Summit Ucraina-UE la Kiev. Oficialii europeni au primit instrucţiuni clare: nimeni nu poartă verde ca Zelenski

  • Este un adevăr pe care politicienii nu vor să îl recunoască: munca lor este adesea mai mult despre fotografii şi simbolism decât despre politica reală, scrie POLITICO.
  • Acest lucru ar putea ajuta la explicarea motivului pentru care, chiar înainte ca UE să-şi finalizeze agenda pentru un summit de două zile care va avea loc în Ucraina, a fost distribuită o notă internă cu un mesaj clar: Există un cod vestimentar.
5316 afișări
Imaginea articolului Summit Ucraina-UE la Kiev. Oficialii europeni au primit instrucţiuni clare: nimeni nu poartă verde ca Zelenski

Cei care planifică summitul recomandă oficialilor Comisiei Europene să poarte "ţinuta obişnuită de afaceri" şi sugerează să nu poarte "verde, kaki sau culori prea vii".

Motivul notei, trimisă săptămâna trecută şi văzută de POLITICO, a fost o încercare aparentă de a rezerva aspectul militar gazdelor şi preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care a făcut dintr-un tricou verde militar uniforma sa din timpul războiului. Planificatorii UE sunt probabil foarte conştienţi de faptul că este un stil adecvat pentru cei care luptă împotriva unei invazii ruseşti brutale, dar poate mai puţin pentru un comisar european.

Oficialii UE, desigur, au găsit modalităţi de a-şi arăta solidaritatea vestimentară cu Ucraina în trecut. În timpul discursului său anual privind starea UE, preşedintele Comisiei, Ursula von der Leyen, a purtat o ţinută galben şi albastru aprins, reflectând steagul ucrainean. Comisarele UE s-au alăturat din public, făcând o declaraţie de modă unitară.

Nota, trimisă de Secretariatul General al Comisiei, care se ocupă cu stricteţe de serviciile de logistică şi protocol pentru această călătorie, nu a oferit nicio explicaţie pentru interdicţia culorilor strălucitoare cu această ocazie, însă diplomaţii UE au declarat că este în conformitate cu aşteptările de pe întregul continent de a nu exagera cu imaginile şi de a rămâne consecvent cu mesajul politic. La urma urmei, UE ar putea fi nevoită să dezamăgească Ucraina în chestiuni spinoase, cum ar fi dorinţa acesteia de a adera rapid la blocul comunitar.

Recomandările primite de oficialii europeni înaintea summitului de la Kiev

"Suntem rugaţi să călătorim uşor (rucsac sau similar), evitând valiza, dacă este posibil", se arată în notă. "Deoarece timpul exact al călătoriei este imposibil de prevăzut, este recomandat să fim pregătiţi să mergem direct din tren la întâlniri la sosire, în caz de nevoie".

Ca sfat practic înaintea unei călătorii de iarnă, călătorilor li s-a spus că "se recomandă pantofii confortabili şi, de asemenea, o jachetă/un palton".

"Cutiile cu mâncare rece vor fi distribuite în tren, dar vă rugăm să fiţi pregătiţi cu provizii de bază", avertizează nota.

Iar trenul în sine va fi o afacere complicată: "Vor fi canapele de dormit individuale cu o toaletă comună în fiecare vagon, fără băi".

Au fost rezervate camere de hotel în Kiev "pentru a fi folosite pentru o zi de joi, dacă timpul permite să mergem acolo înainte de începerea reuniunilor".

Cu atâta grijă acordată aparenţelor, călătorilor li s-a reamintit că orice fotografie trebuie să susţină în mod credibil mesajul politic pe care oficialii UE vor să îl transmită.

"Vă rugăm să reţineţi că, în timpul reuniunilor cu membrii guvernului ucrainean, se aşteaptă ca membrii Colegiului să intervină atunci când este necesar", se mai arată în notă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici