Seminţe importate din Egipt, implicate în răspândirea E.coli în Europa

Seminţele de schinduf importate din Egipt în Franţa şi Germania în 2009 şi 2010 au jucat un rol în producerea îmbolnăvirilor cu bacteria E.coli soldate, în Europa, cu moartea a cel puţin 48 de persoane, a anunţat miercuri agenţia europeană pentru securitate alimentară EFSA.

1049 afișări
Imaginea articolului Seminţe importate din Egipt, implicate în răspândirea E.coli în Europa

Seminţe importate din Egipt, implicate în răspândirea E.coli în Europa

Ipoteza importurilor din Egipt este inclusă într-o "evaluare rapidă a riscurilor", efectuată împreună cu Centrul european pentru prevenirea şi controlul bolilor (ECDC), după semnalarea unor noi cazuri de îmbolnăvire la Bordeaux.

"Ancheta (...) progresează şi demonstrează că seminţele de schinduf importante din Egipt în 2009 şi/sau în 2010 sunt implicate în cele două cazuri" de intoxicare semnalate în Germania şi Franţa, potrivit evaluării.

"Încă mai există numeroase incertitudini de lămurit până la punctul în care vom şti cu adevărat dacă aceasta este cauza comună a tuturor infectărilor, în măsura în care până acum nu există rezultate bacteriologice pozitive", adaugă documentul european.

Lotul importat în 2009 "pare a avea legătură cu declanşarea îmbolnăvirilor din Franţa, iar cel din 2010 este considerat ca fiind implicat în epidemia din Germania", afirmă evaluarea europeană.

"Aceste (ipoteze) fac în continuare obiectul unei anchete. În particular, a fost solicitată de urgenţă o investigaţie referitoare la distribuirea acestor loturi în Germania şi în Europa în general. Exportul unora dintre aceste seminţe importate din Egipt către o altă companie din Marea Britanie (de unde seminţele au fost exportate în Frnaţa) demonstrează necesitatea" unei astfel de informări, adaugă documentul.

La Bordeaux au fost înregistrate zece cazuri de îmbolnăvire, iar ancheta realizată de Direcţia pentru consum franceză (DGCCRF) a indicat faptul că acestea au fost provocate de seminţe germinate de schinduf, muştar şi lăptucă.

Epidemia din Europa s-a soldat cu cel puţin 48 de victime, iar 47 dintre decese au fost înregistrate în Germania.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici