Secretarul american al Apărării: Al-Qaida rămâne o ameninţare reală la adresa Statelor Unite

În pofida eliminărilor lui Osama ben Laden şi a islamistului americano-yemenit Anwar al-Awlaki, organizaţia teroristă Al-Qaida rămâne "o ameninţare reală la adresa Statelor Unite", a declarat miercuri secretarul american al Apărării Leon Panetta, într-un interviu televizat.

214 afișări
Imaginea articolului Secretarul american al Apărării: Al-Qaida rămâne o ameninţare reală la adresa Statelor Unite

Leon Panetta (Imagine: Mediafax foto/AFP)

Postul CBS News a publicat fragmente din acest interviu cu Panetta ce va fi difuzat duminică, în care comandantul Pentagonului evocă strategia de luptă împotriva Al-Qaida a Statelor Unite.

"Vom merge după (membrii) Al-Qaida oriunde s-ar afla", a declarat Panetta în acest interviu.

"Este clar că ne confruntăm cu Al-Qaida în Pakistan. Ne confruntăm, de asemenea, cu reţelele Al-Qaida în Yemen, în Somalia, în Africa de Nord şi se pare că toate legăturile Al-Qaida sunt implicate în Afganistan", a declarat secretarul Apărării.

Întrebat dacă Statele Unite au reuşit să învingă organizaţia teroristă, Panetta a declarat că "nu încă". "Ei (membrii organizaţiei) rămân o ameninţare reală. Sunt liberi în continuare, iar noi trebuie să continuăm să sporim presiunea asupra lor oriunde s-ar afla", a adăugat comandantul Pentagonului.

Panetta a apreciat totuşi că forţele americane au "dat o lovitură importantă la vârful" reţelei.

De pe lista primilor zece cei mai importanţi lideri Al-Qaida stabilită după atentatele de la 11 septembrie, unul singur mai este încă în viaţă, şi anume Ayman al-Zawahiri, care a devenit liderul organizaţiei în urma eliminării lui Osama ben Laden în cursul unei operaţiuni a unui comando american în Pakistan în mai.

În trecut, opt dintre principalii 20 de lideri Al-Qaida au fost eliminaţi, majoritatea cu rachete lansate de avioane americane fără pilot, operate în cadrul unei vaste campanii lansată de preşedintele Barack Obama imediat după învestirea sa în funcţie, în ianuarie 2009.

Între aceştia se află şi Anwar al-Awlaki, cu dublă cetăţenie americană şi yemenită, eliminat în Yemen, într-o lovitură cu un avion fără pilot, pe 30 septembrie.

Panetta a preluat funcţia de secretar al Apărării în iulie, succedându-i lui Robert Gates.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici