SUA acordă Republicii Moldova zece milioane de dolari pentru securizarea frontierelor

Statele Unite vor acorda Republicii Moldova un ajutor de zece milioane de dolari pentru securizarea frontierelor, a anunţat duminică adjunctul secretarului de Stat pentru Europa şi Eurasia, Victoria Nuland, relatează AFP, citată de Euronews.

211 afișări
Imaginea articolului SUA acordă Republicii Moldova zece milioane de dolari pentru securizarea frontierelor

SUA acordă Republicii Moldova zece milioane de dolari pentru securizarea frontierelor (Imagine: Shutterstock)

Anexarea Crimeei de către Rusia a generat temeri că Moscova va proceda la fel şi în alte foste state sovietice care se confruntă cu tendinţe separatiste.

"Există o îngrijorare aparte faţă de situaţia din Transnistria", a recunoscut Victoria Nuland, aflată în vizită la Chişinău.

În martie, oficiali transnistreni au solicitat parlamentarilor ruşi să pregătească o lege care să permită alipirea Transnistriei la Rusia.

În acest context, Republica Moldova a exercitat presiuni asupra Uniunii Europene să accelereze semnarea unui acord de asociere şi să-i ofere perspective clare de aderare.

De asemenea, Statele Unite au acordat Republicii Moldova un ajutor în valoare de peste un miliard de dolari de la obţinerea independenţei, iar relaţiile sale cu Washingtonul sunt "mai bune ca oricând", a subliniat ministrul de Externe al Republicii Moldova, Natalia Gherman.

Sâmbătă, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a afirmat într-un interviu că oficialii de la "Chişinău şi noile autorităţi ucrainene au organizat practic o blocadă" a Transnistriei.

"În plus, Uniunea Europeană şi, aşa cum am înţeles, Statele Unite încurajează o astfel de atitudine", a adăugat el.

Victoria Nuland a apreciat că Moscova ar trebui să oblige autorităţile transnistrene să permită accesul observatorilor OSCE în zona sa frontalieră.

Această idee a fost suţinută de asemenea de ministrul de Externe al Republicii Moldova, Natalia Gherman.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici