SUA: Imaginile testului balistic submarin nord-coreean sunt false. Există dubii şi privind focoasele

Coreea de Nord a falsificat imaginile care arătau presupusa lansare a unei rachete balistice de pe un submarin, anunţă Statele Unite, exprimând dubii şi în legătură cu afirmaţia Phenianului privind micşorarea focoaselor nucleare până la dimensiunile necesare montării în rachete intercontinentale.

1174 afișări
Imaginea articolului SUA: Imaginile testului balistic submarin nord-coreean sunt false. Există dubii şi privind focoasele

SUA: Imaginile testului balistic submarin nord-coreean sunt false. Există dubii şi privind focoasele (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Coreea de Nord a anunţat pe 9 mai testarea cu succes a unei rachete balistice lansată de la bordul unui submarin. "Un submarin a lansat cu succes o rachetă balistică strategică de mare putere", comunica agenţia de ştiri oficială a regimului de la Phenian.

Însă specialiştii cred că imaginile sunt trucate. "Coreea de Nord este la câţiva ani distanţă de fabricarea unor rachete care să fie lansate de pe submarine", afirmă amiralul american James Winnefeld.

"În acest domeniu nu au ajuns la nivelul performanţelor editării video...", a explicat Winnefeld, adjunct al şefului Statului Major al armatei SUA.

Analizele efectuate de specialiştii germani Markus Schiller şi Robert Schmucker susţin afirmaţiile lui Winnefeld.

Experţii au exprimat dubii şi în legătură cu afirmaţiile regimului Kim Jong-Un privind capacitatea de a fabrica focoase nucleare suficient de mici pentru a încăpea într-o rachetă intercontinentală.

"În privinţa Coreei de Nord, trebuie să facem o distincţie clară între retorica regimului nord-coreean şi realitate", afirmă Daniel Pinkston, expert la filiala din Seul a International Crisis Group.

Jeffrey Lewis, directorul Departamentului de Neproliferare al Institutului Monterey pentru Studii Internaţionale, atrage atenţia că nu trebuie subestimate capacităţile militare ale regimului de la Phenian.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici