Securitatea Papei Francisc în Ţara Sfântă dă bătăi de cap autorităţilor locale

Vizita plină de riscuri în Ţara Sfântă a lui Francisc, "Papa poporului", le dă adevărate bătăi de cap forţelor locale de securitate.

535 afișări
Imaginea articolului Securitatea Papei Francisc în Ţara Sfântă dă bătăi de cap autorităţilor locale

Securitatea Papei Francisc în Ţara Sfântă dă bătăi de cap autorităţilor locale (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În pelerinajul său, Sfântul Părinte doreşte să facă băi de mulţime, la bordul unui vehicul deschis, atât la Amman, cât şi la Betleem, în Cisiordania.

"În materie de securitate, acest Papă ridică o problemă", recunoaşte preotul David Neuhaus, un consilier pentru presă al Patriarhiei Latine de la Ierusalim pentru vizita lui Francisc, în perioada 24-26 mai.

Un papă care, încă din ziua întronizării la Roma, a rupt cordonul de securitate pentru a merge la credincioşi prezenţi în Piaţa Sfântul Petru, afirmă Neuhaus, apreciind că Francisc probabil se va îndepărta de la protocol şi în timpul acestui sejur.

Acesta este, totuşi, un scenariu problematic pentru forţele de securitate iordaniene, palestiniene şi israeliene însărcinate cu protecţia Papei.

Iordania vrea să arate că este "o oază de pace şi stabilitate" într-o regiune aflată în criză, a declarat un oficial în domeniul securităţii, la Amman. Aproximativ 500 de oameni vor suplimenta garda regală în cursul vizitei papale.

Francisc vrea să efectueze un tur, într-un jeep descoperit, la sosire, înaintea unei slujbe, la 24 mai, pe stadionul din Amman.

Toate celelalte deplasări vor fi efectuate cu elicopterul sau într-un vehicul închis.

La 25 mai, poliţia şi garda prezidenţială palestiniană vor prelua ştafeta, după sosirea Papei la Betleem.

"Vom depune toate eforturile, nu doar pentru a-l proteja pe Papă, ci şi pentru a-i face această vizită agreabilă şi a-i permite să-şi transmită mesajul către popor", a declarat Adnane Damiri, o purtătoare de cuvânt al serviciilor palestiniene de securitate.

Tinere din cadrul Gărzii Prezidenţiale, antrenate de către jandarmi din cadrul GIGN de la Ierihon (Cisiordania) şi din Iordania, vor fi însărcinate cu protecţia Suveranului Pontif.

La Ierusalim, un potenţial "butoi cu pulbere", deplasările Papei Francisc vor fi securizate de către poliţie, în coordonare cu Shin Beth, serviciile israeliene de securitate internă, şi serviciile italiene care-l însoţesc pe Papă.

"Mii de poliţişti se vor afla în zona şi în interiorul oraşului, susţinuţi de forţe speciale în civil şi unităţi heliportate", a declarat un purtător de cuvânt al poliţiei israeliene, Micky Rosenfeld.

Impozantul dispozitiv de videosupraveghere, care cuprinde 320 de camere de luat imagini ce străjuiesc Oraşul Vechi, va permite urmărirea mişcărilor Suveranului Pontif.

Israelul a consolidat deja protecţia anumitor locuri sfinte creştine, vizate de un val de vandalism, imputat unor evrei extremişti.

Însă Rosenfeld apreciază că nicio ameninţare particulară nu vizează securitatea Papei argentinian.

"Nu avem niciun motiv să ne fie frică, pentru că Israelul ne pune la dispoziţie doza necesară, chiar o «overdoză» de securitate", a ironizat patriarhul latin al Ierusalimului, monseniorul Fouad Twal.

Creştinilor de la Ierusalim, care şi-au exprimat îngrijorarea că pe străzile Oraşului Sfânt vor mai rămâne doar pisicile pentru a-l primi pe Papa Francisc, un reprezentant al serviciilor de securitate israeliene le-a răspuns că "nu va exista nicio pisică afară".

Nicio slujbă publică nu este prevăzută la Ierusalim. "Sunt sigur că aceste momente vor oferi imagini puternice, care vor încălzi inima credincioşilor la faţa locului", a declarat preotul Neuhaus, evocând "ocazii în vederea unor întâlniri spontane" între Papă şi credincioşi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici