Statele Unite: Colonizarea israeliană în Ierusalimul de Est este incompatibilă cu pacea

Statele Unite au criticat aspru luni decizia Israelului privind construirea a 1.000 de locuinţe în Ierusalimul de Est, afirmând că o astfel de acţiune este "incompatibilă" cu eforturile pentru pace întreprinse în regiune.

696 afișări
Imaginea articolului Statele Unite: Colonizarea israeliană în Ierusalimul de Est este incompatibilă cu pacea

Statele Unite: Colonizarea israeliană în Ierusalimul de Est este incompatibilă cu pacea (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Continuăm să avem o poziţie foarte clară: considerăm activităţile de colonizare drept ilegitime şi ne opunem fără echivoc oricărei decizii unilaterale care afectează viitorul Ierusalimului", a declarat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Jennifer Psaki, care s-a arătat "foarte îngrijorată" de deciza Israelului.

"Liderii israelieni au afirmat că vor susţine calea către o soluţie a două state, dar acest tip de acţiune este incompatibil cu eforturile pentru pace", a adăugat ea.

Washingtonul condamnă sistematic instalarea de noi colonii în Cisiordania sau în Ierusalimul de Est. Dar mustrările americane nu sunt însoţite de sancţiuni şi Israelul rămâne aliatul cel mai apropiat al Statelor Unite.

Deşi "uneori nu suntem de acord cu acţiunile Guvernului israelian, în special în problema coloniilor", totuşi, "legăturile noastre sunt de neclintit", a recunoscut Jennifer Psaki.

Israelul a anunţat luni accelerarea planurilor de construire a 1.000 de locuinţe în Ierusalimul de Est, tensionând şi mai mult atmosfera în partea palestiniană a oraşului, anexată şi ocupată.

Palestinienii vor să facă din Ierusalimul de Est capitala statului la care aspiră, în timp ce comunitatea internaţională apreciază drept ilegală anexarea şi ocuparea acestei părţi a Oraşului Sfânt de către Israel.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici