Rusia pregăteşte o versiune "ultra-grea" a noului ei lansator spaţial Angara

Preşedintele rus Vladimir Putin şi-a dat acordul pentru o versiune "ultra-grea" a noului lansator spaţial rusesc Angara, care va avea o capacitate cuprinsă între 120 şi 150 de tone, a anunţat, marţi, vicepremierul Dmitri Rogozin, informează AFP.

2029 afișări
Imaginea articolului Rusia pregăteşte o versiune "ultra-grea" a noului ei lansator spaţial Angara

Rusia pregăteşte o versiune "ultra-grea" a noului ei lansator spaţial Angara (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

"Astăzi, putem spune că preşedintele a aprobat începerea lucrărilor la acest proiect", a anunţat Dmitri Rogozin, citat de agenţia de presă Interfax.

"Acest fapt înseamnă că, după ce am construit întreaga gamă de rachete Angara - uşoară, medie, grea -, vom reuşi să fabricăm rachete dintr-o altă categorie: nu de şapte, 15, 25 de tone, ci între 120 şi 150 de tone", a adăugat politicianul rus, precizând cu această ocazie că noul tip de lansator spaţial va fi inaugurat în jurul anului 2020.

Racheta Angara, prezentată ca fiind prima creată de Rusia după dezmembrarea Uniunii Sovietice, a fost concepută pentru a înlocui lansatorul Proton, care a suferit o serie de eşecuri în ultimii ani. Ea a fost lansată pentru prima dată în iulie, la puţin timp după eşecul unei misiuni de testare, la sfârşitul lunii iunie.

Descrisă de premierul Dmitri Medvedev drept "o rachetă de o importanţă strategică", Angara va permite Moscovei să îşi reducă dependenţa de cosmodromul Baikonur din Kazahstan în ceea ce priveşte lansările de natură comercială şi militară.

Dmitri Rogozin consideră că rampele de lansare pentru aceste rachete ar putea fi construite în Rusia, graţie economiilor realizate mai ales prin reducerea numărului de sisteme de lansare pentru versiunile mai uşoare.

Programul spaţial rusesc este renumit pentru faptul că a trimis primul om în spaţiu în 1961 şi continuă să reprezinte un motiv de mândrie naţională în această ţară.

Însă Rusia, ale cărei capsule Soyuz asigură în exclusivitate în această perioadă transportul de astronauţi la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale, a cunoscut o serie de eşecuri în ultimii ani în sectorul spaţial.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici