Scandal diplomatic în Balcani. Croaţia nu i-a permis preşedintelui Serbiei să viziteze locul unui lagăr din Al Doilea Război Mondial

Tensiunile diplomatice au crescut duminică între rivalii din Balcani, Croaţia şi Serbia, după ce Croaţia a refuzat să permită o vizită privată a preşedintelui al Serbiei la locul unui lagăr de concentrare din Al Doilea Război Mondial, unde zeci de mii de sârbi au fost ucişi de autorităţile pro-naziste din Croaţia.

7276 afișări
Imaginea articolului Scandal diplomatic în Balcani. Croaţia nu i-a permis preşedintelui Serbiei să viziteze locul unui lagăr din Al Doilea Război Mondial

Autorităţile croate au declarat că au aflat despre vizita planificată a preşedintelui sârb Aleksandar Vucic la lagărul Jasenovac prin "canale neoficiale". Ministrul de externe, Gordan Grlic Radman, a declarat reporterilor că este "inacceptabil" faptul că guvernul croat nu a fost notificat în mod oficial cu privire la această vizită, relatează AP.

"Ministerul Afacerilor Externe ar dori să sublinieze că, în planificarea oricărei vizite a oficialilor străini, momentul, natura şi programul vizitei ar trebui să facă obiectul unei comunicări oficiale şi al unui acord de ambele părţi", a declarat Grlic Radman. "Aceasta nu a fost o excursie la mare. Preşedintele unei ţări este o persoană protejată".

Decizia Croaţiei a stârnit indignare în Serbia vecină, unde oficialii au descris-o ca fiind "scandaloasă". Ministrul de interne sârb Aleksandar Vulin a declarat că toţi oficialii croaţi vor trebui de acum înainte să anunţe orice tranzit sau vizită în Serbia şi vor fi plasaţi sub "un regim special de control". El nu a oferit detalii.

"Aceasta a fost o decizie antieuropeană şi o încălcare brutală a libertăţii de circulaţie", a declarat premierul sârb Ana Branabic la televiziunea pro-guvernamentală Pink. "Nu ştiu cum vor arăta relaţiile noastre în viitor ... Acest lucru transmite un mesaj înspăimântător".

Relaţiile dintre Serbia şi Croaţia au rămas tensionate de la destrămarea fostei Iugoslavii şi de la războiul din Croaţia din 1991-1995, care a izbucnit atunci când minoritatea sârbă din această ţară, susţinută de Serbia, s-a revoltat împotriva independenţei Croaţiei. Peste 10.000 de persoane au fost ucise în acest război.

Vucic, un fost ultranaţionalist care a susţinut rebeliunea sârbă din Croaţia în anii 1990, a programat o conferinţă de presă pentru luni. El a răspuns duminică printr-o postare pe Instagram în care a prezentat o fotografie a monumentului de la Jasenovac.

"Voi (Croaţia) faceţi-vă doar treaba! Poporul sârb va trăi şi nu va uita niciodată!", a spus Vucic.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici