SUA renunţă la scutul antirachetă

Preşedintele american, Barack Obama, l-a anunţat prin telefon pe premierul ceh, Jan Fischer, că Washingtonul renunţă la proiectul privind instalarea unui scut antirachetă în Europa Centrală, a declarat, joi, Fischer.

138 afișări
Imaginea articolului SUA renunţă la scutul antirachetă

SUA renunţă la scutul antirachetă (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

"Preşedintele american, Barack Obama, m-a sunat la scurt timp după miezul nopţii pentru a-mi spune că administraţia sa abandonează intenţia de a construi o bază-radar pe teritoriul ceh", a spus el.

"Cehia a luat act de această decizie", a adăugat Fischer.

Purtătorul de cuvânt al şefului Guvernului ceh declarase anterior că preşedintele american, Barack Obama, l-a sunat pe prim-ministrul Jan Fischer, în noaptea de miercuri spre joi, pentru a discuta pe tema scutului antirachetă.

Cotidianul american Wall Street Journal a relatat joi că Statele Unite prevăd abandonarea proiectului lor de mobilizare a acestui scut în Europa, adăugând că această decizie ar urma să "încânte" Moscova.

O delegaţie americană discuta despre acelaşi subiect, joi dimineaţă, la Varşovia, la Ministerul polonez al Afacerilor Externe, potrivit unei surse din Ministerul polonez al Apărării.

Potrivit unui diplomat al Alianţei Nord-Atlantice, oficiali americani urmează să informeze joi după-amiază ţările NATO în legătură cu decizia luată de Statele Unite privind viitorul proiectului scutului antirachetă în Polonia şi Cehia.

În 2008, Varşovia şi Washingtonul încheiaseră un acord în legătură cu mobilizarea până în 2013 în Polonia a zece interceptoare de rachete balistice cu rază lungă de acţiune, cuplate cu un puternic radar în Cehia, generând nemulţumirea Moscovei.

Acordul a fost însoţit de mobilizarea în Polonia a unei baterii de rachete americane sol-aer Patriot, ceea ce a nemulţumit şi mai mult Rusia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici