SUA sunt pregătite să ofere Rusiei detalii tehnice despre scutul antirachetă din Europa

Statele Unite sunt pregătite să ofere Rusiei detalii tehnice despre rachetele de interceptare ale scutului american antirachetă ce va fi instalat în Europa, relatează luni cotidianul rus Kommersant, citând surse americane, transmite RIA Novosti, în pagina electronică.

589 afișări
Imaginea articolului SUA sunt pregătite să ofere Rusiei detalii tehnice despre scutul antirachetă din Europa

SUA sunt pregătite să ofere Rusiei detalii tehnice despre scutul antirachetă din Europa (Imagine: www.mda.mil)

Cotidianul a precizat că specialişti ruşi au fost invitaţi să participe la teste ale rachetei de tip SM-3 RIM-161 şi să viziteze sediul Comandamentului Nord-American al Apărării Aerospaţiale (NORAD), la baza aeriană Peterson din Colorado.

"În cursul consultărilor (subsecretarul de Stat american pentru controlul armamentului Ellen) Tauscher a afirmat că Washingtonul este pregătit să ofere informaţii despre viteza rachetelor după consumarea întregului combustibil", scrie Kommersant.

Kremlinul consideră că extinderea scutului antirachetă american în Europa este o potenţială ameninţare pentru arsenalul nuclear rus, în timp ce Washingtonul încearcă să convingă Moscova că sistemul nu reprezintă o ameninţare pentru Rusia şi este necesar pentru a contracara atacuri cu rachete din partea unor ţări ca Iranul.

Disputa privind scutul antirachetă dintre Rusia şi SUA a subminat eforturile de îmbunătăţire a relaţiilor dintre cei doi foşti inamici din Războiul Rece şi este intensificată de incertitudinea privind politica americană după alegerile prezidenţiale din noiembrie 2012.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici