Sunak afirmă că Marea Britanie nu are "niciun plan" de a returna Greciei statuile luate de la Parthenon

Marmurele Elgin rămân un "bun uriaş" pentru Marea Britanie şi nu există "niciun plan" de a schimba legea pentru ca acestea să poată fi returnate Greciei, a declarat luni premierul britanic Rishi Sunak.

2142 afișări
Imaginea articolului Sunak afirmă că Marea Britanie nu are "niciun plan" de a returna Greciei statuile luate de la Parthenon

Sunak afirmă că Marea Britanie nu are "niciun plan" de a returna Greciei statuile luate de la Parthenon

Statuile de marmură au fost mutate în mod controversat din Atena în secolul al XIX-lea şi de atunci sunt păstrate la British Museum.

Însă militanţii au cerut de ani de zile returnarea lor în Grecia, iar în ultimele luni au avut loc discuţii între muzeu şi oficialii greci pentru a discuta un potenţial acord de împrumut, relatează POLITICO.

Disputa este complicată de Legea din 1963 privind Muzeul Britanic, care încă guvernează instituţia şi care impune restricţii stricte în ceea ce priveşte vânzările, schimburile şi cedările de obiecte aflate în grija sa.

Vorbind cu reporterii în timpul unei călătorii la San Diego, Sunak a părut să se poziţioneze împotriva unei modificări a legii pentru a facilita relocarea mărţişoarelor.

Sunak a declarat că Marea Britanie "a avut grijă de marmurile Elgin timp de generaţii".

Şi a adăugat: "Galeriile şi muzeele noastre sunt finanţate de contribuabili, deoarece reprezintă un bun imens pentru această ţară. Împărtăşim comorile lor cu lumea, iar lumea vine în Marea Britanie pentru a le vedea. Colecţia Muzeului Britanic este protejată prin lege şi nu avem planuri de a o schimba."

Grupul de campanie Parthenon Project, care este prezidat de fostul ministru conservator britanic Ed Vaizey, a susţinut în acest weekend că este de părere că o returnare a marmurelor în Grecia ar putea fi posibilă chiar dacă disputa finală privind proprietatea obiectelor nu poate fi rezolvată.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici