Sondaje secrete l-au încurajat pe Vladimir Putin să alipească peninsula Crimeea

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi că a decis să alipească Crimeea după ce sondaje efectuate în secret au dezvăluit că populaţia din peninsula ucraineană susţine în majoritate această idee.

1322 afișări
Imaginea articolului Sondaje secrete l-au încurajat pe Vladimir Putin să alipească peninsula Crimeea

Sondaje secrete l-au încurajat pe Vladimir Putin să alipească peninsula Crimeea (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Am luat această decizie definitiv odată ce opinia populaţiei a devenit evidentă", a declarat şeful statului rus.

"Noi nu am prevăzut o astfel de turnură a evenimentelor. Sincer, ne puteam imagina efectiv că populaţia gândeşte astfel dar nu eram siguri", a adăugat el.

"De la primele sondaje care - trebuie să vă spun sincer - au fost efectuate în secret, cifrele au fost destul de apropiate de realitate", a declarat Vladimir Putin, fără a preciza data şi modul în care au fost efectuate.

"Primul sondaj a arătat că aproape 80 la sută din populaţia Crimeei susţine o alipire la Rusia şi chiar mai mult la Sevastopol", oraş portuar de la Marea Neagră, unde îşi are sediul Flota Rusă, a explicat el.

În cadrul unui referendum organizat la 16 martie în această peninsulă din sudul Ucrainei, "cifrele au crescut până la 97 la sută", a continuat el.

"Este un rezultat extraordinar", a conchis preşedintele rus.

După referendum, organizat în mai puţin de două săptămâni în Crimeea, Moscova a anexat acest teritoriu.

Potrivit Moscovei, alipirea peninsulei rusofone care a făcut parte din Federaţia Rusă până în 1953, se bazează pe principiul voinţei popoarelor de a dispune de ele însele, locuitorii din Crimeea pronunţându-se masiv în favoarea Moscovei, potrivit cifrelor oficiale, în cursul acestui referendum pe care occidentalii îl consideră ilegal.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici