Rusia se pregăteşte de un război global din 2003. MĂRTURIILE unui fost consilier al lui Vladimir Putin

Un fost consilier al preşedintelui rus Vladimir Putin a declarat că cetăţenii din Ţările Baltice nu se pot simţi în siguranţă pentru că Vladimir Putin lucrează la un război global de peste un deceniu, relatează Examiner, în ediţia electronică de sâmbătă.

19633 afișări
Imaginea articolului Rusia se pregăteşte de un război global din 2003. MĂRTURIILE unui fost consilier al lui Vladimir Putin

Rusia se pregăteşte de un război global din 2003. MĂRTURIILE unui fost consilier al lui Vladimir Putin (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Fostul consilier Andrei Illarionov, care l-a consiliat pe Putin în perioada 2000-2005, a dezvăluit intenţiile acestuia când a făcut o prezentare la o conferinţă din Palanga, în Lituania.

Întrebat dacă cetăţenii din Riga pot dormi liniştiţi, el a răspuns că nimeni din acest oraş nu poate răspunde pozitiv. "Aceeaşi întrebare poate fi ridicată la Tallinn, Vilnius, Palanga, Bucureşti sau alte oraşe. Nimeni din Riga nu poate răspunde pozitiv. Din punctul meu de vedere, întrebarea ar trebui reformulată, mai ales după ce Barack Obama a vizitat Estonia şi a declarat că NATO este pregătită să apere Tallinn, Riga şi Vilnius. Situaţia pare mai sigură după declaraţie, dar trebuie să ne uităm la pregătirea militară, la echipamentul militar disponibil, nu la vorbe. Din punct de vedere al pregătirii militare, forţele NATO din Ţările Baltice sunt insuficiente", a declarat el.

Incursiunea în Ucraina şi anexarea Crimeei sunt plănuite din 2003, când a început "revoluţia portocalie" la Kiev, a declarat Ilarionov. El s-a referit la un articol publicat de Ruskii Jurnal în 2008, care detaliază un plan de atac şi ocuparea Crimeei, apoi estul Ucrainei, centrul ţării şi apoi Kievul. "După cum vedem, nu numai că l-au pregătit, ci l-au şi publicat".

Referindu-se la legile ruseşti, Ilarionov a declarat că ele "permit armatei ruseşti să protejeze toţi ruşii. Prin urmare, pentru partea rusă, astfel de acţiuni ale armatei dincolo de graniţele ţării ar putea fi văzute ca legitime. Putin se gândeşte la actuala confruntare nu ca la al Treilea Război Mondial - devreme ce a fost Războiul Rece - ci ca la al Patrulea Război Mondial".

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici