Serghei Lavrov: Rusia îşi poate asigura propria securitate, în pofida disputelor cu NATO

Rusia are propriile proiecte de apărare, care îi pot asigura securitatea în pofida controversei cu NATO în legătură cu scutul antirachetă european, a declarat duminică ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, citat de RIA Novosti.

204 afișări
Imaginea articolului Serghei Lavrov: Rusia îşi poate asigura propria securitate, în pofida disputelor cu NATO

Serghei Lavrov: Rusia îşi poate asigura propria securitate, în pofida disputelor cu NATO (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Într-un interviu acordat săptămânalului politic Profil, Lavrov a afirmat că Rusia dispune de suficiente proiecte de apărare "pentru a nu fi îngrijorată de securitatea proprie în nici o situaţie" şi nu are nevoie de "cheltuieli suplimentare majore".

El a refuzat însă să precizeze la ce fel de proiecte se referă.

"Unii dintre partenerii noştri occidentali ne întreabă «De ce ameninţaţi că veţi duce lumea într-o cursă a înarmării?». Este o abordare ambiguă, deoarece planul de concepţie americană pentru apărarea antirachetă este cel care implică o cursă a înarmării", a spus Lavrov, referindu-se la ezitările NATO de a oferi garanţii juridice privind faptul că rachetele sale nu vor viza Rusia.

Rusia şi NATO au convenit, la summitul de la Lisabona, din noiembrie 2010, să coopereze pentru amplasarea unui sistem antirachetă european. Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a propus un sistem comun, complet interoperabil, care să ofere asigurări că dispozitivul NATO nu va fi îndreptat împotriva Rusiei, în timp ce Alianţa susţine ideea unor sisteme separate, care să funcţioneze pe baza schimbului de informaţii între cele două părţi.

Rusia a avertizat săptămâna trecută că ar putea întrerupe cooperarea cu Statele Unite în privinţa apărării antirachetă în Europa, după ce autorităţile de la Washington şi Madrid au anunţat un acord pentru amplasarea de nave militare americane în Spania, în cadrul programului defensiv.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici