SONDAJ: Manifestanţii de la Kiev sunt dezamăgiţi de propunerea lui Ianukovici

Manifestanţii de la Kiev, intervievaţi sâmbătă seara de AFP, s-au arătat dezamăgiţi de concesiile făcute de preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici, insistând asupra demisiei acestuia.

921 afișări
Imaginea articolului SONDAJ: Manifestanţii de la Kiev sunt dezamăgiţi de propunerea lui Ianukovici

SONDAJ: Manifestanţii de la Kiev sunt dezamăgiţi de propunerea lui Ianukovici (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Adunaţi în Piaţa Independenţei din Kiev şi rezistând unor temperaturi de minus 15 grade Celsius, mai mulţi manifestanţi au afirmat că sunt nemulţumiţi de propunerile lui Ianukovici.

"Este absurd ca puterea să facă concesii pentru a ieşi din criza pe care ea însăşi a provocat-o", a afirmat Irina Pavlenko.

În opinia acestei studente de la Kiev, "dacă liderii opoziţiei s-ar prezenta în faţa oamenilor cu astfel de propuneri, manifestanţii din strada Gruşevski (unde săptămâna aceasta au avut loc proteste violente) îi vor primi cu fluierături".

După două luni de criză şi proteste în Ucraina, Ianukovici le-a propus liderilor opoziţiei ucrainene Arseni Iaţeniuk şi Vitali Kliciko să conducă Guvernul şi s-a declarat pregătit pentru o revizuire a Constituţiei în vederea reducerii puterilor sale.

Deputatul ucrainean Iuri Steţi, citat de agenţia UNIAN, a declarat sâmbătă că Iaţeniuk şi Kliciko nu au acceptat propunerea lui Ianukovici.

La rândul său, Kliciko a afirmat că opoziţia ucraineană este dispusă să continue negocierile cu preşedintele ucrainean, însă insistă asupra convocării alegerilor prezidenţiale în 2014.

"Consider că propunerea lui Ianukovici nu va soluţiona situaţia. Oamenii nu vor accepta un compromis care nu prevede demisia lui Ianukovici", a apreciat Miron Koţoba, un manifestant în vârstă de 52 de ani, venit din Lvov.

"Nu mai avem încerede în puterea actuală: ea vrea ca oamenii să părăsească Piaţa Independenţei, pentru a reveni la situaţia anterioară", a adăugat Koţoba.

Ministrul ucrainean de Interne, Vitali Zaharcenko, a avertizat sâmbătă dimineaţa că manifestanţii reuniţi în Piaţa Independenţei din centrul Kievului, dar şi cei din clădiri publice ocupate vor fi consideraţi de către poliţie ca făcând parte din "grupări extremiste".

"Lăsaţi radicalii (...) şi plecaţi într-un loc sigur", a îndemnat ministrul, citat într-un comunicat, acuzând că doi poliţişti au fost sechestraţi de către activişti din cadrul opoziţiei şi au fost eliberaţi, ulterior, aceştia prezentând urme de "tortură".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici