Schismă în cadrul Bisericii Catolice? Vaticanul avertizează mişcarea progresistă din Germania

Vaticanul a declarat că mişcarea progresistă "Calea Sinodală" din Germania, care urmăreşte să le ofere membrilor laici un cuvânt de spus în conducerea Bisericii Catolice, nu are autoritatea de a-i instrui pe episcopi cu privire la doctrină sau moralitate şi a avertizat împotriva divizării Bisericii.

3513 afișări
Imaginea articolului Schismă în cadrul Bisericii Catolice? Vaticanul avertizează mişcarea progresistă din Germania

Mişcarea, care reuneşte în mod regulat un număr egal de episcopi şi de catolici germani obişnuiţi, a cerut în mod deschis ca Vaticanul să permită femeilor să devină preoţi şi doreşte ca Biserica să recunoască relaţiile între persoane de acelaşi sex cu o binecuvântare, potrivit Reuters.

Biserica din Germania, deşi este departe de a fi cea mai mare din lume, are o influenţă supradimensionată datorită bogăţiei enorme pe care o obţine din taxele bisericeşti colectate public. Cea mai mare dieceză a sa, Köln, este mai bogată decât faimosul şi opulent Vatican.

"Nu ar trebui să se permită ca diocezele să introducă noi funcţii sau doctrine care să aibă prioritate faţă de acordurile Bisericii Universale, ceea ce ar dăuna comunităţii bisericeşti şi ar reprezenta o ameninţare la adresa unităţii Bisericii", a transmis Vaticanul într-o declaraţie emisă de Vatican.

Calea sinodală, numele său derivă de la sinoadele, sau adunările de clerici şi credincioşi care au modelat doctrinele creştinismului timpuriu, reflectă frustrarea larg răspândită faţă de conducerea Papei Francisc, în special în nordul Europei.

În timp ce binecuvântarea uniunilor între persoane de acelaşi sex şi hirotonirea femeilor sunt necontroversate în cea mai mare parte a Europei şi a Americii de Nord, o mişcare în această direcţie a Vaticanului riscă să alieneze congregaţiile mai mari şi cu o creştere mai rapidă din America de Sud şi Africa.

La un congres din februarie, cei 115 clerici şi 115 membri laici ai mişcării din cadrul Comitetului Central al catolicilor germani au votat, de asemenea, în favoarea permiterii căsătoriei preoţilor şi au declarat că sexul în cadrul unei căsătorii între persoane de acelaşi sex nu ar trebui să fie considerat păcătos.

De asemenea, a declarat că non-clericii ar trebui să aibă mai mult cuvânt de spus în alegerea episcopilor, o cerere sensibilă în Germania, unde mulţi credincioşi sunt dezamăgiţi de modul neîndemânatic în care oficialii Bisericii au tratat cazurile de abuzuri asupra copiilor de către preoţi.

Mai mult de 400.000 dintre cei 23 de milioane de catolici din Germania au părăsit oficial biserica în 2020.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici