Sfârşit de săptămână sângeros în Mexic, unde au fost ucise aproximativ 60 de persoane - VIDEO

Mexicul a cunoscut un nou sfârşit de săptămână sângeros, cu aproape 60 de morţi, în timp ce Guvernul a anunţat arestarea a peste 1.600 de membri ai structurilor de conducere ale crimei organizate din această ţară.

43 afișări
Imaginea articolului Sfârşit de săptămână sângeros în Mexic, unde au fost ucise aproximativ 60 de persoane - VIDEO

Sfârşit de săptămână sângeros în Mexic, unde au fost ucise aproximativ 60 de persoane (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În acest ritm, anul 2010 va stabili un nou record, până în prezent fiind înregistrate peste 7.000 de decese legate de "războiul cartelurilor", între bande rivale sau împotriva armatei şi poliţiei. Cei 9.000 de morţi înregistraţi în 2009 reprezentau deja un nivel nemaiîntâlnit până în prezent.

Bilanţul se apropie de 25.000 de victime din decembrie 2006, când preşedintele conservator Felipe Calderon a făcut o prioritate naţională din lupta împotriva traficanţilor de droguri. De atunci, el a mobilizat 50.000 de militari pentru a consolida forţele de poliţie, dar numărul morţilor a continuat să crească de la an la an.

În noaptea de sâmbătă spre duminică, un grup "puternic înarmat" a deschis focul asupra participanţilor la o sărbătoare de cartier din Torreon, în nordul ţării, în apropiere de frontiera cu Texasul. Un număr de 17 persoane cu vârste între "20 şi 30 de ani" au fost ucise, iar alte zece au fost rănite.

Atacul s-a desfăşurat în cel mai pur stil al cartelurilor de droguri. "Aceştia au strigat «ucideţi-i pe toţi» şi au început să tragă", a declarat un poliţist pentru AFP, citând martori oculari.

Un masacru similar a provocat moartea a 15 persoane în februarie, în timpul unei sărbători a liceenilor la Ciudad Juarez, la frontiera cu statul vecin, Chihuahua, şi cu Texas. Ucigaşii din banda "Aztecii", aflaţi în slujba cartelului din Juarez, unul dintre cele mai cunoscute din ţară, ar fi ciuruit cu gloanţe un grup de liceeni, crezând că are de-a face cu rivali dintr-un alt cartel, potrivit mărturiilor unui suspect.

Cu masacrul de Torreon, bilanţul reglărilor de conturi dintre carteluri pentru controlul traficului de droguri şi al confruntărilor acestora cu poliţia şi armata se apropie de 60 de morţi la acest sfârşit de săptămână.

Majoritatea victimelor au fost ucise în nord, la frontiera cu Statele Unite, unde "războiul cartelurilor" creşte în intensitate pentru controlul aprovizionării pieţei americane a drogurilor, primul client mondial al cocainei provenind din America Latină.

În acelaşi timp, Guvernul mexican a anunţat duminică arestarea a peste 1.600 de membri importanţi ai cartelurilor de droguri sau bandelor de care se ocupă de răpiri, de la preluarea puterii, în decembrie 2006.

"De la 1 decembrie 2006 şi până la 16 iulie 2010, poliţia federală a arestat în total 1.626 de persoane care au legături cu una sau alta dintre organizaţiile infracţionale implicate în trafic de droguri sau răpiri, şi care aparţin structurii de comandă", potrivit Ministerului pentru Securitate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici