Rusia a schimbat numele miliţiei în poliţie

Rusia a schimbat numele forţelor sale de poliţie, în cadrul unei vaste reforme, care a intrat în vigoare marţi şi care vizează ameliorarea funcţionării acestei instituţii, aflată în centrul a numeroase scandaluri de violenţă şi corupţie.

29 afișări
Imaginea articolului Rusia a schimbat numele miliţiei în poliţie

Rusia a schimbat numele miliţiei în poliţie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Numită "miliţia", de la Revoluţia bolşevică, în octombrie 1917, până în prezent, poliţia rusă şi-a recăpătat vechiul nume de "poliţia", în virtutea decretelor semnate de preşedintele Dmitri Medvedev.

În afara schimbării numelui, reforma prevede o reducere, până la sfârşitul anului, cu 20 la sută a efectivelor de poliţie, o creştere a salariilor şi o mai bună selectare a noilor recruţi.

"Este un set de documente importante", a declarat Medvedev, într-o întâlnire cu ministrul de Interne, Raşid Nurgaliev.

Între obiectivele prioritare ale noii poliţii figurează lupta contra terorismului, extremismului, crimei organizate şi corupţiei.

Legea care introduce modificările a fost definitiv aprobată în februarie, de Camera inferioară a Parlamentului rus (Duma de Stat), după lungi dezbateri, în timp ce membrii opoziţiei şi apărătorii libertăţilor publice au criticat insuficienţa schimbărilor în cadrul poliţiei, care are legături, în opinia lor, cu crima organizată.

Conform unui sondaj realizat la sfârşitul lui 2010, aproape jumătate dintre ruşi (49 la sută) apreciază că noua legislaţie nu va schimba nimic în munca zilnică a poliţiştilor, în special în materie de corupţie.

Medvedev a deplâns, în ianuarie, omniprezenţa corupţiei în cadrul forţelor de ordine. O treime dintre infracţiunile de acest tip sunt comise de poliţişti, potrivit statisticilor oficiale.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici