Statutul regiunii britanice Irlanda de Nord, ELEMENTUL central pentru aprobarea Acordului Brexit

Statutul administrativ al provinciei britanice Irlanda de Nord, mai precis mecanismele vamale la frontiera cu naţiunea Irlanda, membră a Uniunii Europene, constituie un element central pentru aprobarea Acordului Brexit de către Parlamentul Marii Britanii.

2910 afișări
Imaginea articolului Statutul regiunii britanice Irlanda de Nord, ELEMENTUL central pentru aprobarea Acordului Brexit

Statutul regiunii Irlanda de Nord, ELEMENTUL central pentru aprobarea Acordului Brexit

Acordul de Pace din Vinerea Mare (1998) a introdus o serie de mecanisme instituţionale între Irlanda de Nord, parte a Marii Britanii, şi Irlanda, punând capăt unui conflict care dura de câteva decenii.

Prevederile Tratatului de pace, aplicate mai simplu în contextul în care atât Marea Britanie, cât şi Irlanda sunt membre ale Uniunii Europene, au început să pară a fi dificil de implementat în contextul eventualităţii producerii Brexit. De altfel, nemulţumirile grupurilor politice nord-irlandeze şi de la Londra faţă de sistemul vamal nord-irlandez au fost una dintre cauzele pentru care precedentul Acord Brexit, elaborat de Guvernul Theresa May cu Bruxellesul, a fost respins de trei ori de Camera Comunelor.

Premierul Boris Johnson a negociat un nou acord cu Uniunea Europeană, eliminând mecanismul numit ("backstop") - o serie de garanţii pentru evitarea instituirii punctelor vamale la frontiera dintre Irlanda de Nord şi Irlanda.

Iniţial, Irlanda de Nord ar fi urmat să rămână în uniunea vamală a UE, însă noul protocol prevede că întreaga Marea Britanie va părăsi uniunea vamală, deşi unele proceduri vamale comunitare se vor aplica produselor care vor ajunge pe teritoriul nord-irlandez din restul Marii Britanii. Prevederile vor rămâne în vigoare până cel puţin în 2024, iar apoi atât timp cât decide Adunarea parlamentară nord-irlandeză. Este neclar la nivel practic cum vor fi evitate controalele la frontiera dintre Marea Britanie şi propria provincie Irlanda de Nord sau între Irlanda de Nord şi Irlanda. De asemenea, este greu de anticipat cum se va desfăşura circulaţia cetăţenilor UE şi britanici între Irlanda - Irlanda de Nord - restul Marii Britanii.

Modul de aplicare a prevederilor statutului special al Irlandei de Nord este contestat de formaţiunea Partidul Democrat Unionist (DUP), care asigură majoritatea Guvernului Boris Johnson în Camera Comunelor. De asemenea, liderii Scoţiei şi Ţării Galilor sunt nemulţumiţi că doar Irlanda de Nord va avea un statut special post-Brexit.

Formaţiunea DUP a avertizat deja că nu va vota în favoarea Acordului Brexit obţinut de premierul conservator Boris Johnson. În acest context, nu este clar cum va reuşi premierul Boris Johnson să obţină majoritatea în cursul votului programat sâmbătă. Eventuala respingere a Acordului Brexit ar genera o situaţie fără precedent, dat fiind că Boris Johnson susţine că va retrage Marea Britanie din UE pe 31 octombrie, cu sau fără un acord Brexit. Camera Comunelor a adoptat o lege (numită Legea Benn), prin care blochează producerea Brexitului fără acord.

Taguri:
m.britanie,
brexit,
ue

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici