SUA şi Cuba au ajuns la un acord cu privire la redeschiderea ambasadelor la Havana şi Washington

Statele Unite şi Cuba, care au anunţat în decembrie o apropiere istorică, au ajuns la un acord în vederea restabilirii relaţiilor diplomatice şi redeschiderii ambasadelor, a anunţat marţi un oficial american, relatează AFP în pagina electronică.

534 afișări
Imaginea articolului SUA şi Cuba au ajuns la un acord cu privire la redeschiderea ambasadelor la Havana şi Washington

SUA şi Cuba au ajuns la un acord cu privire la redeschiderea ambasadelor la Havana şi Washington (Imagine: HEPTA)

Preşedintele american Barack Obama urmează să facă acest anunţ miercuri dimineaţa, a precizat aceeaşi sursă.

La sfârşitul lui mai, Washingtonul a scos Havana de pe lista neagră americană de state "susţinătoare ale terorismului", o etapă crucială ce deschidea calea unui schimb de ambasadori.

"Vom anunţa în mod oficial mâine (miercuri) că Statele Unite şi Cuba au ajuns la un acord în vederea restabiliii relaţiilor diplomatice şi deschiderii ambasadelor în capitale", a anunţat această sursă sub protecţia anonimatului.

Dincolo de restabilirea relaţiilor diplomatice rămâne problema spinoasă a embargoului, în vigoare în continuare.

Decretat în februarie 1962 şi consolidat puternic de Legea Helms-Burton în 1996, embargoul american total asupra tranzacţiilor economice şi financiare cu Cuba este denunţat cu regularitate de către Havana ca un obstacol în dezvoltarea insulei comuniste.

Nominalizarea unor ambasadori va permite îmbunătăţirea relaţiilor dintre cele două ţări, dar "normalizarea este alt subiect", a avertizat deja preşedintele cubanez Raul Castro.

Obama a cerut Congresului, ale cărui două Camere sunt controlate de către adversarii săi republicani, să acţioneze în vederea anulării acestui embargo. Însă rezultatul negocierilor în curs este incert, iar procesul legislativ se anunţă de durată.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici