Forţele lui Khadafi au lansat atacuri aeriene în două oraşe controlate de opoziţie. Kadhafi se adresează poporului - VIDEO

Forţele loiale liderului libian Muammar Kadhafi au lansat, miercuri, atacuri aeriene asupra a două oraşe controlate de opoziţie în ultimele zile, relatează presa internaţională.

93 afișări
Imaginea articolului Forţele lui Khadafi au lansat atacuri aeriene în două oraşe controlate de opoziţie. Kadhafi se adresează poporului - VIDEO

Forţele lui Khadafi au lansat atacuri aeriene în două oraşe controlate de opoziţie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Liderul libian Muammar Kadhafi, contestat în interiorul şi exteriorul ţării, participa miercuri la o ceremonie publică la Tripoli, în cursul căreia urma să ia cuvântul, potrivit televiziunii oficiale.

Ceremonia marchează împlinirea a 34 de ani de la stabilirea "puterii maselor" în Libia, a precizat televiziunea.

Zeci de persoane au asistat la ceremonie scandând sloganuri în cinstea lui Kadhafi, apoi au cântat împreună imnul naţional libian, potrivit imaginilor difuzate de televiziune.

Tabere militare de la periferia oraşului Ajdabiya erau bombardate de avioane militare miercuri dimineaţă, a declarat un lider tribal, citat de CNN. Tineretul din Ajdabiya se îndrepta spre zona de conflict pentru a apăra oraşul.

Liderul tribal a mai declarat că forţele colonelului Kadhafi au preluat controlul asupra oraşului al-Brega, situat la circa 80 de kilometri vest. Acest oraş găzduieşte un mic aeroport şi o instalaţie de rafinare a petrolului.

Potrivit Sky News, forţele loiale lui Kadhafi au preluat controlul asupra unei instalaţii petroliere din apropierea oraşului Ajdabiya, situat în estul ţării.

Martorii declară că două avioane de vânătoare au bombardat estul oraşului, situat la 800 de kilometri de Tripoli, precizând că forţele loiale regimului avansează.

Protestatarii şi forţele lui Kadhafi au fost implicaţi în confruntări violente în cursul nopţii, soldate cu 14 morţi.

"Este adevărat. A fost un bombardament aerian al oraşului al-Brega şi forţele lui Kadhafi l-au preluat", a declarat Mohamed Yousef, un ofiţer din oraşul Ajdabiya.

"Trupele pro-Kadhafi au sosit în zori la Brega, au preluat controlul asupra rafinăriilor pentru câteva ore", a afirmat un alt martor, contabil la o companie petrolieră, menţionând, la fel ca mai multe persoane, "mercenari" din Ciad printre forţele lui Kadhafi.

Insurgenţii libieni au anunţat apoi că au preluat din nou controlul asupra oraşului Brega.

Situat la 200 de kilometri vest de Benghazi, epicentrul mişcării de contestare din estul ţării, Brega "este de acum complet sub controlul Revoluţiei. Au plecat oameni de la Ajdabiya pentru a ajuta", afirmase un general din poliţie.

Martorii susţin că peste 100 de vehicule, care ar fi transportat membri ai miliţiei sau forţele loiale lui Kadhafi, au ajuns în al-Brega marţi şi adaugă că elicoptere au fost de asemenea folosite în raid.

Un purtător de cuvânt al Guvernului a afirmat însă că informaţiile privind un contraatac asupra oraşelor deţinute de rebeli sunt false.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici