Site-urile chineze de tip Twitter, închise temporar pentru consolidarea autocenzurii

Poliţia Internetului din Beijing a ordonat companiilor furnizoare de servicii de tip Twitter să amplifice monitorizarea şi să desfiinţeze site-urile care conţin cuvinte sau expresii "sensibile" din punct de vedere politic, relatează Financial Times în ediţia electronică.

15 afișări
Imaginea articolului Site-urile chineze de tip Twitter, închise temporar pentru consolidarea autocenzurii

Site-urile chineze de tip Twitter, închise temporar pentru consolidarea autocenzurii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cele mai mari şi mai populare microbloguri din China au fost închise temporar, săptămâna trecută, pentru "mentenanţă" sau au trecut la versiuni "beta" sau "de testare". Aceste versiuni de rezervă ale furnizorilor de servicii de micro-blogging sunt utilizate de companii pentru "consolidarea sistemelor lor de autocenzură" şi ştergerea tuturor informaţiilor sensibile din punct de vedere politic, din ordinul autorităţilor chineze din domeniul Internetului, potrivit unor angajaţi din cadrul acestor companii.

Site-ul de micro-blogging administrat de portalul chinez Netease nu a putut fi accesat miercuri, în locul acestuia fiind postată o notă în care se arată au loc activităţi de "mentenanţă", începute de marţi dimineaţa, de la ora locală 07.00 (02.00, ora României). Serviciul de tip Twitter oferit de portalul Sohu, liderul pe piaţa chineză de Internet, a fost, de asemenea, închis pentru activităţi de "mentenanţă" de luni dimineaţa, pentru întreaga săptămână.

Între alte companii care au trecut la versiuni "beta" sau de "testare", publicaţia britanică citează site-urile Sina, care susţine că are 20 de milioane de bloggeri înregistraţi, dar şi site-urile Tencent, QQ, inclusiv site-ul pentru micro-blogging al ediţiei online a Cotidianului Poporului, organul de presă al Partidului Comunist chinez.

Toate site-urile micro-blogurilor populare americane sau site-urile reţelelor sociale, intre care Twitter, Facebook şi YouTube, au fost blocate în China încă de anul trecut. În schimb, imitatorilor locali li s-a permis să ofere asemenea servicii, ei acceptând să aplice cerinţele de autocenzură impuse de Guvern.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici