, citat de agenţia ANP. El a descris condiţiile în care trăiau aceştia ca "aproape sclavie".

Ferma a fost evacuată pentru că zona de dormit nu respecta reglementările împotriva incendiilor. Atunci oficialii au descoperit condiţiile în care trăiau muncitorii, potrivit ANP.

Purtătoarea de cuvânt a inspectoratului muncii a precizat că, atât în zonele urbane, cât şi în cele rurale, condiţiile necorespunzătoare de cazare pentru personalul străin reprezintă un fenomen frecvent întâlnit. Dar situaţia din Someren era extremă, a declarat ea, potrivit ANP.

Proprietarul fermei de sparanghel a fost deja amendat cu 566.000 de euro începând din 2005, pentru nerespectarea legii privind angajarea de imigranţi ilegali şi plătirea lor cu sume sub nivelul salariului minim.

Anul trecut, aproximativ 2.300 de amenzi au fost emise în Olanda pentru angajarea unor persoane fără acte legale.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici