Rusia invită observatori OSCE la frontiera ruso-ucraineană

Ministerul rus de Externe a anunţat marţi că a invitat observatori ai Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) să se deplaseze la frontiera ruso-ucraineană, în a doua zi după un tir căzut într-un oraş rusesc de frontieră a provocat moartea unei persoane.

383 afișări
Imaginea articolului Rusia invită observatori OSCE la frontiera ruso-ucraineană

Rusia invită observatori OSCE la frontiera ruso-ucraineană (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Printr-un gest de bunăvoinţă şi fără a aştepta o încetare a focului, partea rusă invită observatori ai OSCE să se deplaseze la punctele vamale din Doneţk şi Gukovo, la frontiera ruso-ucraineană", anunţă dipomaţia rusă într-un comunicat, adăugând că a trimis o scrisoare în acest sens preşedintelui OSCE, Didier Burkhalter.

Ministerul rus a precizat, de asemenea, că această decizie este "legată de agravarea considerabilă a situaţiei din sud-estul Ucrainei, unde Kievul desfăşoară o operaţiune militară".

"Suntem siguri că această măsură va contribui la crearea condiţiilor favorabile pentru atingerea obiectivelor vizând o încetare a violenţelor şi lansarea unui dialog" în Ucraina, adaugă Moscova.

Un purtător de cuvânt al autorităţilor regionale din Rostov, citat de agenţia rusă Itar-Tass, a anunţat duminică că "un obuz lansat de pe teritoriul ucrainean a căzut la Doneţk. Două case au fost avariate, iar o persoană a murit", a precizat el, adăugând că o femeie în vârstă a fost rănită.

Moscova a reacţionat foarte rapid. "În Rusia, noi considerăm această provocare drept un act de agresiune suplimentar din partea Ucrainei", a declarat Ministerul rus al Afacerilor Externe. "Acest eveniment demonstrează o escaladare extrem de periculoasă a tensiunilor de la frontiera dintre Rusia şi Ucraina şi poate avea consecinţe ireversibile, de care va fi responsabilă Ucraina".

La rândul său, Kivul a dezminţit duminică că ar fi la originea acestui tir cu obuze.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici